Skeittikauppa Real Dealin yläkerrassa on koettavissa nykytaiteen näyttely – teoksia neljältä eri taiteilijalta

Veikko Halmetoja ja Anni Kinnunen ovat nykytaiteen näyttelyn "Kuosissa" kuraattorit. Taustalla on taiteilija Milla Kuisman akryylimaalauksia. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti A.T. Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Real Dealin yläkerrassa on auennut nähtäville maksuton nykytaiteen näyttely nimeltään Kuosissa. Mukana on neljä taiteilijaa, jotka kaikki hyödyntävät eri tekniikoita teoksissaan. Näyttely on auki vuoden 2023 loppuun saakka.

Oululaisen skeittikauppa Real Dealin yläkertaan aukesi keskiviikkona 8. marraskuuta nykytaiteen näyttely Kuosissa, joka on esillä vuoden loppuun saakka. Mukana on neljä taiteilijaa: Milla Kuisma, Maisa Majakka, Lydia Toivanen ja Viggo Wallensköld. He hyödyntävät teoksissaan erilaisia toteutustapoja, eli tarjolla on öljyväri- ja akryylimaalausta, keramiikkaveistoksia sekä valokuvataidetta.

Näyttelyn kuraattoreina ovat Veikko Halmetoja ja Anni Kinnunen, jotka ovat tehneet yhteistyötä jo liki 20 vuotta. Helsingissä ja Mäntässä työskentelevä Halmetoja on aikoinaan aloittanut uransa taiteen parissa kuvataidekriitikkona lehdistössä, ja sittemmin hän on ryhtynyt kuraattoriksi sekä perustanut oman gallerian. Kinnunen on oululainen kuvataiteilija, joka on meritoitunut niin valtakunnallisestikin kuin kansainvälisestikin.

Monipuolinen kattaus

Halmetoja kertoo, että he päättivät tehdä hänen oman galleriansa ja Real Dealin kanssa yhteistoiminnassa näyttelyn, jossa on ajankohtaisia, kiinnostavia ja harvemmin Oulussa nähtyjä taiteilijoita. Taiteilijoista Viggo Wallensköld ja Milla Kuisma ovat pitkänlinjan tekijöitä, kun taas Lydia Toivanen ja Maisa Majakka ovat uudempia tulokkaita.

”Lähdimme monimerkityksellisen ja erilaisia ajatuksia herättävän Kuosissa-teeman kautta miettimään kokonaisuutta. Näyttelyssä on muun muassa juhlivia teinityttöjä ja sitten on maalauksia, joissa melkein marimekkolainen soundi”, valottaa Halmetoja.

Maisa Majakan keramiikka edustaa perinteistä veistotaidetta. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Viggo Wallensköldin kankaalle tekemiä öljyvärimaalauksia. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Kuosissa-käsite on ymmärrettävissä monitahoisesti.

”Sehän voidaan liittää tekstiilikuosiin, mutta käyttökielessä kuvaamaan myös päihtymistilaa. Toisaalta kaverilta voidaan esimerkiksi raskaan työviikon jälkeen kysyä, että oletko kuosissa?”, Anni Kinnunen havainnollistaa näyttelyn nimikkeen eri merkityksiä.

Veikko Halmetoja sanoo näyttelyn ajankohtaisuuteen liittyen, että elämme sellaista aikaa, jossa miltei kaikessa keskustelussa tyypillistä on identiteettipolitikointi, identiteetin brändäys ja rakentaminen. Kolmella näyttelyn taiteilijoista identiteetin hahmottumisen teemat ovatkin keskeisessä roolissa teoksissaan.

”Taiteilijoista meritoitunein ja perinteisintä kuvataidetekniikkaa edustaa Viggo Wallensköld, jonka teokset ovat öljyvärimaalauksia kankaalle. Maisa Majakan keramiikkateokset poikkeavat nykyisin usein nähdystä suomalaisesta keramiikkataiteesta siten, etteivät hänen teoksensa ole totutulla tavalla desing-tyyppisiä, vaan ovat esittäviä ja realistisia. Milla Kuisman teokset ovat akryylimaalauksia kankaalle. Lydia Toivanen kuvaa valokuvataiteessaan arjen pieniä ja humoristisia huomioita. Toivanen jättää kuvansa raaoiksi ja hän käyttää niissä salamaa”, Halmetoja tiivistää näyttelyn kattauksesta.

Lydia Toivasen teoksissa hyödynnetään valokuvaustekniikkaa. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Milla Kuisman tekemiä akryylimaalauksia kankaalla. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Erityislaatuinen paikka

Veikko Halmetoja mainitsee, että hänen galleriallaan on parhaillaan neljällä eri paikkakunnalla näyttelyt meneillään.

”Halusin tuoda näyttelyn Ouluun, jossa on gallerioita ja ihmiset ovat selkeästi tottuneet käymään gallerioissa, mutta ovat ehkä vähemmän nähneet niissä varsinkin nuorempien eteläsuomalaisten teoksia. Haluan, että olemme ikään kuin koko Suomen galleria.”

Skeittikauppa Real Dealin yläkerran näyttely on maksuton.

”Ydinajatus on tarjota oululaisille todella hienoja teoksia katseltavaksi. Ihanaa on, kun meillä käy näyttelyn sijainnin puolesta nuorisoakin, joka ei muuten ehkä normaalisti nykytaidenäyttelyissä vierailisi. Laajalla otannalla on tullut vieraita – hirveän hyvin on lähtenyt täällä näyttelytoiminta käyntiin”, Kinnunen täydentää.

”Olemme ajatelleet sitä, että tämä näyttely olisi hyvä kokemus myös vaikka 15-vuotiaalle. Olemme miettineet sellaisia tekijöitä, jotka voisivat resonoida nuorempien kävijöiden kanssa. Esimerkiksi Maisa Majakka on hyvinkin suosittu nuorten keskuudessa ja ihmiset seuraavat häntä laajalti sosiaalisessa mediassa”, Halmetoja sanoo kohderyhmästä.

Näyttelytilassa, yhtä aikaa kuvataiteen kanssa, tulee olemaan muun muassa skeittileffojen ensi-iltoja.

Nykyisessä paikassaan Real Dealin yläkerrassa on pidetty näyttelyitä nyt vuoden verran. Ensimmäisen tilassa pidetyn näyttelyn kuratoivat juuri Anni Kinnunen ja Veikko Halmetoja, ja lisäksi tuolloin oli mukana myös Kinnusen itse luomaa taidetta. Ajatus taidenäyttelystä skeittikaupassa on silti jo vanhempaa perua, sillä Real Dealin varhaisemmissa liiketiloissa oli kellaritila, jossa pyöri pienimuotoisesti kuvataidenäyttelyitä.

 

Näyttely on auki 8.11.–30.12. arkisin klo 11–18, lauantaisin klo 11–17 ja sunnuntaisin klo 12–17.