Pohjolan OP Euroopan kulttuuripääkaupungin ensimmäiseksi Oulu2026:n pääyhteistyökumppaniksi

Oulu2026 yritysyhteistyön kumppanuuspäällikkö Matleena Aarikallio, Pohjolan OP:n toimitusjohtaja Keijo Posio ja Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen sinetöivät sponsorisopimuksella työn kulttuuri-ilmastonmuutoksen edistämiseksi. Kuva: Annu Höttönen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjolan OP on ensimmäinen Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026:n julkistettava pääyhteistyökumppani. Kulttuuripääkaupunkivuoteen on tarkoitus kerätä yritysyhteistyöllä kasaan miljoonaluokan rahoituspottia.

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden, Oulu2026, tavoitteena on kulttuuri-ilmastonmuutos. Se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kasvattaa Oulun alueen elinvoimaa, tunnettuutta sekä tehdä todellista muutosta ja kehitystä koko alueella.

”Euroopan kulttuuripääkaupunki on meidän yhteinen mahdollisuutemme rakentaa parempaa Pohjois-Suomea. Kulttuuri ja luovuus ovat tärkeitä alueen elinvoiman ja vetovoiman rakennusaineita, ilman niitä meidän on vaikea pärjätä kilpailussa osaajista, asukkaista ja investoinneista. Positiivisen kulttuuri-ilmastonmuutoksen tekijöiksi tarvitaan meitä kaikkia”, toteaa Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Hän on tietysti erittäin iloinen, että Pohjolan OP on päättänyt ryhtyä pääyhteistyökumppaniksi.

”Toivottavasti saamme Pohjolan Osuuspankin 150 000 omistaja-asiakasta mukaan kulttuurin täyteiseen vuoteen 2026 sekä kulttuuri-ilmastonmuutoksen tekijöinä että yleisönä”, hän sanoo.

Oulu2026:n toimintakulut vuosille 2021-2027 on arvioitu olevan noin 50 miljoonaa euroa, josta Oulun kaupungin osuus on noin 20 miljoonaa euroa. Valtio ei ole vielä vahvistanut rahoitusta virallisesti vuodelle 2026, mutta oletuksena on, että kansallisesta rahoituksesta saadaan noin 20 miljoonaa euroa. Yhteistyö Oulun merkittävimpien yritysten kanssa on alkanut, hakukirjan tiivistelmässä on arvioitu yksityisen sektorin sponsoroinniksi kuusi miljoonaa euroa.

OP aikoo aktiiviseksi toimijaksi

Tänä vuonna 110 vuotta täyttävän Pohjolan Osuuspankin toiminta pohjautuu osuustoiminnallisiin arvoihin. Vastuullisuus näkyy isoina ja pieninä arjen tekoina, jotka kuuluvat jokaisen osuuspankkilaisen päivään, päätöksiin ja toimintaan.

”Pohjolan OP haluaa olla mukana tässä Pohjois-Suomen vaikuttavimmassa aluemuutosprosessissa. Rakennamme pääyhteistyökumppanuuden konkretian vuoden 2024 aikana, mutta tavoittelemamme sisältö liittyy vastuullisuuteen ja yritysten elinvoiman kasvattamiseen. Koko pohjoisen Suomen läsnäolo tavalla tai toisella kiinnostaa meitä myös”, kertoo Pohjolan OP:n toimitusjohtaja Keijo Posio.

Pääyhteistyökumppani ottaa muutosjohtajuutta Oulu2026:n rinnalla ja toimii aktiivisena mahdollistajana kulttuuri-ilmastonmuutoksen toteutumisessa laajalla Oulu2026-alueella, johon kuuluu Oulun lisäksi 39 kuntaa.

Yhteistyön konkreettinen sisältö ja suuruus tarkentuu, mutta kokonaisuus tulee sisältämään useita osa-alueita. Kumppani osallistuu kulttuurivuoden ohjelman rakentamiseen, toimii aktiivisena viestijänä sekä yhteyksien luojana siten, että alueen asukkaat kokevat omistajuutta ja ylpeyttä Euroopan kulttuuripääkaupungin toteutuksesta.

Oulu2026-yrityskumppanit sitoutuvat kestävän kehityksen tavoitteisiin ja tuovat monipuolista lisäarvoa kestävän pohjoisen kehittämiseen.

”Sitoudumme omalta osaltamme edistämään koko Oulu2026:n onnistumista mukanaololla ja omalla toiminnallamme”, sanoo Keijo Posio.