Siilo yhdistää Mieskuoro Huutajat ja flamencomestarin maailmanensi-illassa Meri-Toppilassa lauantaina

Mieskuoro Huutajien ja flamencotaiteilija Israel Galvánin yhteisesitys Screaming Duende nähdään Meri-Toppilan siilolla lauantai-iltana 3. kesäkuuta. Kuva: Factum Foundation

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Screaming Duende on osa Oulu2026-kulttuuriohjelmaa sekä AaltoSiilo-projektia, jossa käytetään taidetta ja teollista kulttuuriperintöä ainutlaatuisen siilon kehittämisen välineenä. Screaming Duende on jatkoa viime vuonna järjestetylle tapahtumalle, jossa Transistori-yhtye käytti itse siilorakennusta suurena urbaanin mittakaavan soittimena.

Madridissa perustettu Factum Foundation -säätiö ja palkittu arkkitehtitoimisto Skene Catling de la Peña ostivat pitkään käyttämättömänä olleen entisen hakesiilon vuonna 2020. Uudet omistajat aikovat kehittää siilosta paikallisen kulttuurimaamerkin, monipuolisen esiintymis- ja näyttelytilan ja tutkimuskeskuksen, jonka yhteyteen on suunniteltu muun muassa julkista saunaa ja amfiteatteria.

Meri-Toppilan lähes satavuotias siilo on saamassa lähivuosina uuden elämän. Kuva: Pasi Rytinki

Projektia vetää Oulussa argentiinalais-italialainen arkkitehti Valentino ”Valti” Tignanelli, joka on myös Screaming Duende -tapahtuman tuottaja.

Runoilijamestarin konsepti

Sevillasta kotoisin oleva Israel Galvánia (s. 1973) luonnehditaan nykyflamencon omaperäiseksi ja innovatiiviseksi johtotähti. Lauantaina Galvánin ja Mieskuoro Huutajien esitys projisoidaan yleisölle siilon pihalle.

Screaming Duende toteutetaan runoilijalegenda Federico García Lorcan (1898–1936) el duende -konseptin hengessä. Andalusialaiseen kansanperinteeseen kuuluvan ja usein nimenomaan flamencoon liitetyn duenden vastineeksi voi Tignanellin mukaan ajatella suomalaista tonttua.

Runoilija kuvasi duendea tragedian inspiroimaksi ekstaasiksi, runolliseksi ja hallitsemattomaksi tunnetilaksi. Hän muotoili teoriansa duendesta Buenos Airesissa, Argentiinassa vuonna 1933, kaksi vuotta Alvar Aallon ja Aino Marsio-Aallon suunnitteleman siilon valmistumisen jälkeen.

Lauantain ohjelmassa on myös Veera Nevan ja Arttu Niemisen audiovisuaalinen esitys, ja dj:t Malsson, Tenko ja Matti Aikio soittavat levyjä.

Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sitä voi seurata klo 16 alkaen Twitch-suoratoistopalvelussa ja klo 19 alkaen Oulu2026:n Facebook-sivulla.

Screaming Duende AaltoSiilolla (Alvar Aallon katu 5) lauantaina 3. kesäkuuta klo 16–21.

Aikataulu:

  • 16.00 Dj Malsson
  • 17.00 Dj Tenko
  • 18.00 Dj Matti Aikio
  • 19.00 Veera Neva & Arttu Nieminen
  • 20.00 Israel Galván & Mieskuoro Huutajat

 

Lue myös