Saamelainen taide ja kulttuuri vahvasti esillä Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 – ensimmäisen Sápmi Triennalen taiteilijat valittu

Eiril Linge on yksi Oulun taidemuseoon valituista saamelaistaiteilijoista. Tässä hänen still-kuvansa videoteoksesta Farmor forteller, 2023. Kuva: Eiril Linge

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun taidemuseo muuttuu saamelaisen taiteen museoksi Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ensimmäisiksi kuukausiksi. Yhtenä ohjelmakokonaisuutena nähdään saamelaista nykytaidetta ja duodjia yhdistävä Sápmi Triennale -näyttely. Triennaalin taiteilijavalinnat ovat selvillä.

Kaikkien aikojen ensimmäiseen Sápmi Triennale -kiertonäyttelyyn haettiin taiteilijoita ja teoksia avoimella haulla syksyllä 2023. Hakemuksia saatiin yhteensä 97, joissa oli noin 500 teosehdotusta. Mukaan valittiin 25 taiteilijan teoksia: duodjia, dáiddaduodjia, video-, ääni- ja installaatiotaidetta, valokuvausta, kuvataidetta, tekstiilitaidetta ja keramiikkaa sekä kirjallisuutta.

Valitut taiteilijat ovat Anna-Stina Svakko, Charlotte Nielsen, Christin Løkke, Eiril Linge, Elina Waage Mikalsen, Eva Kitok, Geir Tore Holm & Søssa Jørgensen, Gjert Rognli, Gunvor Guttorm, Hanne Grieg Hermansen, Hans Ragnar Mathisen, Helena Lagerqvist Kuoljok, Helmi Aletta Hagelin, Inga-Wiktoria Påve, Inger Blix Kvammen, Jorunn Løkvold, Kirsi Paltto, Katarina Spik Skum, Maarit Magga, Matti Aikio, Monica Edmundson, Odd Marakatt Sivertsen, Reetta Tornensis, Susanne Ewerlöf ja Tilde-Ristin Kuoljok.

Taiteilijavalinnat tekivät yhdessä Saamelaisen nykytaiteen keskuksen hallituksen kolme taiteilijajäsentä, Kiirunan taidemuseon johtaja Maria Lind, sekä Rovaniemen taidemuseon kuraattori Ulla Viitanen.

Saamenmaalla, Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa kiertävän Sápmi Triennalen toteuttavat yhteistyössä Oulun taidemuseon ja Oulu2026:n kanssa saamelaisen nykytaiteen keskus Sámi Dáiddaguovddáš SDG, Nordlandsmuseet & Bodø2024, Konstmuseet i Norr sekä Rovaniemen taidemuseo.

Ensimmäisenä triennaali avataan elokuussa Norjan Bodøssa, joka on yksi tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupungeista. Ouluun triennaali saapuu tammikuussa 2026.

Työ on jo käynnissä

Oulun taidemuseon talvella 2026 haltuunsa ottava saamelaisen taiteen museo on laajamittainen, yhteisöllinen hanke, jota tuottaa Oulun kulttuurisäätiö eli Oulu2026 yhdessä kumppaneidensa kanssa.

Hankkeen suunnittelu on alkanut vuonna 2022, ja sen toteutus perustuu taidemuseon ja saamelaisten väliseen vuoropuheluun ja yhteissuunnittelun lisäämiseen.

”Olemme tässäkin tekemässä kulttuuri-ilmastonmuutosta”, sanoo Oulu2026:n saamelaiskulttuurin tuottaja Aino Valovirta.

”Haluamme toisaalta tuoda saamelaisia yhteen monipuolisen kulttuuritarjonnan ääreen ja toisaalta lisätä kulttuurin lukutaitoa sekä valtaväestön tietoisuutta saamelaisuudesta. Toivomme, että niin taidemuseolle rakennettavan kokonaisuuden kuin muunkin saamelaiskulttuuriohjelman vaikutukset jäävät pysyviksi.”

Euroopan unionin ainoan alkuperäiskansan perinteet ja kulttuuri näkyvätkin moninaisissa yleisötapahtumissa ja muissa tilaisuuksissa koko Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ajan.

Työ on jo käynnissä, ja tapahtumia tehdään tutuksi monipuolisille yleisöille: Oulu2026:n koordinoiman ensimmäisen Dálvemánnu-kokonaisuuden tapahtumissa vieraili tammi–helmikuussa viitisen sataa kävijää. Mukana oli muun muassa yhteisöllinen museoilta sekä saamelaisten kansallispäivän seminaari ja konsertti.