Roku Rousu & The I.O.N.S. julkaisi singlen – Oulu on Rousulle sopiva ja täynnä ystäviä

Roku Rousu & The I.O.N.S. -esikoisalbumi ilmestyy tulevana kesänä. Kevään aikana yhtye julkaisee muutamia singlejä. Kuva: Veera Uutinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

I.O.N.S.-sanaryppään takaa paljastuu tulevan Imaginary One-Night Stands -pitkäsoiton nimi. Nimi juontaa juurensa projektin alkuajoilta, jolloin Riku Rousun oli tarkoitus tehdä soololevy, jolla soittaisi kaiken itse.

”Aika pitkään sitä veistelinkin, vaan biisi toisensa jälkeen kosahteli jo äänitysten alkuvaiheessa, millon mielikuvitusyhtyeen rumpalin ja basistin, millon kitaristin ja kiipparistin erimielisyyksiin”, Rousu kuvailee.

”Livenä oisin sitten keränny ympärilleni niin sanottuja yhen illan juttuja, vaihtelevia kokoonpanoja bändiin nimeltä The One-Night Stands.”

Rousu kertoo, että hänen nimensä jäi lopulta etuliitteeksi Joon eli Joonas Karjalaisen vaatimuksesta.

”Järkeilin, että se tarkottaa 10 prosenttia päätäntävaltaa ja 90 prosenttia sitä, että mie ajan keikan jälkeisenä aamuna jos kukaan ei halua ajaa.”

Uusi kombo, tutut soittajat

Alkukankeuksien jälkeen Roku Rousu pyysi Joon rumpuihin. Ehtona oli myös, että hän auttaisi Rousua kosketinosioissa.

”Toinen ehto oli, että pietään suut supussa, kun muutenhan tästä tulee pian bändi.”

Kävi kuitenkin niin, että Snooker Timessa pöytään istui vuosien tauon jälkeen Mikko Siven, jota kysyttiin aika lailla saman tien mukaan.

”Koronan siunaamaa aikaa oli välillä reilusti ja niimpä me ehittiinki pyörittelemään biisejä välillä aika tiuhaankin. Ja kun niitä biisejä oli valmiiksi jo todella paljon, ja uusiakin syntyi, meni sovituksetkin monissa uusiks moneen otteeseen”, Rousu kertoo.

Yhtyeessä Roku Rousu laulaa ja soittaa kitaraa, Joo Karjalainen on rummuissa. Basistina on Mikko Siven, koskettimissa Sussu Ketola. Rousu, Karjalainen ja Siven soittivat vuodet 2004-2011 rockbändi Moses Hazyssa.

”Sussu Ketola saatiin mukaan alkukesästä 2021. Eka reenien liekillä sovittiin seuraavalle päivälle eka keikkaki, toistaseks ainut mikä on soitettu”, Rousu avaa.

1960-lukua henkivä rakkauslaulu

Imaginary One-Night Stands -albumin kappaleet ovat Roku Rousun tekemiä. Sovitukset ovat syntyneet bändin kasaantuessa. Musiikillisesti biisit nojaavat vahvasti 1960-luvun alun pop-musiikkiin ja lopun psykedeelisiin viboihin.

Juuri julkaistu pitkäsoiton avaussingle My Dreams ’95 on klassinen rakkauslaulu. Kappale etenee haikean aurinkoisesti ja uneliaan verkkaisesti. Musiikillisesti liikutaan 1960-luvun americanan ja miltei iskelmäisen paatoksen välimailla.

”Sympatiaa tihkuva, jopa naivistinen teksti käy läpi pohjoisen vuodenajat, hyläten niiden hyvätkin puolet rakkauden alttarilla menettämisen pelon vallassa.”

Roku Rousu & The I.O.N.S. solmi loppuvuodesta 2021 sopimuksen helsinkiläisen Rolling Recordsin kanssa, joka toimii albumin julkaisijana.

Tärkeä prosessi elämän välitunnilla

Rousu kertoo, että levyntekoprosessi on ollut hänelle tärkeä.

”Nyt ku on tämmönen välitunti elämänkoulusta menossa, niin oon tämän myötä opetellu tekeen asioita yksin, mikä on tällaselle semineuroottiselle keskittymishäiriöiselle tapaukselle ollu tosi hankalaa aina”, hän myöntää.

Rousu on huomannut käsittelevänsä levyllä jonkinlaisia ikäkysymyksiä.

”Siellä on biisejä 12-vuotiaan minun näkökulmasta tähän päivään, menettämisen pelkoa, turhautumista omiin tekemisiin, mutta myös niistä oppimista ja kreisibailausrakkauslaulua. Oikeastaan voi sanoa, että jos tästä päästä joskus jonkun kantavan kokonaisteeman saa revittyä kasaan niin maailma on valmis”, Rousu naurahtaa.

Sopiva Oulu täynnä ystäviä

Rousu ei osaa sanoa, mikä häntä inspiroi musiikintekijänä juuri Oulussa. Hän kertoo, että alusta asti Oulussa hän on inspiroitunut ystävistään, joiden joukossa on monenlaista tekijää.

”Heti tänne muuttaessa tuntui, että joka suunnasta puskee toinen toistaan mielenkiintosempaa taiteentekijää, eikä tämä oo oikeastaan koskaan muuttunut”, Rousu kehuu.

Hänen mielestään Oulusta löytyy kaikki tarpeellinen. Pohjoisen läheisyys on iso bonus.

”Oulu on sopiva. Tämä tuntu Torniosta tänne muuttaessa isolta ja tiiviiltä, mutta on hyvällä tavalla pienentynyt ja laajentunut täällä asuessa.”

Ouluun jäämisen syyksi Rousu mainitsee lopulta jonkinlaisen saamattomuuden, jota ei koe välttämättä huonona asiana.

””Feeling good is good enough”, kuten hyvä ystäväni minua kerran ohjeisti.”

Vastapainoksi liikuntaa ja kotoilua

Rousu on tehnyt musiikkia hyvin pitkään. Hän kertoo, että musiikin kuuntelu meinasi jäädä kokonaan, koska musiikki on ollut niin vahvasti kaiken keskipisteenä.

”Tuntuu hieman hölmöltä todeta näiden välillä absurdiksi päätyvien rajoitusten aikana, että nykyään baarit ja tapahtumat on jääny vähemmälle”, Rousu kertoo.

Baarissa käymisen ja kulttuuririentojen tilalle on tullut liikuntaa.

”Sulkapallo on rakas laji ja itekseen koitan ulkoilun lisäks käyä salilla, tosin yleensä jämähän crosstrainerille kattoon jotain dokkaria tai sarjaa.”

Rousun tavoitteena on päästä kiinni myös lukemiseen. Usein takaraivossa nakuttaakin joku sovitusidea tai tekstinpätkä. Tarve päästä tekemään on kova.

”Olen onnellisessa asemassa nykyään myös kun viihdyn kotona niin hyvin, rakkaani ja rakkaiden kissojemme kera”, Rousu kiittää.

Kohti kevättä ja kesää

Roku Rousu & The I.O.N.S.-albumin seuraavat singlet julkaistaan kevään aikana. Levyn on määrä ilmestyä alkukesästä, ja keikkamyynti käykin jo kuumana.

”Nyt oon itekseen tuottanu ja miksannu paketin paniikissa kasaan, toki lukuisien ystävien kannustamana ja onneksi myös ohjeistamana. Pikkusen ois vielä miksaamista tehtävänä mutta aika vankka usko, että jonkinlaisen kokonaisuuden tässä saa väännettyä kasaan”, Rousu uskoo.

Kuuntele ja katsele singlevideo tästä.