Tarina jääkiekon korealaisista kulisseista oululaisittain – Hockey Dreams -elokuvan ohjaaja lähettää Lasse Kukkoselle pahoittelut

Ohjaaja Janne Niskala tutustui jääkiekkoon korealaisittain. Sivutuotteena syntyi vauhtia ja vaarallisia tilanteita, etenkin Lasse Kukkoselle. Kuva: Janne Niskala

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Dokumenttielokuva valaisee korealaisen yhteiskunnan rakenteita ja tapahtumista jääkiekon kulisseissa. Elokuvan kertojana on selostajalegenda Antero Mertaranta.

Oululainen elokuvaaja Janne Niskala on ollut tekemisissä korealaisten kanssa jo aiemmin.

”Olin tehnyt edellisen elokuvani, Planet of Snailin, vuonna 2011 yhteistuotantona korealaisten kanssa ja tunsin hieman maan kulttuuria ja ihmisiä. Ohjaaja Oskari Pastila otti minuun yhteyttä vuonna 2013. Oskari oli lukenut lehdestä, että korealainen yhtiö oli ostanut Kiekko-Vantaan joukkueen ja oli tuomassa korealaisia pelaajia Vantaalle. Se kuulosti niin kummalliselta, että lähdettiin kamerakaluston kanssa katsomaan, mistä oli kyse”, kertoo Niskala.

Aika pian kaksikko olikin sitten jo kuvauskeikalla Koreassa.

”Siellä tulikin vietettyä projektin aikana kuukausia ja jouduimme tietysti pitämään kulut minimissä, kun tiesimme, että kuvaukset saadaan päätöksen vasta Pyeongchangin Olympialaisissa 2018. Korealainen budjettimajoitus tuli kyllä kuvausten aikana tutuksi”, Niskala naurahtaa.

Puhu – ei ne mitään ymmärrä

Massiivinen kuvausmateriaalin määrä teki myös elokuvan jälkitöistä pitkät. Välissä oli myös kielimuuri, joka loppukädessä oli elokuvan tekijöille hienoinen etu.

”Pelkästään kuvattua materiaalia oli yli 700 tuntia ja sitä on litteroinut ja kääntänyt pitkälle yli toistakymmentä ihmistä. Eihän me kuvauksissa ymmärretty yhtään mitään, mistä ihmiset puhuivat koreaksi, joka varmaan oli meidän etu. Ihmiset puhuivat vapaasti, kun tiesivät, ettemme ymmärrä. Tarinat ja teemat aukesivat vasta, kun aloitimme jälkityöt”, kertoo Janne Niskala.

Korea kohtasi Tshekin liigassa pelaavan Mountfield HK seurajoukkueen. Kuva: Oskari Pastila

Työtelijään projektin tiimoilta Niskalalla ei kuitenkaan ole mennyt usko suomalaiseen, eikä korealaiseen jääkiekkoon, päinvastoin.

”Olen ehdottomasti aina Suomen puolella kiekkomatseissa, mutta kyllä sympatiani olivat Korean puolella, kun Suomi ja Korea kohtasivat olympiajäällä. Olin seurannut, miten joukkue oli kehittynyt ja tehnyt töitä sen eteen, että nousivat muutamassa vuodessa käytännössä nollasta MM-tasolle.”

Silti jääkiekkolegenda Lasse Kukkoselle hän on omasta mielestään anteeksipyynnön velkaa.

”Ennen Suomi-Korea matsia päähenkilömme valmentaja Jim Peak tuli kysymään viime hetken neuvoja peliä varten. En siihen hätään muuta keksinyt, joten kerroin että Suomen joukkueen kapteeni Lasse Kukkonen alkaa olla joukkueessa senioripelaaja, eikä jalka enää nouse ihan niin nopsaan kuin ennen, joten hänelle kannattaa antaa painetta. Kun matsi alkoi, korealaiset pelaajat runnoivat Kukkosta oikealta ja vasemmalta. Suomi kyllä voitti pelin 5-2, mutta kun kotimatkalla näin Lassen lentokentän loungessa, kirjavana mustelmilla, en kehdannut mennä edes morjenstamaan”, hän naurahtaa.

”Että sori nyt vaan näin jälkikäteen Lasse, toivottavasti ei tullut mitään isompaa vammaa. Pistähän Lasse viestiä, niin tarjoan sinulle liput Hockey Dreamsin näytökseen”, Niskala hyvittelee.

Aasialainen ja erityisesti korealainen kulttuuri on ollut pitkään nosteessa, K-Pop ja Netflixin korealaiset sarjat ovat huippusuosittuja, kuten Squid Game, Hellbound tai Taxi Driver.

”Korealainen leffa, Parasite, on ensimmäinen ulkomaalainen elokuva, joka voitti parhaan elokuvan Oscarin. Vaikka tuotannon pitkittyessä on ollut hetkiä, että huumori on meinannut loppua, on kuitenkin ollut olo, että myös meidän leffan lopputuloksesta tulee hauska ja tapahtumarikas tarina ja sen eteen kannattaa töitä tehdä”, uskoo Niskala.

Elokuvan ensi-ilta on elokuvateattereissa kautta Suomen 9.2.2022