Sinne mennään, missä tapahtuu – uusi metalliyhtye Armada North toi kokeneet muusikot yhteen

Colossus-EP:nsä 26. toukokuuta julkaissut Armada North -metalliyhtye operoi Oulusta ja Helsingistä käsin. Kuvassa yhtyeen oululaiset muusikot Lauri Tuohimaa (vas.), Ari Nissilä ja Jussi Sauvola. Kuvat: Dimi Salo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Armada North sai alkunsa siitä, kun yhtyeen komppikitaristi-taustalaulaja Ari Nissilä (ex-Catamenia) keksi bändille nimen.

”Ristus, tämmöistä bändin nimeä ei voi jättää käyttämättä, pakko kasata bändi tähän ympärille”, Nissilä muistelee nauraen.

Armada tarkoittaa sotalaivastoa tai isoa lento-osastoa.

”Mieli vei romanttisesti historian sotalaivastoihin, mutta tässähän ollaan taas taiteellisesti vapaita, niin se voi tarkoittaa vaikka isoa porukkaa”, Nissilä avaa.

Seitsenhenkinen miehistö saatiin kasaan vuonna 2020. Perjantaina 26. toukokuuta ryhmä julkaisee esikoisensa, viisi biisiä sisältävän Colossus-EP:n.

”Semmoista kommenttia on jo saatu, että onpa tymäkkää meininkiä”, laulaja-komppikitaristi Lauri Tuohimaa (ex-Charon, Embraze, Tuohimaa) kertoo.

Armada Northin Helsingissä asuvat jäsenet ovat Mika Tönning (Deimhal, ex-Catamenia), Harri Hytönen (Clown Parade, Hammerhead, Kalmahin kiertuekitaristi), Timo Lehtinen (Kalmah, Clown Parade, ex-Catamenia) ja Janne Kusmin (Kalmah, Clown Parade, ex-Catamenia).

”Lauri ja soolokitaristi-taustalaulaja Harri ovat ainoat meistä, jotka eivät ole Catamenia-bändissä soittaneet”, tarkentaa Nissilä.

”Ari on kyllä semmoinen majakka tässä, että se on tuonut tämän porukan yhteen”, kosketinsoittaja-taustalaulaja Jussi Sauvola (Verikalpa, Catamenia) kiittelee.

Sanomarikkaat metalliviisut

Armada North tekee musiikkinsa kollektiivisesti. Jokainen saa halutessaan osallistua lauluntekoon.

Colossus-EP:ltä julkaistiin toukokuun alussa 2023 Revolution of Our Time -single, joka käsittelee ihmisen ja luonnon suhdetta.

”Nykyään on täytetty elämä kaikella hässäkällä ja krääsällä, mikä ei ole aitoa. Sitä siinä tekstissä pohdiskelen ja haaveilen, että voi jos se mennyt aika vielä joskus palaisi”, Nissilä kuvailee.

”Nykyään on täytetty elämä kaikella hässäkällä ja krääsällä, mikä ei ole aitoa.”

”Mun mielestä se on myös aika profeetallinen biisi, kun mietitään, että miten pitkään tuo kehitys voi kehittyä”, Tuohimaa nostaa esille.

Basisti-taustalaulaja Timo Lehtisen sanoittama Flower of a Dead Man pohtii elämää ja kuolemaa.

”Ihmiset tekevät työtä ja painavat menemään, mutta kukaan ei loppuviimein tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Se kappale pohtii elämän mystisyyttä ja tietämättömyyttä siitä, mitä seuraavaksi odottaa”, Nissilä kertoo.

Laulaja-örisijä Mika Tönningin sanoittama I Am Pain on saanut inspiraationsa vanhoista kauhuelokuvista.  Tönningin sanoittama Fractured Illusions taas kertoo siitä, miten ihmisten ajatuksia ohjaillaan ja oma järkeily on jäänyt pois.

”Että kuinka helppoa massoja onkaan ohjastaa, nykymaailmassakin”, ihmettelee Nissilä.

”Minusta on hienoa, että taiteen keinoin voi tuoda tämmöisiä aika raskaita aiheita esille.”

Nissilän sanoittama The Darkest Remain kertoo ihmisyydestä ja ihmisluonnosta.

”Miten erikoistuneita me olemme siihen, että tuhoamme itsemme. Olemme äärimmäisen hyviä hävittämään omaa lajiamme. Aikakausi aikakauden perään lyödään päätä seinään. Ihmisen muisti on liian lyhyt – ei kestä monta sukupolvea, niin taas ollaan (sotimassa). Väkivallalla ja vihalla hallitaan…”

Armada Northin miehet eivät kaihda vakavia aiheita kappaleissaan, mutta keskenään bändillä on hauskaa.

”Minusta on hienoa, että taiteen keinoin voi tuoda tämmöisiä aika raskaita aiheita esille. Erittäin hyvä aihe tämäkin on käsitellä, jos miettii esimerkiksi näitä nykyajan diktaattoreja. Jos olet mielisairas ja tavis, niin pahimmassa tapauksessa joudut suljetulle. Mutta jos olet diktaattori ja sinulla on mielenterveysongelmia, saat toteuttaa itseäsi ja tehdä sairaita juttuja”, Tuohimaa ihmettelee.

”Sama tarina vielä 2023, mikään ei ole muuttunut”, Sauvola huokaa.

Ärhäkkä ja melodinen paketti

Nissilä kokee, että Armada Northin musiikkigenren voisi kuvailla olevan melodic death metal.

”Pitkin hampain piti keksiä, mihin kategoriaan me kuulutaan. Meillähän musiikissa kuuluu esimerkiksi 80-luvun hevikitaraa, isoa liidikitaraa ja tämmöistä… Melodioita on isolla kädellä.”

”Pitkin hampain piti keksiä, mihin kategoriaan me kuulutaan.” 

”Metallimusiikki on muutenkin ihan älyttömän laaja käsite. Siihen mahtuu mitä vaan”, Tuohimaa tietää.

Yhtyeen musiikkityyli tukee hienosti syväluotaavia sanoituksia. Mahtipontiset ja suurieleiset kappaleet sisältävät monikerroksista tarttumapintaa. Bändin vokaalit vuorottelevat sekä örinää ja mörinää että paikoin raspista puhtaampaa rocksoundia.

EP:tä äänitettiin kesällä 2021 Oulun Hiukkavaarassa Mastervox Studiolla Immu Ilmarisen tykönä.

”Lauluosuudet tehtiin kokonaan Immun kanssa. Kaikilla meillä bändiläisillä on mahdollisuus äänittää itse. Helsinkiläinen Joni Borodavkin hoiti miksauksen. Joni tekee tosi hyvää nykymetalli-soundia”, kehuu Tuohimaa.

Kolmikko myöntää kaipaavansa aikaa, jolloin äänitysstudio varattiin pidemmäksi aikaa ja koko levy äänitettiin kasaan intensiivisesti, yhdessä.

”Itse olen pari levyä saanut tehdä niin, ja vähän pelottava fiilis, että ovatko ne olleet viimeiset levyt, jotka olen saanut tehdä sillä tavalla”, miettii Sauvola.

”Kun on näin hyvä porukka, niin jatkossa olisi mukava tehdä yhdessä samassa tilassa”, Tuohimaa toteaa.

Debyyttikeikka ensi vuonna?

Armada Northin jäsenet elävät kaukosuhteessa, mutta hyvin on pelannut ja sujunut. Promokuvatkin otettiin Helsingissä, jonne Oulun trio matkasi junalla.

”Ja voi että, mikä meininki oli, kun viimeksi nähtiin! Ai että menee sulavasti. Ja kun on pitkä musiikkitausta jokaisella, niin jokainen tietää, miten tämä homma menee”, Nissilä ylistää.

”Yhtä naureskelua oli koko reissu. Mahtavaa oli”, hehkuttaa Sauvola.

Suomi on metallimusiikin maa, joten sekä keikkapaikkoja ja kuulijakuntaa löytyy. Englanniksi musiikkiaan tekevä bändi toivoo kiertävänsä tulevaisuudessa myös maailmalla. Tämä ei toki ole jäsenille mitään uutta, sillä kaikilla heillä on kokemusta ulkomailla keikkailusta.

”Tässä touhussa ei ole maiden rajoja. Sitä mennään sinne, missä tapahtuu”, Nissilä hymyilee.

”Olisihan se mukava käydä pitkästä aikaa ainakin Euroopan festareilla soittamassa”, Tuohimaa lisää.

”Tarkoitushan meillä on päästä soittamaan kaikkiin kissanristiäisiin.”

EP:n julkaisun myötä kokoonpano aktivoituu etsimään keikkamyyjää. Debyyttikeikkaa täytyy kuitenkin malttaa vielä odotella, ehkä jopa ensi vuoteen.

”Tarkoitushan meillä on päästä soittamaan kaikkiin kissanristiäisiin”, Nissilä naurahtaa.