Rajakylän alikulkukäytävässä loistaa nyt luonto

Nuoret saivat vapaat kädet ideoida ja toteuttaa katutaideteoksen Rajakylän ja Rajahaudan alikulkuun. Teemana oli ilmasto ja kestävä kehitys. Kuva: Jaani Föhr

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vaikuttaminen maailmaan lähtee omasta lähipiiristä. Näin miettii valmistavan luokan opettaja ja sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen, joka ohjasi rajakyläläisiä nuoria katutaideteoksen työstämisessä. 

”Kun huomaa, että pienillä asioilla saa aikaan isoja tekoa ja isoa hyvinvointia sekä iloa, kantaa se nuoren elämässä myös myöhemmin. Osallisuuden kokemus on tosi tärkeä tunne.” 

Rajakylän ja Rajahaudan välisen alikulkutunnelin katutaideteokseen osallistui kaksi Rajakylän kahdeksatta luokkaa ja yksi valmistavan opetuksen ryhmä eli maahanmuuttajataustaiset oppilaat. Mukana projektissa olivat myös Oulun kaupungin kulttuuripalvelut, Kulttuuritalo Valve sekä Oulun Katutaide ry ja sieltä Marko Anttila

Nuoret tempautuivat luomiseen

Edellisenä päivänä ennen toteutusta oppilaat suunnittelivat katutaideteosta työpajassa. Lisäksi Anttila ja Ahtinen taustoittivat teoksen teemaa eli ilmastoa ja luontoa. 
He käsittelivät myös kestävän kehityksen perusasioita ja koulun kestävän kehityksen suunnitelmaa. 

Nuoret saivat vapaasti toteuttaa teoksen sen mukaan mitä kestävä kehitys heille merkitsee ja miten he sen ymmärtävät. 

”Olen paljon ohjannut työpajoja ja nyt oli mukava nähdä kuinka hanakasti nuoret ottivat tämän omakseen. Jo parin tunnin jälkeen oli valmiina seinää pitkästi. Olisimme niin mielellämme menneet Markon kanssa itsekin sekaan luomaan!”, Ahtinen iloitsee.

Rohkeasti kohentamaan omaa kaupunginosaa

Katutaideteos vaati luvat ELY-keskukselta, liikenteenohjaussuunnitelman ja sen mukaiset liikennemerkit sekä liikenteenohjausvälineet. Seinät piti myös itse puhdistaa. 

Suurena apuna Ahtinen mainitsee Kulttuuritalo Valveen, joka rahoitti maalit sekä otti vastuun liikennemerkeistä, haki luvat ja teokseen tarvittavan infrastruktuurin.  

”Haluan rohkaista kaikkia toteuttamaan hankkeita omaan kaupunginosaan. Esimerkiksi Oulun Katutaide ry:ltä löytyy sellaiseen tosi ammattitaitoisia ohjaajia ja ohjausta kohtuuhintaisesti”, kannustaa Ahtinen, joka on monta vuotta järjestänyt myös Titta på Tuira -korttelijuhlaa.