Sanan ja runon malja -vesireittitarinat tähtäävät vuoden 2026 Delta Life -huipentumaan Oulussa

Hankkeeseen liittyy Tähtitornin kahvila, josta on ensi keväänä tarkoitus tehdä Harry Potter -tyyppinen Tarinoiden kirjasto. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Carita Forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kirjailijaseuralla on käynnissä Sanan ja runon malja -hanke, jossa kirjailijat kirjoittavat vesireitteihin liittyviä tekstejä. Tekstit ovat pohjana Delta Life – Kaupunki syntyy suistoon -kokonaisuuden esityksille sekä tuotannoille Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 Oulussa.

Delta Life -kokonaisuudesta on tulossa vuonna 2026 elokuun ja koko vuoden huipentuma Oulujoen suistossa. Sanan ja runon malja on osa Oulun kirjailijaseuran Kirjallisuushanketta, jolle Oulun kulttuurisäätiö on myöntänyt rahoitusta.

Alueen vesireittejä ovat muun muassa Iijoki, Kiiminkijoki, Kalajoki sekä Oulujoki, joka on elänyt lohen aikaa, tervan aikaa, vesivoiman aikaa. Lisäksi Oulu on saanut laajalta alueelta vaikutteita merireittejä pitkin, sillä Oulusta on ollut ikiaikaiset yhteydet eri puolille Eurooppaa.

”Halusimme saada mukaan alueiden kirjailijoita, jotka tutkivat aihetta ja heidän kauttaan syntyy uusia pohjoissuomalaisia teoksia, jotka kertovat eri reiteistä. Ne voivat olla vaikka Kaipuun reittejä”, sanoo Delta Lifen taiteellinen johtaja, kirjailija ja muusikko Jukka Takalo.

”Uuden luominen on mielestäni koko kulttuuripääkaupunkihankkeen perusajatus”, hän lisää.

havainnekuva riippusillasta

Delta Life -kokonaisuuteen kuuluu näyttävä siltarakennelma keskeisellä paikalla Oulussa. Kuva: VSU Arkkitehdit

14 kirjailijaa mukana

Kirjailijoiden kirjoittamat uudet tekstit toimivat itsenäisinä teoksina, mutta ne voivat olla pohjana, materiaalina, virikkeenä tai käsikirjoituksena myös muiden taiteenlajien teoksille, esimerkiksi tanssiteokseen, näytelmään tai lyhytelokuvaan. Tarkoitus on, että esimerkiksi teatterit voivat käyttää hankkeessa syntyviä tekstejä esitystensä pohjana.

”Työ on aloitettava jo nyt, jotta tekijät saavat valmiit teokset ihmisten nähtäville vuonna 2026”, toteaa Takalo.

Hankkeeseen on valittu mukaan 14 kirjailijaa. He ovat kirjailijat Päivi Tuulikki Koskela, Katariina Vuori, Katri Rauanjoki, Jonna Pulkkinen, Tuomo Heikkinen, Anu Kolmonen, Tuomo Pirttimaa, Veli-Matti Ural, Liisa Louhela, Ilpo Koskela, Timo Harju, Heli Slunga, Lauri Hirvonen sekä Jenny Kangasvuo.

Kirjailijat valikoituivat hakemussynopsisten kautta ja mukaan valittiin mielenkiintoisimmat. Osa heistä kirjoittaa tekstinsä tämän vuoden loppuun mennessä ja osa ensi keväänä. Tekstit edustavat eri genrejä, kuten proosaa, runoutta ja sarjakuvaa.

Kirjailijavalinnat hankkeeseen teki raati, johon kuuluivat Takalon lisäksi, Oulun kirjailijaseuran puheenjohtaja, kirjailija Antti Leikas, Oulun juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Pia Alatorvinen sekä audiovisuaalisten taiteiden läänintaiteilija Janne Niskala Taiteen edistämiskeskuksesta.