Pohjoisen kulttuurivirran Muonavarasto elää -sarjan toisessa jaksossa vieraana oululainen laulaja-lauluntekijä Mikko Ilmari

Mikko Ilmari taiteilijanimen takaa löytyy oululainen muusikko ja lauluntekijä Mikko Lankinen. Kuva: Pohjoinen kulttuurivirta

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Viime syksynä deyyttialbuminsa Paratiisin viimeiset julkaisseen Mikko Ilmari taiteilijanimen takaa löytyy oululainen muusikko ja lauluntekijä Mikko Lankinen.

”Julkaisin aiemmin ensimmäiset biisit omalla arkinimellä”, kertoo Mikko Ilmari.

”Viimeisen tuolla nimellä tehdyn biisin jälkeen tuli biisikynäilyyn muutaman vuoden tauko ja kun taas jatkoin, tuli olo, että voisihan sitä miettiä jonkun taiteilijanimen. Mikko Ilmari kuulosti omaan korvaan sopivalta ja sillä mennään.”

Biisit Atlantti ja Tänään vieläkin soivat radioissa ja iso osa keikoista on alempana maassa.

Mikä on saanut sinut pysymään Oulussa?

”Ehkä joskus aiemmin etelään muutto on käynyt mielessä, mutta en ole suoraan sanottuna koskaan miettinyt sitä ihan vakavasti. Musiikkibisnes on keskittynyt Helsinkiin ja siellä asumisessa olisi varmasti etuja ainakin kontaktien luomisessa. Perhe ja ystävät ovat kuitenkin Oulussa ja töitäkin on aina riittänyt sopivasti. Siksi olen halunnut pysyä täällä.”

Nykyään kaikki isotkin pitkänlinjan artistit maksavat studionsa itse eli tekevät käytännössä omakustanteita Nightwishiä ja Paula Koivuniemeä myöten ja yhteistyö levy-yhtiöiden kanssa liittyy enempi markkinointiin. 

Miten näet levyttävänä artistina laulujen ja taiteen näkyväksi tekemisen?

”Toistaiseksi olen julkaissut musiikkini omakustanteisesti ja etuna on se, että on saanut tehdä juuri niin omaehtoista tavaraa kuin on halunnut. Onhan omakustanteita julkaistu aina, mutta trendin kasvuun on varmasti vaikuttanut digitalisaatio. Äänittämiseen tarvittava tekniikka ei enää maksa kymmeniä tuhansia, vaan kohtalaisen halvalla pääsee alkuun”, hän sanoo.

”Samalla musiikin jakelu on demokratisoitunut ja siirtynyt suoratoistopalveluihin. Kääntöpuolena on se, että tarjontaa on nykyään valtavasti enemmän kuin takavuosina ja massasta erottautuminen on siten hankalaa. Uskon, että tässä kohtaa levy-yhtiöitä tarvitaan edelleen. Vaikka musiikkia pystyy tekemään laadukkaasti melko omin päin, pitäisi se myös saada yleisön kuuluviin ja levy-yhtiöillä on usein isommat markkinointikoneistot kuin omakustanne-artistilla.”

Miltä Oulun musiikkielämä näyttää juuri nyt?

”Mielestäni Oulun alueen musiikkiskene ja kulttuurielämä yleensäkin on mennyt hurjasti eteenpäin ja monipuolistunut viime vuosien aikana. Osaavia tekijöitä alkaa olla tosi paljon, uusia yhdistyksiä on pulpahdellut pintaan ja tapahtumia on ympäri vuoden.” 

Musiikkipuolella genrekirjo on Mikko Ilmarisen mukaan nykyään myös ilahduttavan lavea.

”Haluan uskoa siihen, että enää ei ole niin väliksi mistä päin Suomea tulee jos musiikki vain löytää ne kuulijat, joille se toimii. Musiikkijakelun digitalisoituminen on osittain murtanut näitä raja-aitoja ja pohjoisen poikana on tottunut myös pitkiin keikkamatkoihin. Uskon että kulttuuripääkaupunki-statuksen myötä oululainen kulttuuri ja musiikkiala rikastuu vielä entisestään.”

Muonavarasto elää -ohjelmat nähtävissä tästä linkistä.

Lue myös