Poliitikot kutsuttiin museoharjoitteluun – Martti Korhonen tutustui Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmatyöhön

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen tutustui museon kokoelmatyöhön ja vieraili myös Oulunsalon kotiseutumuseossa. Kuvat: Kari Arontie

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kansallinen Poliitikon museoharjoittelu -kampanja alkoi 22. elokuuta. Tässä Museoliiton järjestämässä tapahtumassa poliitikoille on tarjoutunut mahdollisuus tutustua museoiden toimintaan kokeilemalla museotyötä. Tapahtuma on järjestetty myös Oulussa.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen tutustui Pohjois-Pohjanmaan museossa tehtävään kokoelmatyöhön torstaina. Hän vieraili Ruskon säilytystiloissa, minkä jälkeen oli vuorossa vierailu Oulunsalon kotiseutumuseossa. Ohjelmassa oli tutustumista sekä kokoelmatyöhön että itse museoon.

Tutkija-konservaattori Marja Halttunen ja amanuenssit suorittivat Oulunsalon kotiseutumuseossa museoesineiden inventointia ja siirsivät esineitä, jotka eivät ole näyttelykäytössä, kokoelmatiloihin. Nämä esineet ovat olleet varastoituina Oulunsalon kotiseutumuseon tiloissa. Ne esineet, jotka poistetaan kokoelmasta, dokumentoidaan ja valokuvataan. Tällöin tieto esineistä säilyy.

Kulttuuripääkaupunkivuosi suuri ponnistus

Martti Korhonen on ollut mukana Pohjois-Pohjanmaan museon uuden rakennuksen hankkeistamisessa. Oulun museot ovat tulleet hänelle tutuiksi aikaisemmin, mutta kokoelmatyöhön tutustuminen on antanut lisätietoa museoalasta.

”Tämä harjoittelu antaa sisältötietoa huomattavan paljon enemmän meidän haasteistamme tulevaisuudessa, muun muassa erilaisista tilakysymyksistä”, hän kertoo.

Martti Korhonen, kulttuuriperintötyönjohtaja Pasi Kovalainen ja tutkija-konservaattori Marja Halttunen Oulunsalon kotiseutumuseon ulkorakennuksessa.

 

Oulu on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Korhosen mukaan tämä hanke vaatii onnistuakseen kaikkein eniten koko Oulun ja oululaisten sitoutumista siihen.

”Se on niin iso hanke, että se vaatii todella vahvan tahtotilan, että se viedään maaliin järjestöjen, kaupungin ja yritysten puolelta. Se vaatii konkreettisesti meidän ratkaisujamme”, hän kertoo.

Korhosen mukaan merkittäviä hankkeita on tarkoitus saada päätökseen ennen kulttuuripääkaupunkivuotta. Hän mainitsee esimerkkeinä jo alkaneen Oulun pääkirjaston saneerauksen ja myös sen, että Museo- ja tiedekeskus Luupille on hankittava uusi rakennus. Se on suuri ponnistus, koska aikataulu on tiukka.

Kokoelmatyön tilatarpeet tutuiksi

Martti Korhosen vierailu Oulunsalon kotiseutumuseossa oli hänelle järjestetyn museoharjoittelun viimeinen tapahtuma. Paikalla oli myös Museo- ja tiedekeskus Luupin johtaja Jonna Tamminen. Tamminen pitää myönteisenä sitä, että Luupin Myllytulliin suunniteltua tilaa koskeva hanke etenee, mutta myös museon kokoelmatyön tilat kaipaavat hänen mukaansa kohentamista.

”Meillä on iso toive siitä, että me saisimme kokoelmapuolen tilat kuntoon”, hän kertoo.

Tamminen muistuttaa myös siitä, että museoharjoittelun tarkoituksena oli esitellä Martti Korhoselle kokoelmatyön lisäksi museoalan ammattilaisia.

Oulunsalon kotiseutumuseon päärakennuksen pirtti on muurattu kilpukoista eli lankun palasista.

Poliitikon museoharjoittelu -tapahtumasta on tullut jo kansallinen perinne, sillä se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Kampanjan nimi oli alun perin Kutsu poliitikko museoon. Tapahtuma on vakiintunut vuodesta 2018 alkaen elokuun viimeiseen viikkoon. Tämän vuoden tapahtuma oli neljäs kerta, kun poliitikko on kutsuttu museoharjoitteluun Oulussa.

Pirtti muurattu kilpukoista

Oulunsalon kotiseutumuseo sijaitsee Lentokentäntien varressa, lähellä Oulunsalon kirkkoa. Museossa esitellään elämää 1900-luvun maaseudulla, mutta vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta. Siellä on yli 1200 esinettä, johon kuuluvat maalaistalossa tarvittavat työkalut, tekstiilit ja astiat.

Oulunsalon kotiseutumuseossa on esillä yli 1 200 esinettä, kuten esimerkiksi maalaistalossa tarvittavia työkaluja.

Oulunsalon kotiseutumuseon rakennukset ovat melkein entisillä paikoillaan. Ne ovat päärakennus, ruoka-aitta, liiteri, riihi ja ulkorakennus eli puohi, jossa ovat mankeliaitta, karjasuoja ja talli. Päärakennuksen pirtti on muurattu kilpukoista eli lankun palasista.

Oulunsalon kunta osti tilan Antti ja Hilja Lääköltä vuonna 1963. Kunnanvaltuusto päätti vuonna 1977, että alue rakennuksineen muutetaan museoksi. Museo vihittiin käyttöönsä 5. kesäkuuta 1980. Kun Oulunsalon kunta liittyi Oulun kaupunkiin vuonna 2013, museo siirtyi Pohjois-Pohjanmaan museon hoitoon. Oulunsalon kotiseutumuseo on avoinna kesäaikaan ja myös joulukuussa.

Lue myös