Taiteilija Petronella Grahn loihti Haukiputaan neuvolaan lumoavan satuseinän

Taiteilija Petronella Grahnin maalauksista löytää sympaattisia hahmoja sekä pieniä yksityiskohtia. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Haukiputaan neuvolan aulassa aaltoilee maalipurkkien meri, kun satutaiteilija Petronella Grahn työstää Satumetsän Salainen -teostaan. Hän on ilahduttanut suurilla ja yksityiskohtia pursuavilla maalauksillaan monia sairaaloiden ja muiden julkisten tilojen asiakkaita ja työntekijöitä yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

”Teokset vaikuttavat yleisesti viihtyvyyteen ja ne vähentävät jännitystä, jota lapsi voi kokea tullessaan neuvolaan tutkimuksiin”, taiteilija kertoo.

”Henkilökunnan on helppo ottaa ensikontakti lapseen kysymällä esimerkiksi, että näkikö tämä aulassa olevan suuren lohikäärmeen tai kuusen latvaan lentäneen lehmän”, hän jatkaa.

Satumetsän Salainen -teos levittäytyy monelle seinälle. Työstövaihessa oleva maalaus saa vielä pinnalleen kasveja ja hahmoja, joita lasten on hauska etsiä. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Yhteiseksi hyväksi ja iloksi

Grahn tekee teoksen hyväntekeväisyystyönä. Tilaaja maksaa ainoastaan maaleihin, majoitukseen ja välineisiin liittyvät kustannukset.

”Teen näitä tempauksia noin kahden vuoden välein. Haluan maalata tiloja, joihin ei yleisesti ole varattu resursseja taiteelle. Seuraavaksi haluan ilahduttaa jotain vanhainkotia tai ensi- ja turvakotia”, Grahn suunnittelee.

”Nämä teokset maksaisivat oikeasti aika paljon, mutta haluan, että hoitoalalla ne varat käytetään vaikka laitehankintoihin. Tämä työ on minun tapani kantaa korteni yhteiseen kekoon”, hän jatkaa.

Grahn haluaa omalla toiminnallaan myös rohkaista muita taiteilijoita tarttumaan pensseliin ja luomaan iloa tuottavia teoksia julkisiin tiloihin.

Petronella, keiju sekä Sisu-lohikäärme toivovat myös aikuisten saavan saduista ja maalauksesta ripauksen taikapölyä elämäänsä. Kuva: Petronella Grahn

Pomenian taikamaailma

Petronella Grahn on todellinen luovan alan moniosaaja. Hän on aloittanut uransa luomalla Tinttu.com -lastenvaateyrityksen, josta muodostui yksi Suomen ensimmäisistä merkittävistä tekstiilialan verkkokaupoista Suomessa, joka menestyi myös ulkomailla.

Haukiputaan neuvolassakin nähtävillä olevat, Grahnin luomat satuolennot, seikkailivat vaatteiden kuoseissa. Kiinassa ollessaan hän huomasi, että hahmot oli kopioitu myös siellä tuotettuihin vaatteisiin, joiden kanssa hänellä ei ollut mitään tekemistä.

”Silloin tajusin, että itse vaatteet eivät ole se tärkein juttu, vaan luomani satuhahmot. Päätin, että nyt on aika siirtää lapsilleni kertomat tarinat kirjoihin. Laitoin vaateyrityksen tauolle ja keskityin kirjoittamiseen”, Grahn kertoo.

”Kaikki kirjoissa ja maalauksissani esiintyvät hahmot edustavat jotain piirrettä omissa lapsissani. Esimerkiksi Sisu-lohikäärme on ujo, kuten yksi lapsistani”, hän jatkaa.

Vuonna 2015 valmistui ensimmäinen kirja ja jo vuonna 2020 oli valmiina kokonainen kirjasarja, jolloin Pomenian taikamaailma sijoittui Suomen luetuimpien kirjojen listalla kymmenen parhaan joukkoon. Hahmot ja tarinat ovat muotoutuneet muun muassa myös lautapeliksi sekä tunne- ja rohkeustaitojen opintomateriaaliksi.

Pomenian taikamaailma herää pian eloon myös animaatioelokuvan muodossa, jonka päätuottaja on kansainvälisesti tunnettu David Mosley.

Entiseen valkoiseen seinään on ilmestynyt suuri puu, jossa asustaa sympaattinen pöllö. Kuva: Petronella Grahn

Sadut kasvattavat ja opettavat

Satujen maailma tuli vahvasti Grahnin elämään oman äitiyden kautta. Kuutta lasta kasvattaessaan hän huomasi, kuinka tarinoiden kautta välitetty tieto arvoista sekä oikeasta ja väärästä, tulee lapsille todellisemmaksi kuin pelkät aikuisten neuvot.

”Sadut on kautta aikain opettaneet moraalia ja ovat syntyneet tarpeesta välittää tietoa. Minulle tarinat eivät ole pelkkää viihdettä, vaan niillä on syvempi tarkoitus”, taiteilija kertoo.

Grahn on luonut vuosien aikana kaikkiaan 250 hahmoa, joista jokainen on syntynyt siitä tarpeesta, mitä hän on omassa vanhemmuuden roolissa tarvinnut.

”Lasten kasvatuksessa on tärkeää miettiä, mitä arvoja edistetään, ja millä tavoilla se on hyvä tehdä”, Grahn painottaa.

”Kaikki ihmiset tarvitsevat sadun maailmaa. Mielikuvituksen kautta on mahdollisuus nähdä asiat toisin kuin ne oikeasti ovat. Se jos mikä tuo toivoa ja sitä tarvitaan aina”, taiteilija painottaa lopuksi.

 

 

 

Lue myös