Tanssikielto avaa JoJon kevätkauden – ohjelmistossa esitysten lisäksi kursseja ja teematunteja lapsille

Tanssiteatteri Tsuumin liikekieli ja ilmaisu kumpuaa nykykansantanssista. Kuva: Uupi Tirronen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa tanssi ei toden totta ole kiellettyä, mutta sellainenkin aika on Suomessa ollut. Perjantaina 27. tammikuuta esitettävä Tanssiteatteri Tsuumin Tanssikielto on kuvaus kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia vapaasti missä, milloin ja miten haluavat. Ennen esitystä teoksen historiallista taustaa avaa tanssin tutkimuksen dosentti ja yliopettaja Petri Hoppu.

Helmikuun Isoäideillemme-kokonaisuus sisältää Seija-Leena Salon Hellin Sillä isoäidin kainalo on kuoppa-, sekä Henna-Maria Hanhinevan Kirjeitä Marille -sooloteokset. Teoskokonaisuus on syntynyt tekijöiden kurkotuksista edesmenneitä isoäitejä kohti

Tanssija ja koreografi Silja Tuovinen kutsuu helmikuussa tanssin ammattilaiset, opiskelijat ja harrastajat Koreografinen prosessi ja teos -kurssille, joka tarjoaa osallistujille näkökulmia ja työkaluja koreografisen prosessin aloittamiseen ja läpiviemiseen sekä teosmuodon hallintaan.

Helmikuun alussa alkavat myös pienille lapsille ja perheille suunnatut maksuttomat, neljänä viikonloppuna järjestettävät, teematunnit.

Luova liike ja mieli -kurssille voi osallistua, vaikka ei olisi aikaisempaa tanssikokemusta. Kuva: JoJo

Kehon ja mielen äärellä

Maalis-huhtikuussa JoJo järjestää kaksi kurssia, joissa pääsee tutustumaan ammattilaisten johdolla kehon, liikkeen ja mielen yhteyteen. Tanssinopettaja Heidi Rannan ohjaama Luova liike ja mieli -kurssilla pääpaino on omassa luovassa liikkeessä ja tätä kautta vapautuneessa mielessä. Tunneilla keskitytään improvisaation, nykytanssin sekä tanssi-liiketerapeuttisten harjoitteiden avulla antamaan keholle vapaus olla juuri sellainen kuin se on.

Rannan ja Ella Sohlon MieliKeho-kurssilla haetaan puolestaan hyvää oloa kehon ja liikkeen kautta. Kurssin tavoitteena on vahvistaa mielen hyvinvointia ja itsetuntemusta liikkeen, oman ilmaisun sekä muiden soveltavien taiteenmuotojen avulla.

Huhtikuussa kantaesityksensä saa Liisa Heikkisen koreografioima Susi-teos. Gäng Gäng Companyn esitys on kahden teeman; suden ja syrjäytymisvaarassa olevan nuoren yhteen sulautuma. 

JoJo toteuttaa vuosittain 4–5 eri tanssimuotoihin perustuvaa kantaesitysteosta. Kaikille avoin tuotantohaku vuoden 2024 ohjelmistoon on auki 26.2.2023 saakka.

Lisätiedot JoJon toiminnasta ja avoimesta ohjelmahausta löydät tästä linkistä.

Lue myös