Sukututkijat ovat koolla Pohjankartanossa viikonloppuna

Sukututkimus on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Pohjankartanon Suku 2023 -tapahtumassa myös aloittelijat ovat tervetulleita tutustumaan asiaan. Kuvituskuva: Mostphotos

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nyt 45. kerran järjestettävät valtakunnalliset sukututkimuspäivät on maamme suurin vuosittain järjestettävä sukututkijoiden koulutustapahtuma. Tapahtuma esitelmäohjelmineen ja näyttelyineen on avoin ja maksuton yleisölle.

Tänä vuonna tapahtuman teemana on ”Muuttoliikkeitä yli rajojen”. Muuttoa tarkastellaan viidestä maantieteellisestä näkökulmasta: Tornionlaakso, Kuola, Saamenmaa, Ruija ja Finnmark sekä Itä-Karjala.

Tapahtuman ohjelmassa on perinteiseen tapaan myös sukututkimusmessut eli sukututkimusaiheinen näyttely. Se on avoinna lauantaina 25.3. klo 9.00–16.30 ja sunnuntaina 26.3. klo 10.00–14.00. Näyttelyn lisäksi osa näytteilleasettajista järjestää ohjelmaa Pohjankartanon koulun auditoriossa.

Lauantaina messujen esitelmäohjelman teemoja ovat Tornionjokilaakso ja Saamenmaa.

Tuomo Korteniemi esitelmöi Tornionlaakson suvuista ja kylistä ja Esko Vesala niin sanotun lapinrajan ylittäjistä kittiläläisten perheiden kautta.

Veli-Pekka Lehtola kertoo saamelaisten muuttoliikkeistä, Anni-Siiri Länsman saamelaisten sukuverkostoista ja Sigga-Marja Magga siitä, miten saamenpuvut kertovat saamelaisten historiasta.

Lauantain ohjelmassa on myös esitelmiä Ruijasta ja Finnmarkista. Päivän ohjelma päättyy iltapäivällä keskusteluun, jossa pohditaan, miten sukututkijat voivat tuoda uuden tason muuttoliikkeitä koskevaan tutkimukseen, miten akateeminen muuttoliiketutkimus voi auttaa sukututkijoita ja miten digitaalisia aineistoja voidaan hyödyntää muuttoliiketutkimuksessa.

Sunnuntain ohjelman teemoja ovat Kuolan niemimaa ja Itä-Karjala.

Suku 2023 -tapahtuman koko ohjelma: www.genealogia.fi/suku2023/