Taiteen edistämiskeskus ja Oulu2026 satsaavat isosti av-alaan: Filmiapaja tuo tarinankertojat yhteen

Janne Niskala (vas.) ja Janne Rosenvall ovat tyytyväisiä. Av-taiteiden ja kirjallisuuden läänintaiteilijoiden yhteentörmäys synnytti Filmiapaja-hankkeen, jonka on tarkoitus poikia lisää tuottoisia yhteistyöhankkeita yli taidealojen. Kuvat: Taiteen edistämiskeskus

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kun kirjallisuuden ja käsikirjoittamisen läänintaiteilija Janne Rosenvall ja audiovisuaalisten taiteiden läänintaiteilija Janne Niskala aloittivat työparina tehtävissään viime vuoden lopulla, tavoitteena oli kehittää eri taidealojen välistä ammatillista yhteistyötä. Mitään valmista reseptiä ei ollut, mutta yhteinen näkemys syntyi nopeasti.

”Av-alalla pohjoisessa on ollut hyvä noste jo pitkään. Täällä tuotetaan ja tehdään palkittuja tv-sarjoja ja elokuvia, myös oululaisten tuotantoyhtiöiden toimesta. Ala on kasvanut ja kansainvälistynytkin ja toimialan sisällä tunnetaan toisemme hyvin”, taustoittaa Niskala.

Hän on ollut perustamassa Pohjois-Suomen audiovisuaaliset ammattilaiset -yhdistystä.

”Vastaavaa positiivista kehitystä on pohjoisessa myös kirjallisuuskentässä: on aktiivinen kirjallisuusseura, kirjallisuustapahtumia, meritoituneita tekijöitä, jotka myös tähtäävät ulkomaille. Aloimme Rosenvallin kanssa miettiä, miten yhdistämme nämä kaksi toisistaan vielä aika erillään olevaa porukkaa ja miten ruokkia niitä ideoita, mitä yhteentörmäyksestä syntyy – siitä voisi tulla jotain todella mielenkiintoista”, hän kertoo.

Syntyi Filmiapaja-hanke, joka tuo alan tarinankertojat eli käsikirjoittajat, kirjailijat ja av-alan ammattilaiset, yhteen. Niskala on työurallaan tuottajana läpikäynyt useita kotimaisia ja kansainvälisiä elokuvakäsikirjoitus- ja kehittelyvaiheen koulutusohjelmia, joista ammennetuista opeista Rosenvall ja Niskala valikoivat Filmiapajaan parhaat palat.

Kun läänintaitelijoiden ideoiman projektin kanssa samalla aikataululla Oulu valmistautuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026, oli synergia Oulu2026 -kulttuurisäätiön kanssa ilmeinen.

Merkittävä satsaus pohjoiseen sisältöön

Filmiapajan ensimmäinen vaihe kestää kaksi vuotta ja sen tavoitteena on kehittää mahdollisimman korkeatasoisia audiovisuaalisen alan hankkeita. Projektiin hakeutuneet tuotannot käyvät läpi työpajojen sarjan, ja kehittämisvaiheen päätteeksi hankkeet esitellään av-alan rahoittajille loppuvuodesta 2024.

”Pohjois-Suomessa ei vielä valtavasti ole sellaisia av-alan hankkeita, jotka pohjautuisivat kirjaan. Usein tekijät itse vääntävät käsikirjoituksiensa kanssa. Filmiapajan kautta rohkaisemme av-alan tekijöitä rohkeammin tarttumaan kirjaan ja vastaavasti kirjailijoita ja käsikirjoittajia tarjoamaan tekstejään tuottajille”, Niskala toteaa.

Ohjaaja Saara Saarela ja käsikirjoittaja Ilja Rautsi (oik.) olivat Janne Rosenvallin haastateltavana Veden vartija -elokuvan käsikirjoittamisesta Oulun kirjallisuusfestivaalilla. 

Uusia tuotantoja ei tarvitse kehitellä pelkästään tekijöiden tai tuotantoyhtiöiden omalla riskillä, vaan Taiteen edistämiskeskus rahoittaa kehittelyvaiheessa noin 350 000 eurolla Filmiapajaan valittuja hankkeita.

Mikäli Filmiapajassa kehitellyt tuotannot etenevät tuotantovaiheeseen, Oulun kulttuurisäätiö on varautunut rahoittamaan projektin kautta syntyviä pohjoisiin teemoihin liittyviä tuotantoja 400 000 eurolla. Paitsi uusia sisältöjä, Taiteen edistämiskeskus hakee Filmiapajasta kokemusta uusista yhteistyömalleista.

”Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuosi on valtakunnallisesti merkittävä hanke, jonka vaikutukset leviävät pitkäkestoisesti ja laajalle. Olemme innostuneita tästä yhteistyöstä, jolla voimme edistää eri taidealojen ammattilaisten syvällistä yhteistyötä. Tämä on hieno pilotti siitä, miten voimme kehittää pysyviä yhteistyömalleja myös valtakunnallisesti”, sanoo Taiken johtaja Paula Tuovinen.

Filmiapajan tavoitteena on taiteilijoiden verkostoitumisen ja tuotantojen onnistumisen lisäksi edistää pysyviä yhteistyömalleja taidealojen välillä sekä edistää taiteilijoiden työllistymistä niin alueellisesti Pohjois-Suomessa kuin valtakunnallisestikin.

”Oulu on yksi pohjoisimmista Euroopan kulttuuripääkaupungeista. Pohjoisuus näkyy Oulu2026-kulttuuriohjelman teemoissa vahvasti. Haluamme myös kasvattaa luovan työn mahdollisuuksia pohjoisessa, esimerkiksi audiovisuaalisen alan osalta. Tavoitteemme kohtaavat hyvin Filmiapajan kanssa”, sanoo Oulu2026 ohjelmajohtaja Samu Forsblom.

Taiteen edistämiskeskus neuvottelee myös muiden valtakunnallisten av-alan rahoittajien kanssa tuotantovaiheen lisärahoituksesta, jolla saataisiin nostettua tuotantojen määrää ja laatua entisestään.

Haku avautuu loppuvuodesta

Audiovisuaalisen alan sekä kirjallisuuden ammattilaiset voivat hakea mukaan vuonna 2023 avautuvassa haussa, josta tiedotetaan Taiteen edistämiskeskuksen verkkosivuilla. Millaiset hakukriteerit tekijöille ja tuotannoille asetetaan, tarkentuu tulevien kuukausien aikana.

”Musteet vielä kuivuvat Filmiapajan sopimuksesta Oulu2026 kulttuurisäätiön ja Taiteen edistämiskeskuksen välillä, eli hankkeen käynnistävä rahoitus on selvä ja voimme aloittaa työt toden teolla. Odotamme innolla, että pääsemme töihin alueen tekijöiden kanssa!”

”Filmiapajassa on paljon sellaista, mitä Rosenvallin kanssa toivomme alalle, että saadaan kerralla isompi kehitysharppaus aikaiseksi. Resurssit ovat olemassa ja meillä on paljon taitavia tekijöitä – eihän tämä ole kuin tekemistä vaille valmis!”, Niskala naurahtaa.

 

 

 

 

 

 

Lue myös