Runoilija ja lauluntekijä Ulla Lintulammen esikoisteos hyvällä mallilla – runoja ja lauluja kuullaan Tubassa 18. elokuuta

Oululainen runoilija Ulla Lintulampi lausuu runojaan ja esittää laulujaan Oulun Muusajuhlilla 18. elokuuta, jolloin vietetään myös Oulun Taiteiden Yötä. Kuva: Anssi Lintulampi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Runoilija ja lauluntekijä Ulla Lintulammen kesäsuunnitelmiin kuuluivat lomailu, möllötys, kirjoittaminen sekä opiskelu. Kirjoittaja työstää myös ensimmäistä runokokoelmaansa tekemisen ilon kautta.

”Tuntuu vaikealta sanoa, milloin runoteos on tarkalleen valmis, mutta toivottavasti joskus syksyllä.”

Hiljaa hyvä tulee.

Tekemällä oppii

Lintulampi valmistui Madetojan musiikkilukiosta keväällä 2021. Hän opiskeli myös pop-jazz -pianoa neljä vuotta Oulun konservatoriolla.

”Se oli vapaamuotoista ja mukavaa, tunneilla oppi paljon. Siihen aikaan kiinnosti jazz-musa enemmänkin, niin olin oikeassa paikassa opettelemassa sen alkeita”, laulaja toteaa.

Omia kappaleitaan sanoittaja alkoi tekemään muutama vuosi sitten akustisella kitaralla.

”Aloin vaan soittamaan ja äänittämään talteen ideoita ja laulamaan niiden päälle melodioita. Tekemisprosessi on sama edelleen, kun kappaleita itsekseni teen.”

Tammikuussa 2021 Lintulampi julkaisi kahden biisin ep:n Soundcloudissa. Lauluntekijä kuvailee kappaleiden soundimaailman olevan yhtenäinen. Laulut ovat myös syntyneet samoihin aikoihin.

”Julkaistut kappaleet mennään nukkumaan ja kannattelenajattelen tavallaan temaattisesti ja sovituksellisesti parina, ja siksi ne on julkaistu yhdessä.”

Vapaaksi turhasta itsekritiikistä

Lintulammen ep:n biiseissä kertoja kamppailee ihmissuhdekiemuroiden ja arkipäiväisten tunnekuohujen keskellä.

”Kertojalle kaikki tuntuu epäselvältä. Lyriikoissa kuitenkin muistutetaan itselle, ettei elämän lopulta tarvitse olla niin vakavaa, vaikka se välillä siltä tuntuukin”, lauluntekijä lisää.

Tämä sama muistutus on ollut Lintulammelle itselleen tärkeä taiteen tekijänä.

”Osaan olla tosi itsekriittinen, mikä on myös hyvä asia, mutta liiallinen itsekritiikki alkaa estää kaikkea luovaa tekemistä. Yllättäen kirjoittamisesta tulee helpompaa, kun ei odota itseltään jatkuvasti täydellisyyttä vaan sallii keskeneräisyyttä ja on itselleen toisinaan armollinen”, hän tietää.

Soundcloudissa kuunneltavissa olevat kaksi kappaletta runoilija on äänittänyt kyseisellä mentaliteetilla.

”Äänitin kappaleet itsekseni lapsuudenkodin makuuhuoneessa ja entisen treenikämpän lattialla istuskellen ja kokeillen.”

Tällä hetkellä Lintulampi ei uskalla luvata uusia musiikkijulkaisuja, vaan hän keskittyy ensimmäisen runokokoelmansa työstämiseen.

Kombo herkkää ja hassua

Lintulammen ensimmäinen runokirja edistyy hyvää vauhtia ja sen sisältöä pääsee kuulemaan kesän keikoilla.

”Tekstit käsittelevät muun muassa kaipuuta ja niissä puhuja varovasti tunnustelee identiteettiään ja sitä, mitä elämässä haluaa.”

Taiteilija kertoo lähestyvänsä runojen ja lyriikan kirjoittamista hieman eri tavalla.

”Yhteistä niissä on herkkyyden ja hassuttelun välillä tasapainottelu. Runojen kirjoittaminen tuntuu hieman vapaammalta kuin lyriikan, koska runojen tyyli ja pituus voi vaihdella niin paljon, ja omassa tapauksessa niin tekeekin”, hän tunnustaa.

Lintulampi kirjoittaa riimillisiä runoja harvemmin, oikeastaan vain kun hän tekee tekstiä lavaa varten. Hänen laulujensa sanoitukset taas ovat poikkeuksetta riimillisiä.

”Runokirja tulee näillä näkymin sisältämään pelkkiä sitä varten kirjoitettuja tekstejä ja lyriikat tulee sitten biiseihin erikseen”, hän tarkentaa.

Inspiraation ehtymättömät lähteet

Biisintekijä kertoo löytävänsä jatkuvasti uusia esikuvia.

”Sitä mulle inspiraatio oikeastaan tarkoittaa, että jonkun toisen tekeleet tekee niin suuren vaikutuksen, että innostuu kokeilemaan itsekin. Aiheuttaa sellaisen havahtumisen, että kas, näinkin voi tehdä!”

Itseä inspiroivien tekijöiden kirjoitustyyliä voi alkaa ensin matkimaan ja sitten muovaamaan siitä jotakin omanlaista.

”Innoittajia voisin luetella vaikka kuinka paljon läheisistä ystävistä levyttäviin artisteihin, mutta ehkä ensimmäinen taiteilija, jota lähdin itse kopioimaan oli Patti Smith. Sen jälkeen oma tyylini kirjoittaa on muuttunut aika paljon, mutta se oli varmaan ensimmäinen kannustin kohti runojen kirjoittamista”, sanoittaja paljastaa.

Lintulammen tuorein esikuva kirjoittamisessa on ollut Elsa Tölli.

”Siitä kaikuja on huomattavissa esimerkiksi siinä, että uskallusta tekemiseen on löytynyt lisää ja näkemys siitä, miten runokirjan tekemistä voi lähestyä on laajentunut. Luin Fun Primaveran vastikään, joka on tosi innostavalla tavalla omansa näköinen teos”, runoilija kehuu.

Kokeilunhaluinen Oulu

Lintulampi opiskelee filosofiaa ja yhteiskuntatieteitä Jyväskylän yliopistossa.

”Oulu on kotikaupunkini, joten se merkitsee tietysti paljon. Melkein koko tähänastisen elämäni olen Oulussa viettänyt ja käyn täällä säännöllisin väliajoin edelleen. Paljon läheisiäni asuu Oulussa.”

Oulussa ollessaan runoilija osallistuu erilaisiin tapahtumiin Pikisaaressa, Tukikohdalla ja Snookerissa.

”Sen mukaan, millainen tarjonta sattuu sillä hetkellä olemaan. Oulussa on just hyvä tekemisen meininki ja uteliaita, kokeilunhaluisia ihmisiä, mikä on ihanaa”, taiteilija tykkää.

Runoja ja lauluja Muusajuhlilla

Lintulampi esiintyy Oulun Muusajuhlilla torstaina 18. elokuuta kahteen otteeseen. Esiintymispäivänä vietetään myös Oulun Taiteiden Yötä. Hän lukee runojaan, näillä näkymin vain omiaan, Tubassa järjestettävällä Runolounaalla.

”Koen olevani aika maanläheinen tyyppi. Useissa runoissani käsittelen arkipäiväisiä hetkiä ja tunteita. Tykkään laittaa sanoiksi sellaisia hetkiä, jotka muuten saattaisivat jäädä merkityksettömiksi. Mulla on tekstejä joissa kerrotaan esimerkiksi aamukahvista.”

Toisaalta lauluntekijän teksteissä käsitellään myös suurempiakin teemoja, kuten mielenterveysongelmia ja menetyksiä. Illalla Lintulampi esittää laulujaan Muusaklubilla, myöskin Tubassa.

”Sanoisin, että setissä biisejä tulee olemaan noin 8”, hän arvioi.

Laulujensa avulla musiikintekijä haluaisi innostaa muitakin ihmisiä tekemään omaa taidettaan.

”Niinkuin minuakin on innostettu. Ja ehkä yksi asia, minkä tahdon lauluilla sanoa on, että on sallittua olla vähän hämillään. Harva täällä täysin tietää omaa paikkaansa ja sitä, kuka oikein on”, hän pohtii.

Yhdestä en luovu

Lintulammesta tuntuu vaikealta sanoa, millaista työtä hän haluaisi tulevaisuudessa tehdä.

”Tuntuu oikeastaan hassulta, että jotkut tietävät niin varmasti. Tietysti olisi kiva tehdä jotain sellaista, jonka kokee itse merkitykselliseksi”, hän miettii.

Samanaikaisesti sanoittajalla on ajatus, että loppujen lopuksi työ on vain työtä.

”Eikä sillä ole niin paljon väliä mitä työtä tekee, kunhan on hyvä olla.”

Tulevaisuudessa Lintulampi uskoo kirjoittavansa lisää runoja ja tekevänsä musiikkia.

”Olisi hauskaa kokeilla eri formaatteja, esimerkiksi tehdä runovideoita ja yhteisprojekteja toisten kanssa. Kirjoittamisesta en kuitenkaan usko luopuvani missään vaiheessa.”

Ulla Lintulampi lukee runojaan torstaina 18. elokuuta Oulun Muusajuhlien Runolounaalla ja esittää laulujaan samana iltana Muusaklubilla. Molemmat esiintymiset Tubassa, Mannenkatu 2.