Teatteri Levoluution Uskomaton maailmanloppu -näytelmä valmistui pohjoisen asenteella – uusia esityksiä nyt tarjolla

Teatteri Levoluutiossa on mukana neljätoista sisukasta teatteriharrastajaa. Kuva: Jenni Mattila

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ensi-illan jo viime vuoden marraskuussa Haukiputaan Teatterikuopalla saanut musta komedia Uskomaton maailmanloppu on tuonut iloa ja naurua Oulu-opiston teatterilaisten: Jenni Mattilan, Johanna Teijonmaan, Tero Pyykkösen ja koko Levoluutio ryhmän elämään.

”Vaikka minulla on varmasti takana jo satoja aikaisempia tuotantoja lasten, nuorten ja aikuisten kanssa,  jos aivan pienetkin esitykset ja tuotannot lasketaan, niin tästä ryhmästä on tullut kyllä yksi lempilapsistani”, toteaa vuodesta 2015 lähtien aikuisten Levoluutio-ryhmää Oulu-opistossa vetänyt ohjaaja Jenni Mattila.

Ja miksipä teatteriryhmän vetäminen ja ohjaaminen ei Mattilalta luonnistuisi, sillä onhan Mattila itsekin henkeen ja vereen asti ennen kaikkea opistolainen jo yli kahden vuosikymmenen takaa, joten osaamista ja eteenpäin jaettavaa on matkalla kertynyt.

”Minähän olen siis taustaltani tosi pitkän linjan opistolainen ja aloittanut kansalaisopiston taidepiireissä kulkemisen jo 12-vuotiaana”, heittää Mattila lähes päivän selvänä asiana.

Ajankohtainen aihe yhä

Uskomattoman maailmanlopun ensi-iltaan saamista oli jännitettiin viime marraskuussa ryhmän keskuudessa kuitenkin poikkeuksellisen pitkään. Jatkuva koronan kanssa eläminen ja kuukausittaiset muutokset ajoivat harrastajaryhmän kirjaimellisesti välillä… no, ”maailmanlopun” partaalle, mutta porukka ei vain suostunut antamaan periksi.

”Meillähän oli yhdessä vaiheessa sellainen tilanne, jossa vaihtoehtona oli koko teatterikauden lopettaminen kesken tai sitten kokeiltaisiin sitä etänä harjoittelua, niin masentavalta kuin se aluksi tuntuikin”, survivalisti Virpin roolin saanut Johanna Teijonmaa muistelee.

Kolmisen vuotta sitten Savonlinnasta, Rovaniemen kautta Ouluun työn perässä muuttanut Johanna Teijonmaa on Levoluutio ryhmän uusin kasvo, jolle Oulu-opiston teatteriryhmä tarjosi mahdollisuuden tutustua uuteen kaupunkiin ja paluun takaisin rakkaan teatteriharrastuksen pariin. Rooli hiukan kajahtaneesta survivalisti Virpistä ja näytelmän muista maailmanlopun odottajista on kieltämättä aika moinen kevennys lakiasioita päivätyökseen tekevälle Teijonmaalle.

”Maailmanloppua odottavien roolihahmot ja aihepiiri on kyllä antanut myös monta herskyvää naurukohtausta pitkän harjoituskauden aikana, vaikka onhan aihe toki myös monella tapaa aika ajankohtainenkin”, Teijonmaa toteaa. 

”Kyllähän meistä kaikki oli heti sitä mieltä, että harjoituksia jatketaan sitten vaikka etänä, jos ei ole muuta vaihtoehtoa – ja näinhän me tehtiin”, toteaa useaa roolia näytelmässä pyörittävä konkari Tero Pyykkönen, kuvaten hyvin koko Levoluution peräänantamatonta asennetta.

Foliohattuhommaa?

Pyykkönen tuli aikanaan itse Oulu-opiston teatteritoimintaan mukaan lähes kymmenen vuotta sitten. Kaikkea jo tehtyä aina rooleista näytelmiin näyttää ammattiharrastajankin olevan vaikea puristaa sanoiksi asti, mutta kolme uutta maailmanlopun odottajan roolia näyttävät sujahtavan miehen käsiin kuin arvoitukselliset hansikkaat.

”Minä ajattelin vain silloin, että jos vielä haluaa jotain kokea ja jonkinlaista unelmaa toteuttaa, niin se oli vähän niin kuin lähdettävä liikkeelle viimeistään nyt”, porukan seniorinäyttelijä Pyykkönen toteaa vaatimattomasti.

Vaikka kuukausia kestäneet harjoitusjaksot koneen äärellä etänä istuen osoittautuivat yllättävän toimivaksi ja auttoivat pahimman yli, ei jälleen näkemisen riemua ja yhteistä hetkeä lavalla voittanut mikään, tästä ovat kaikki samaa mieltä.

”No joo, eipä ne maailmanlopun ajatukset ehdi kovin paljoa mielessä silti pyöriä, vaikka kaiken maailman preppari-sivuilta ja lehtijutuista jaettiin tietoa toisille aina aurinko- ja sähköpurkauksista preppaamiseen ja ties mihin. Ei tässä se niin sanottu foliohattu kuitenkaan päähän ole jäänyt”, Teijonmaa ja Pyykkönen toteavat veikeän hymyn saattelemana.

Tiesittekö muuten, että maailma oli lähellä loppua viimeksi 5.11.2021, kun Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio Nooa varoitti geomagneettisen myrskyn aiheuttavan sähköverkkojen häiriötä 65 leveysasteella?

”No just! Tämä on siis niin tuttua, niin tuttua…”, koko porukka repeää remakkaan nauruun.

Uskomattoman maailmanlopun esitykset la 12.2. klo 18, la 19.2. klo 18, la 26.2. klo 18. Liput: 15/11€. Teatterikuoppa, Haukipudas, Revontie 45.

Juttu on julkaistu Mun Oulussa ensimmäisen kerran 24.11.2021.