Rocklegenda Kauko Röyhkä työstää uutta ja palaa entiseen: Ouluun on aina kiva tulla

Kauko Röyhkä bändeineen esiintyy Oulussa 10. huhtikuuta ja esittää Jumalan lahja -occultrocklevyn alusta loppuun. Kuva: Olga Välimaa

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kauko Röyhkän eli Jukka-Pekka Välimaan ja Riku Mattilan viimeisin biisijulkaisu, Marraskuun kulkija, julkaistiin lokakuussa 2021. Röyhkä kertoo, että työn alla oleva kolmas yhteislevy on melodinen, rauhallinen ja sisältää paljon akustista kitaraa.

Duon aiemmat vuosina 2008 ja 2011 julkaistut albumit ovat saaneet osakseen paljon ihailua ja suitsutusta.

Riku Mattila on ansioitunut kitaristi, säveltäjä ja musiikkituottaja. Mattila asui nuoruutensa Oulussa, mutta muutti jo vuonna 1981 Helsinkiin. Hän on soittanut kitaraa muun muassa yhtyeissä Ramblers ja Kauko Röyhkä & Narttu.

”Riku on valinnut demoiltani biisejä, joissa on pohdiskeleva sävy. Olemme jo vanhoja jätkiä, mutta meillä on silti uskoa tulevaisuuteen”, Röyhkä kertoo.

Arvokas keräilykappale

Kauko Röyhkä työstää paraikaa myös toista levyä, jonka laulut ovat enemmänkin Paha maa -tyyppistä voodookamaa.

”Olen viime vuosina tutustunut täällä Turussa nuoriin, lahjakkaisiin soittajiin, joiden kanssa olen pandemian aikana tehnyt äänityksiä pienessä kotistudiossa lehmäpeltojen keskellä Sauvossa”, biisintekijä kertoo.

Röyhkä on ajatellut julkaista tämän levyn NFT:nä. Lyhenne tulee sanoista non-fungible token. Esimerkiksi levyjä painettaisiin määrällisesti vähemmän, ne olisivat arvokkaita keräilykappaleita.

”Rajattu määrä ihmisiä voi ostaa levyyn osakkuuden, jonka arvo tulee kasvamaan vuosien kuluessa. He tavallaan rahoittavat projektin”, artisti selventää.

Albumi ei siis tule normaaliin myyntiin eikä suoratoistopalveluihin.

”Ostajat saavat muitakin sisäpiirietuja, ehkä suljetun Facebook-ryhmän ja mahdollisesti livetapahtuman. Tämä on vastaisku nykyiselle kaupalliselle meiningille, joka suosii vain muutamaa soittolista-artistia.”

30-vuotias occultrock-albumi

Kauko Röyhkän Jumalan lahja -levyn julkaisusta tulee pian kuluneeksi 30 vuotta. Suomen ensimmäisenä occultrock-albumina se oli 20 vuotta aikaansa edellä.

Röyhkä halusi palata Jumalan lahjaan monestakin syystä.

”Jumalan lahja on paras ysärijulkaisuni ja siitä on tullut tärkeä alan harrastajille. Levy on hyvä kokonaisuus, siinä ei ole yhtään huonoa biisiä, joten sen voi soittaa livenä alusta loppuun”, muusikko tietää.

Jumalan lahja -albumin pääsee kuulemaan livenä Oulussa 10. huhtikuuta, kun rokkari saapuu bändeineen Nelivitoseen.

Bändissä soittavat kitaristi Puka Oinonen, rumpali Roberto Lanz sekä basisti Sami Hynninen. Hynninen on tuttu yhtyeistä Reverend Bizarre ja Opium Warlords. Oinonen on vaikuttanut Nights Of Iguanassa, Lapinlahden linnuissa ja Pelle Miljoona & Rockersissa. Lanz on uudempi tulokas.

”Tämän bändin piti soittaa mun ja Hynnisen Dekadenssi-albumin biisejä, mutta homma jäi koronan takia kesken.”

Koska yhtye oli jo olemassa, Röyhkä halusi sille lisää keikkoja.

”Jumalan lahjan soittaminen livenä tuntui hyvältä idealta, koska siitä oli vasta otettu uusi laajennettu painos. Puka on kitaristi, jonka soitosta olen aina pitänyt, ja Hynninen ja Lanz nykyisiä yhteistyökumppaneitani.”

Muistelmia ja rikosromaaneja

Röyhkä julkaisi syyskuussa 2021 muistelmiensa toisen osan, Vaeltava vitsaus – Muistelmat 2.

”Muistelmien kirjoittaminen oli tavallaan mielenkiintoista, mutta myös kiusallista, koska varsinkin tässä jälkimmäisessä osassa jouduin kertomaan avioliitoistani ja bändikavereistani. En halunnut puhua pahaa kenestäkään, vaikka tietenkään kaikkien ihmisten kanssa ei aina ole ollut helppoa.”

Muistelmien lisäksi Röyhkä on kirjoittanut jo toisen rikosromaanin yhdessä Anneli Aunolan kanssa. Tanssipartneri ilmestyi helmikuussa 2022.

”Viimeisin kokeiluni kirjallisuuden puolella on tämä dekkariyhteistyö Annelin kanssa. Anneli on eläkkeellä oleva rikospoliisi, ja häneltä olen saanut rankkoja tarinoita, joita olen sitten naputellut kirjalliseen muotoon”, muusikko avaa.

Kirjailija kertoo, että kirjoittaminen ja tilausbiisien tekeminen suoraan ihmisille on pelastanut hänet rahallisesti keikattomana aikana.

”Suomi on niin pieni maa, että ammattitaiteilijan on leivässä pysyäkseen osattava monenlaisia taitoja. Pelkällä musiikilla en olisi pärjännyt näinä 42 vuotena, jotka olen ollut kuvioissa”, taiteilija painottaa.

Herkät Oulun vuodet

Kauko Röyhkä on monella saralla tuottelias ja monipuolinen tekijä. Kysyttäessä, onko tekemisessä kyse sisäisestä palosta vai pakosta, hän vastaa: sisäinen pakko.

”Olen aina halunnut tehdä musaa ja kirjoittaa. Vapaa-aikanakin teen yleensä biisejä. Siksi minulla on koneella noin 400 demobiisiä. Muuten rentoudun lenkkeilemällä ja kävelemällä Turun seudun luontopoluilla. Luen ja katson leffoja sekä tv-sarjoja. Ei sen kummempaa.”

Huhtikuun Jumalan lahja -keikan lisäksi Röyhkä esiintyy Oulussa myös touko- ja kesäkuussa. Toukokuussa luvassa on soolokeikka, kesäkuun keikka soitetaan triona.

”Triossa soittavat perkussionisti Janne Riisiö ja kontrabasisti Mikko Hellström. He plus Lanz ja kitaristi Mikko Janatuinen ovat työskennelleet kanssani Sauvon studiolla.”

Vaikka taiteilija on jo pitkään asunut muualla kuin Oulussa, on kaupungilla hänelle tärkeä merkitys.

”Oulu on se alkuperäinen kotikaupunki, jossa vietin herkät kasvuvuoteni. Joka kerta, kun käyn Oulussa, minulla on tapana tehdä pitkä kävelyretki ja käydä katsastamassa vanhoja paikkoja. Paljon on muuttunut, mutta jotain tuttua on yhä jäljellä. Ouluun on aina kiva tulla.”

Kauko Röyhkä: Jumalan lahja – paluu lähteelle, su 10.4.2022, 45 Special, Oulu