Sella, Roine, Suosalo, Saarelainen – Oulun teatterissa vierailee keväällä rakastettuja konkareita

Oulun teatterin kevään vierailuohjelmistossa nähdään muun muassa Esko Roineen ja Seela Sellan Rakkauskirjeitä (vas.), Martti Suosalo 4 pientä annosta -esityksessä (oik. alh.) sekä monitaiteellinen Laboratorio-teos. Kuvat: Harri Hinkka / Tampereen teatteri, Oulun teatteri, Tanssiteatteri Minimi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Vierailuohjelmistossa näkyy pyrkimys rakkaudellisesti viihdyttää yleisöä ja moninaistaa edelleen teatterin sisältöjä. Ohjelmistossa törmäävät esimerkiksi fantastiset konkarit Seela Sella, Esko Roine ja Martti Suosalo, suomalaisista elokuvista sivuun jääneet naiset, ei-suomenkieliset esiintyjät ja ajankohtainen journalismi”, kertoo Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Vierailukausi alkaa Pikisalissa 18. helmikuuta. Rakkaudesta on entisen kansanedustajan Jani Toivolan omakohtainen yhden miehen show, joka pohjautuu hänen keväällä 2021 julkaistuun samannimiseen kirjaansa. Ilta kuljettaa katsojan lähiökoulun hikisestä jumppasalista aina New Yorkin homoklubeille sekä pieneen Webujen kylään Kenian maaseudulla, kadonneiden juurien äärelle.

Odotetut Sella ja Roine saapuvat

Syksyltä 2022 kevääseen siirtynyt Seela Sellan ja Esko Roineen tähdittämä Rakkauskirjeitä on tarina kahdesta lapsuudenystävästä, jotka pitävät toisiinsa yhteyttä läpi vuosikymmenten kirjoittamalla kirjeitä. He elävät tahoillaan elämäänsä, rakentavat uraa ja parisuhteita, keski-ikäistyvät ja vanhenevat. Esitys nähdään Oulussa suurella näyttämöllä 23. helmikuuta.

Laboratorio on tanssia, fyysistä teatteria, media- ja installaatiotaidetta yhdistävä teoskokonaisuus, jonka kerrotaan saaneen vaikutteita muun muassa ratsastussaappaista, Touko Laaksosen taiteesta, työryhmän jäsenistä, hevosista, disco-ilmiöstä sekä 1980-luvun videokasettien päällekkäisistä nauhoituksista. Kansainväliseen työryhmään kuuluvat vapaan kentän ammattitaiteilijat Deirdre Griffin (Irlanti), Eddy Becquart (Belgia), Jari Haavikko, Anssi Laiho, Leevi Lehtinen, Sanna Silvennoinen ja Milla Virtanen. Esitys nähdään Pkisalissa 24. ja 25. helmikuuta.

Näyttelijät Ritva Sorvali ja Helena Ryti ovat tunteneet toisensa 80-luvulta asti ja työskennelleet teatterien lavoilla yhdessä ja erikseen. Yhteisissä produktioissa tärkeä rooli on aina ollut Kaj Chydeniuksen musiikilla. Sorvalin ja Rydin yhteinen taiteilijajuhlakonsertti pidetään Pikisalissa 4. maaliskuuta.

Suosalo ja Rantala irrottelevat

Musiikkikomediahitti 4 pientä annosta sisältää illallisen yhdelle ja kolme muuta elämystä. Martti Suosalo eläytyy rooleihin hovimestarista nuotinkääntäjään ja Iiro Rantala pianopedagogista sankarisolistiin. 4 pientä annosta tarjoillaan suurella näyttämöllä 15. maaliskuuta.

Televisiosta tutut tanssijat nähdään uudessa Tanssien tähtiin Show’ssa. Lavalle nousevat muiden muassa Sami Helenius, Saana Akiola, Matti Puro, Jutta Helenius, Anssi Heikkilä, Emil Hallberg, Claudia Ketonen, Jurijs Trosenko ja Kia Lehmuskoski. Esitys on suurella näyttämöllä 16. maaliskuuta.

Sivullinen – The Stranger on Espoon Tapiolasta Helsingin Mellunmäkeen kulkeva metromatka, jonka aikana Amira, Alina ja Anna reflektoivat omia kokemuksiaan ja metromatkan aikana kohtaamaansa Helsingin sosiaalista, ekonomista ja rodullista törmäyskurssia Albert Camus’n Sivullisen tarinaan. Esityksen hahmot huomaavat, että vaikka he ovat suomalaisia Suomessa, he ovat silti sivullisia, ulkomaalaisia. Esityskielet ovat suomi, englanti ja venäjä. Esitykset ovat Pikisalissa 17.3. ja 18.3.

Ilmari Saarelaisen tulkitsema Parasta ennen oli Tampereen työväen teatterin suosituimpia esityksiä vuosina 2010–2018 ja oli Oulun teatterissa loppuunmyyty syksyllä 2022. Yhden miehen komedia ikääntymisestä palaa suurelle näyttämölle 12. huhtikuuta.

SuomiFilmin salaiset kansiot kirjoittaa suomifilmin historiaa uusiksi ja tekee samalla läpileikkauksen elokuvahistorian naisroolien jatkumosta nykypäivään. Komedia vyöryttää näyttämölle kansallisessa alitajunnassamme yhä vaikuttavia mielikuvia naiseudesta ja naisen roolista, joita kultakauden suomifilmit ovat mieliimme juurruttaneet. Se kohdistaa katseen rakenteisiin, jotka tänäkin päivänä estävät itsen ja toisen kohtaamisen. Esitys on Pikisalissa 22. huhtikuuta.

Myös Helsingin Sanomien tuottama Musta laatikko -esitys saapuu jälleen Ouluun. Musta laatikko on ainutlaatuinen elävän journalismin esitys, jossa tositarinoita kertovat HS:n journalistit. He kutsuvat puheenvuoroissaan myös kurkistamaan työnsä kulisseihin. Mustan laatikon esityksissä on käynyt kaikkiaan jo yli 40 000 katsojaa, ja esitys on palkittu Bonnierin journalistipalkinnolla vuoden 2018 journalistisena tekona. Musta laatikko on suurella näyttämöllä 4. toukokuuta.