Rocklaulaja Maya Paakkari on nyt myös kokki – tyytyväinen hippi viihtyy Oulussa

Tunnelmallinen Letkun puiston Helmi on yksi Paakkarin vakiopaikoista. Kuva: Dimi Salo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Oululainen rocklaulaja Maya Paakkari (Korvela) valmistui kokiksi ’Marttojen koulusta’ eli Oulun Palvelualan Opistosta kesäkuun alussa. Korona-aikana opiskelussa oli omat haasteensa.

”Viimeksi olin käyny kouluja alaikäsenä. Yhtäkkiä kaikki pittää tehä tietokonneella, ja vielä etänä! Olin helisemässä sen kanssa, mutta sain koulun läpi ja stipendinkin. Mukava koulu ja mukavat opettajat”, Paakkari kehuu.

Kokiksi päätyminen ei ollut hyppy tuntemattomaan, sillä laulaja on tehnyt ruokaa koko elämänsä.

”Oon suhteellisen monipuolinen ruoanlaittaja, mutta kyllä mua tuo riista kiehtoo eniten. Toisaalta ois mukava hypätä sieltä omalta mukavuusalueelta tekemään vaikka jotaki aasialaista, joka on mulle aika outoa vielä.”

Ahkerasti keikkailevan muusikon esiintymiset hiipuvat syksyä kohden, joten kalenterista vapautuu tilaa kokin töille.

”Vielä en oo kattonu töitä – saa soitella!”

Asioita tapahtuu köökin lisäksi musiikkirintamalla, sillä Maya & Dead Pandas -yhtyeen originaalia materiaalia julkaistaan lähitulevaisuudessa.

Kansa vaatii leipää ja sirkushuveja

Oululainen Maya & Dead Pandas -rockbändi on soittanut keikoillaan sekä covereita että omaa musiikkia. Lähitulevaisuudessa siintävä EP-julkaisu on pitkään musiikkialalla toimineen Paakkarin ensimmäinen virallinen oma musiikkijulkaisu. Julkaisulle on tarkoitus etsiä rahoitusta ja hakea apurahoja.

Paakkarin ystävä ja kollega, yhtyeen kitaristi Janne Aslak Räsänen on sanoittanut ja säveltänyt kaikki bändin omat kappaleet. Räsänen on taikonut sanoitukset juuri Paakkarin suuhun sopivia.

”Luulen että aika moni pystyy samaistumaan niihin biiseihin. Ne kertoo siitä mitä tien päällä tapahtuu, ja yleensäki elämässä. Ne biisit ei sovi parikymppisen konsalta valmistuneen laulajan suuhun… Pitää olla ite nähäny ja kokenu ne asiat, että pystyy niistä uskottavasti laulamaan.”

Maya kertoo, että Dead Pandas -musiikissa on vaikutteita esimerkiksi Aerosmithista, jonka vokalisti Steven Tyler on yksi Paakkarin esikuvista. Muita suuria idoleita ovat Tina Turner sekä Led Zeppelin.

Maya & Dead Pandas -rocknelikon muodostavat basisti Antero Pöntisenaho (vas.), kitaristi-lauluntekijä Janne Aslak Räsänen, vokalisti Maya Paakkari ja rumpali Matti Korvela. Kuva: Minna Asp/MimosArt

Dead Pandas sovittaa Räsäsen tekemät kappaleet bänditreeneissä. Bassossa on Antero Pöntisenaho ja rummuissa Matti Korvela, Paakkarin aviopuoliso. Korvela on vaimonsa tapaan käsityöläinen.

”Matti entisöi ja rakentaa rumpuja Välivainiolla, ostelee ja myy ympäri maailman. Sillä oli aiemmin huonekalujen entisöintifirma.”

Musiikkialan ihmiset tekevät usein töitä muillakin aloilla. Paakkarikin tunnustaa että rahan puute, persaukisuus, voi estää unelmaelämän elämisen. Onko rokkarilla ratkaisua tähän?

”En mää tiiä mistä sen leipänsä saa, mutta kyllä se leipä kannatti opetella tekemään ite! Kannattaa opetella tekemään ruokaa, siinä säästää. Mää muistan, että äitiki joskus sano että ajatteleppa, nää ossaat laulaa, myyä viinaa ja laittaa ruokaa – nää et oo ikinä työtön. Kansa vaatii aina leipää ja sirkushuveja.”

Laulajalla on äitinsä kanssa läheiset välit. Paakkari on todella mielissään häneltä lahjaksi saamastaan pastakoneesta.

”Nyt ku äiti jäi eläkkeelle niin sitä näkkeeki joskus! Äiti pyöritti viimeksi hotelli Lasarettia, kunnes jäi eläkkeelle. Aika hyvä kokki hänkin on.”

Mainitaan myös, että Maya & Jam Group -yhtye elää ja hengittää. Triossa soittavat muusikot Olli Tuomainen ja Juha Kallio.

Maya & Jam Group täytti vuonna 2022 neljännesvuosisadan. Kuvassa Olli Tuomainen (vas.), Maya Paakkari sekä Juha Kallio. Kuva: Minna Asp/MimosArt

Isosisko raivaa tietä ja tsemppaa

Kuudettatoista Siiri Angerkosken muistoa kunnioittavaa Siirin Päivät -tapahtumaa vietettiin 23. elokuuta. Paakkari sai tapahtuman yhteydessä jaettavan Kultainen kaulin -palkinnon, joka myönnetään oululaisen kulttuurin tekijälle tai vaikuttajalle.

Palkintoperusteissa arvostettiin muusikon tekemää ’ojankaivuutyötä’, suvereenia sukkulointia lajinsa eli musiikin sisällä sekä sitä, miten hän tuo ihmisiä yhteen innostaen ja kannustaen. Jälkimmäinen liittyy muun muassa siihen, että Paakkari on vuosikausia toiminut Oulussa jamiemäntänä. Tällä hetkellä hänen vetämiään jameja järjestetään Tuiran Pub Merikulmassa ja keskustan Woodbarissa.

Jamiemännyys on ennen kaikkea ihmistyötä.

”Sitte ku ne (jamittelijat) saa kerran lavalle, niitä ei saa sieltä pois, ja se on hyvä! Käsittämätöntä nähä, miten jameissa alotellu ujo pieni ihiminen on jossaki vaiheessa isoilla keikoilla. Se on hirviän palkitsevaa”, hän iloitsee.

Voisi sanoa, että Paakkari on jameissa kannustava ja innostava isosisko.

”Haluaisin uskoa, että oon ollu olkapäänä ja perseelle potkijana.”

Paakkari on palkittu Oulussa aiemminkin – vuonna 2014 hänelle myönnettiin Ou’Bluesin Mojo-palkinto. Ansiokkaalle juurimuusikolle annettua palkintoa on jaettu vuodesta 2011.

Kaikkien kanssa hyvää pataa

Livemuusikon työ on ilta- ja yöpainotteista, mutta kokkiopintojen aikana laulajan rytmi aikaistui.

”Nykyään herään 7-8 aikaan. Lounasravintolatyö sopis mulle aika hyvin, koska sillon olis viikonloput automaattisesti vappaat”, hän pohtii.

Opiskelun työharjoitteluja Paakkari teki Zivagossa, ja tuurailee siellä yhä tarvittaessa. Saman omistajan 45 Special on laulajalle tärkeä ja tuttu paikka.

”Numerossa vietettiin mun 45-vuotissynttärit, ja 40-vuotissynttärit.”

Á la carte -harjoittelut laulaja teki Oulun Ravintola Kitchen & Bar Oulassa.

”Sehän on ehkä Suomen paras keittiö, aivan mieletön! Monttu auki tuijotin vaan ku jengi teki annoksia”, Paakkari ylistää.

Mayan mielestä ravintola-alalla työskentelevät ja rokkimuusikot ovat samantyylistä porukkaa.

”Se on samanlainen tiivis työyhteisö, joka vaatii kyllä sulaa hulluutta. Pitää tulla toimeen kenen kanssa vaan. Aikoinaan oon siis tehny baarimikon töitä muun muassa Heinäpään Oluttuvassa ja Never Grow Oldissa. Asuin välillä Helsingissä 15 vuotta ja tein sielläki baaritöitä.”

Elokuussa 2023 Maya Paakkari sai Kultainen kaulin -palkinnon, joka myönnetään oululaisen kulttuurin tekijälle tai vaikuttajalle. Kuva: Dimi Salo

Hippeys ja rentous jatkukoon

Paakkari kuvailee itseään humoristisesti vanhaksi hipiksi. Jatkuuko hippeys?

”Kyllä jatkuu”, hän vakuuttaa naurahtaen.

Laulaja on tyytyväinen elämäänsä, ja kieltämättä hän sädehtii haastatteluhetkellä.  Haastattelua edeltävänä päivänä hän on viettänyt aviopuolisonsa kanssa yhdeksättä hääpäivää.

Paakkari tuntee, että henkilökohtaisen elämän suurimmat aallonpohjat on jo nähty. Elämä on rentoa ja mukavaa, omannäköistä. Kokki on oppinut rentoutta ja armollisuutta itseään kohtaan.

”Sen verran stressaan, mitä on pakko. Ja laulajallahan on se, että jos ei nuku niin ei laulata. Pittää syyä ja juua hyvin niin jaksaa. Ei sitä oo ennää kakskymppinen, mutta ei se haittaa”, hän hymyilee.

Rokkaava kokki viihtyy Oulussa.

”Aina sitä tänne palasi maailmalta. Mattiki oli Lontoossa 7 vuotta välissä. Ja ainahan täältä pääsee pois. Helsingissä ku asu niin sehän oli ihan korvessa – lähepä sieltä johonki Ivaloon keikalle! Me ollaan keskellä Suomea, tämähän on ihan paras paikka asua.”

Maya Paakkari ja Janne Aslak Räsänen esiintyvät duona 30.9.2023 Tuirassa Joku Paikallinen Pubissa.