Reijo Sallinen käy kohti veteraanipäivää kiitollisena vapaasta isänmaasta

Pohjois-Pohjanmaan sotaveteraanipiirin ja Tammenlehvä-perinneyhdistyksen puheenjohtajana toimii Reijo Sallinen. Taustalla Vilho Lammen maalaukset Isäntä ja Sininen tyttö. Taiteilija Lampi oli Sallisen eno. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjois-Pohjanmaan sotaveteraanipiirin ja Tammenlehvä-perinneyhdistyksen puheenjohtajan Reijo Sallinen muistuttaa miten kansallisen veteraanipäivän historia liittyy päivämäärään 27.4.1945. 

”Silloin jääkärikenraaliluutnantti ja Mannerheim-ristin ritari Hjalmar Siilasvuo ilmoitti marsalkka Mannerheimille, että käsky karkottaa viholliset Suomen maaperältä on täytetty. Viimeinen saksalainen oli lähtenyt Kilpisjärveltä.”

Siilasvuon esikunta sijaitsi Oulussa.

Valtioneuvosto päätti vuonna 1986, että Suomessa aletaan viettää kyseisenä päivämääränä kansallista veteraanipäivää. Ensimmäisen kerran niin tapahtui vuonna 1987. 

Oulussa juhlan perinne on ollut katkeamaton paitsi korona-aikana tilaisuutta ei järjestetty. Valtakunnallista veteraanipäivän juhlaa Oulussa on vietetty vuosina 1995 ja 2016. 

Perinne rajapyykillä jäi elämään

Sallinen muistaa erityisesti vuoden 1995 juhlaa.

”Olin silloin Pohjan prikaatin komentaja ja sodan päättymisestä oli tullut täyteen 50 vuotta. Järjestimme Kilpisjärven kolmen valtakunnan rajapyykillä sodan päättymisen muistotilaisuuden ja nostimme sinne Suomen lipun. Oulun veteraanipäivän pääjuhlaan lähetimme sieltä videokuvaa.”

Sallinen kertoo, että tämä perinne jäi rajapyykille elämään. Viime vuonna veteraanipäivän aikaan siellä oli ollut samoissa tunnelmissa 100 henkilöä ja parhaimmillaan 400 ihmistäkin. Lähimpään tiehen on matkaa 13-14 kilometriä. 

”Paikan päälle on tultu hiihtämällä ja moottorikelkalla. Tänä vuonna Pohjan jääkärikilta on kutsunut sinne puolustusministerin Antti Kaikkosen pitämään juhlapuheen ja seurakuntayhtymän johtaja Pekka Asikaisen Oulusta pitämään kenttähartauden”, Sallinen kertoo.  

Suosittu konsertti veteraanijuhlaan

Jotain uutta on tulossa tämän vuoden veteraanipäivään Oulussa. Sotiemme veteraaneja kunnioittava juhla järjestetään ensimmäisen kerran kahden koronavuoden tauon jälkeen. 

Nyt on yhdistetty perinteinen kaupungin järjestämä veteraanipäivän juhla sekä perinteinen Muistojen ilta -konsertti. Sen taas yleensä on järjestänyt syksyisin entinen Oulun sotaveteraanikuoro eli nykyinen Oulun Tammenlehväkuoro.  

Konsertin järjestää Oulun Tammenlehväkuoro ja tapahtumaa tukee Oulun kaupunki. 

”Syksyisin konsertit ovat olleet täynnä, se on ollut hyvin suosittu tapahtuma”, Sallinen tietää. 

Tilaisuudessa muistetaan tunnusveteraaneja, jotka kantavat tammenlehvää. Veteraanit ovat luonnollisesti tapahtuman kutsuvieraita.

Aiemmin päivällä käydään klo 12 sankarihaudalla. Tilaisuuteen osallistuvat oululaiset veteraanijärjestöt, Oulun kaupunki ja seurakunta. Ennen illan konserttia järjestetään veteraaneille ja heidän saattajilleen kahvitilaisuus Madetojan salilla. 

Tammenlehvä huolehtii perinteestä

Viime vuoden marraskuun lopussa Pohjois-Pohjanmaalle perustettiin Tammenlehvä-perinneyhdistys. Siihen siirrettiin maakunnassa toiminnot Sotainvalidien Veljesliitosta, Sotaveteraaniliitosta ja Rintamaveteraaniliitosta. Kunnat ja seurakunnat ovat perinneyhdistyksen yhteistyökumppaneita. 

”Siihen pyritään, että kaikkiin kuntiin tulisi jokin perinneyhdistyksen elin, toimikunta tai vastaava, joka koordinoi juhlatilaisuuksia ja huolehtii muistomerkeistä”, Sallinen sanoo.

Veteraanien keski-ikä on valtakunnallisesti 96 vuotta. Suomessa on 4 000 sotaveteraania. Pohjois-Pohjanmaalla heitä on 400 ja Oulussa 120.  

Muistojen ilta -konsertti 27.4. klo 19 Madetojan salilla. Oulun Tammenlehvä-kuoroa johtaa Mihkel Koldits ja Lapin sotilassoittokuntaa johtaa musiikkimajuri Jarkko Aaltonen. Oulun kaupungin tervehdyksen esittää Juha Hänninen. Tervehdyssanat lausuu Tammenlehväkuoron puheenjohtaja Paavo Saari. Lisäksi esiintyy Lehdokit-kvartetti. Tilaisuus on avoin kaikille, lippuja myy Ticketmaster.fi.