Rakkaus Euroviisuihin yhdistää ihmisiä myös Oulussa

Oulun viisufanien kohtaamispaikka on Ravintola Perla. Tänä vuonna Oulussa järjestettyjen esikatseluiden voittajaksi nousi Ranskan kappale, joka on myös Ari Alavahtolan suosikki – Suomen lisäksi. Kuva: Sami Luukela

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ari Alavahtola muistaa katsoneensa Euroviisuja jo lapsuudessa, mutta lopullinen hurahdus laulukilpailuun tapahtui vuonna 2004, kun Alavahtolan ystävä näytti kappaleiden esikatseluvideot jo ennen varsinaista kilpailua.

”Se olikin hyvä vuosi aloittaa harrastus, kun semifinaalien tulon myötä Suomen ei tarvinnut pitää enää välivuosia kuten aiempien sääntöjen mukaan, eikä voittoakaan tarvinnut odottaa kuin pari vuotta.”

Alavahtolan ensimmäinen yhteys faniyhteisöön syntyi, kun hän löysi viisufanien keskustelupalsta Viisukuppilan. Se on tähän päivään asti toiminut hänen pääasiallisena tiedonlähteenään kaikkeen kilpailuun liittyvään. Myös Euroviisuklubi OGAE Finland tuli tutuksi juurikin Viisukuppilan kautta.

”Ensimmäinen tapahtuma, johon osallistuin, oli Oulun esikatselutilaisuus vuonna 2013.”

Järjestäytynyt fanitoiminta sai alkunsa Suomesta

Ensimmäinen virallinen Euroviisujen faniyhdistys Euroviisuklubi OGAE Finland ry perustettiin Suomessa vuonna 1984. Nykyisin OGAE-klubeja on yli 40 maassa ja Suomen klubilla on jäseniä yli tuhat. Euroviisuklubin tavoitteena on edistää Eurovision laulukilpailun näkyvyyttä erinäisin tavoin. Lisäksi klubi pyrkii saattamaan viisufanit yhteen nauttimaan samanhenkisestä seurasta ja tietenkin itse Euroviisuista.

Ari Alavahtola on ollut klubin aktiivinen jäsen siitä lähtien, kun hän osallistui ensimmäiseen klubin järjestämään tapahtumaan Oulussa. Hän on osallistunut fanitoimintaan myös Helsingissä, esimerkiksi Euroviisuklubin järjestämiin pikkujouluihin, joka kokoaa fanit ympäri Suomen juhlimaan yhdessä. Vuodesta 2019 asti hän on ollut klubin Pohjois-Suomen aluekoordinaattori, joka vastaa Oulussa järjestettävistä tapahtumista.

Oulussa järjestetään vuosittain vähintään kaksi perinteistä tapahtumaa, esikatselut ja pikkujoulut. Kevään esikatseluissa katsotaan kaikki vuosikerran esikatseluvideot ja äänestetään ne paremmuusjärjestykseen Euroviisu-tyyliin. Tänä vuonna Oulussa järjestettyjen esikatseluiden voittajaksi nousi Ranskan kappale, joka on myös Alavahtolan suosikki.

Pikkujouluissa katsotaan osallistujien toiveviisuja ja visaillaan Euroviisu-tietämyksestä. Oulussa on järjestetty myös kisakatsomoita, mikäli fanit eivät ole matkustaneet kisakaupunkiin seuraamaan kilpailua paikan päällä. Oulussa viisufanien kohtaamispaikka on Etu-Lyötyssä sijaitseva Ravintola Perla.

Euroviisut yhdistää ihmisiä monenlaisista taustoista

Alavahtola on huomannut, että Oulussa järjestettävissä tapahtumissa käy faneja laidasta laitaan. Fanien joukossa näkyvät eri sukupolvet ja taustat, mutta kaikkia yhdistää rakkaus Euroviisuihin. Alavahtola pitää fanien monimuotoisuutta suurena rikkautena ja uudet tulijat otetaan lämpimästi vastaan. Faniyhteisö pitää yhteyttä muun muassa WhatsAppin ja Facebookin Pohjois-Suomen viisufaneille tarkoitetun ryhmän kautta.  

”Monta vuosikymmentä viisuja seuranneilta konkareilta on mukava kuulla viisumuistoja vuosien takaa ja kokemuksia fanikulttuurin kehittymisestä. Nuoremmilta osallistujilta saa tietoa siitä, mikä viisuissa on trendikästä juuri nyt ja miten viisut ovat vallanneet eri somekanavat.”

Tänä vuonna useat suomalaiset viisufanit ovat matkustaneet Italian Torinoon, jossa kilpailu käydään tällä viikolla. Alavahtola itse kokoontuu ystäviensä kanssa seuraamaan viisufinaalia Nallikariin.

”Itselläni on vakiintunut perinne pitää ystäväporukkani kanssa pitkän kaavan euroviisukatsomo meillä kotona. Viime vuonna sain kuitenkin upeaksi kolmikymppislahjaksi pääsyn valmiiseen katsomoon, kun ystäväni olivat järjestäneet meille Nallikarista mökin. Ilta oli niin onnistunut, että tällekin vuodelle päätettiin varata viisumökki!” 

Euroviisut 2022

– Laulukilpailu kilpaillaan Torinossa, Italiassa 10.–14. toukokuuta. Voittajasuosikeiksi ovat nousseet Ukraina, Italia ja Ruotsi.
– Suomea edustaa The Rasmus kappaleella Jezebel. Suomi tavoittelee finaalipaikkaa toisesta semifinaalista 12. toukokuuta.
– Lue lisää Euroviisuklubi OGAE Finlandista yhdistyksen verkkosivuilta.