Pojat-elokuvan 60-vuotisjuhlaa vietetään Oulun Päivillä – samalla muistetaan edesmennyttä Vesa-Matti Loiria

Elokuvan Pojat poikajoukko. Vasemmalta alkaen Markku Söderström, Hannu Vironmäki, Uti Saurio, Vesa-Matti Loiri ja Pentti Tarkiainen. Kuvat: Pojat / Elonet

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun elokuva Pojat sai ensi-illan. Elokuvaa juhlitaan Oulun Päivien tapahtumissa, jotka on järjestänyt Raksilan asukasyhdistys. Samalla muistetaan hiljattain edesmennyttä Vesa-Matti Loiria, joka esiintyi Pojissa ensimmäisessä elokuvaroolissaan.

Oulun Päivien aikana vietetään Mikko Niskasen ohjaaman elokuvan Pojat ensi-illan 60-vuotisjuhlaa. Osa elokuvasta kuvattiin Oulussa, joten Oulun Päivien aikana järjestetään tapahtumia, joissa elokuva on aiheena. Pojat pohjautuu kirjailija Paavo Rintalan samannimiseen romaaniin, jossa kuvataan viiden Raksilassa asuvan pojan elämää jatkosodan aikana.

Raksilan lukiokampuksen (Teuvo Pakkalan katu 19) ruokalassa on yleisöluento teemalla Paavo Rintala ja Pojat perjantaina 2. syyskuuta. Opetusneuvos Matti Rossi pitää luennon kello 15 alkaen.

Raksilan asukasyhdistys on toteuttanut tapahtumat, joilla juhlistetaan elokuvan Pojat ensi-illan 60-vuotispäivää Oulun Päivien aikana. Raksilan asukasyhdistyksen puheenjohtajan Heikki Pudaksen mukaan ajatus juhlasta tuli esille viime talvena.

Kun Oulun Päivien ohjelmakysely saapui keväällä, Raksilan asukasyhdistys keräsi ehdotuksia ohjelmasisällöstä ja ilmoittautui mukaan. Valinta varmistui toukokuussa. Tapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Aikalaistietoa kävelykierroksella

Elokuvan Pojat 60-vuotisjuhla jatkuu Oulussa perjantaina kello 16 alkaen kakkukahvittelulla ja juttutuokiolla Lippo Junioreiden tiloissa, Impolassa osoitteessa Puutarhankatu 13. Tämän jälkeen on kello 17–18 opastettu kävelykierros Pojat-romaanin ja -elokuvan tapahtumapaikoilla Raksilassa.

Heikki Pudaksen mukaan paikalla on kävelykierroksen aikana henkilöitä, jotka ovat asuneet Raksilassa 1940- ja -50-luvuilla. He kertovat siitä, että millaista Raksilassa oli romaanin ja elokuvan tapahtuma-aikana.

”Pääjohdattelijana toimii Eero Timonen, hän on myös saanut mukaan ystävänsä, joka tukee hänen tarinoitaan omilla muistoillaan. Toivomme mukaan muitakin aikalaisia, jolloin tilaisuudesta syntyy todella mielenkiintoinen historiakatsaus kaikille”, hän kertoo.

Kauko Helovirta esittää elokuvassa Pojat saksalaista upseeria Fritz Mayeria ja Liisa Nevalainen esittää Jaakko Hoikan äitiä.

Romaanin ja elokuvan tapahtumia ja aikakauden elämää on tarkoitus käydä läpi kaduittain perjantaina.

”Syrjäkadun ja Ratakadun väliset korttelit olivat tuolloin myös tärkeitä, mutta nykyään nuo silloiset puutalokorttelit asukkaineen ja toimintoineen on jääneet kerrostalojen alle”, Pudas kertoo.

Elokuvanäytökset viikonloppuna

Elokuvan Pojat 60-vuotisjuhla jatkuu viikonlopun aikana. Elokuva esitetään elokuvateatteri Studiossa, Kulttuuritalo Valveen toisessa kerroksessa lauantaina ja sunnuntaina. Elokuva esitetään kello 13–15 molempina päivinä, jolloin elokuvaesityksen alussa on myös lyhyt esittely. Paikkoja on molempiin näytöksiin noin 40.

”Raksilassa ei ole elokuvateatteria, joten elokuvaesitysten järjestämisessä Oulun elokuvakeskus ja sen elokuvateatteri Studio suhtautui ehdotukseemme positiivisesti, kiitos siitä Sauli Pesoselle. KAVI:lta saimme hankittua elokuvan esitysoikeudet kivuttomasti”, Heikki Pudas kertoo.

Oulun Päivien aikana esillä on myös urbaania taidetta elokuvan Pojat teeman innoittamana. Lippo Junioreiden toimiston ikkunoissa on esillä 2.–5. syyskuuta Oulun Lyseon lukion kuvaamataidon oppilaiden tekemiä ehdotuksia Puistikkokadun muuntamokopin maalaamiseksi elokuvan teeman mukaisesti. Kuvat ovat esillä myös sosiaalisessa mediassa.

Jaakko Hoikka, jota esittää Vesa-Matti Loiri, yrittää elokuvassa Pojat tavoittaa saksalaisen upseerin mukaan lähtenyttä äitiään.

Yleisö voi äänestää suosikkia käyttäen paikalla olevaa QR-koodia. Äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan edesmenneen Vesa-Matti Loirin elämänkertateos, Loiri. Oulun Lyseon lukion oppilaat maalaavat muuntamokopin syksyn aikana.

Loirin dramaattinen rooli muistetaan

Vesa-Matti Loirilla oli ensimmäinen elokuvarooli elokuvassa Pojat. Raksilan asukasyhdistys oli tiedustellut Loirin asiainhoitajan kautta mahdollisuutta, että Loiri olisi saapunut Ouluun. Asiainhoitajan kautta tuli tieto, että Loiri ei osallistunut enää julkisiin tilaisuuksiin. Loiri kuoli 10. elokuuta.

Loiri esittää elokuvassa Pojat Jaakko Hoikkaa, jonka äiti lähtee saksalaisen upseerin mukaan jatkosodan päättyessä. Jaakko yrittää turhaan tavoittaa junan, jossa hänen äitinsä on.

”Elokuvassa Veskun dramaattinen rooli on kiistaton, mutta elokuvan kuvaama poikien elämä oli monella tavalla vieläkin moninaisempaa, mielikuvituksellisempaa ja dramaattisempaa”, Pudas kertoo.

Pojat sai ensi-iltansa Oulussa 2. marraskuuta 1962. Elokuvaa kuvattiin myös muun muassa Espoossa, Kirkkonummella, Porvoossa ja SF:n studioilla Helsingissä.

”On sanottu, että elokuvasta syntyy sirpaleinen kuva tuon ajan Oulusta, mutta ainakin poikien elämän kuvaukset ovat aitoja. Elokuva on ajankuvaus ja sellaisena osa Oulun historian kuvausta tietyltä aikakaudelta”, Pudas arvioi.

Oulun Päivien ohjelmiston ja aikataulun löydät tästä linkistä.

 

Lue myös