Pohjois-Pohjanmaan museon arvokkaita kokoelmia lainataan maailmalle – muotoilija Heikki Orvola haki omistaan 100 esinettä

Heikki Orvola (oik.) vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Oulussa. Tässä hän on esittelemässä omaa näyttelyään. Vitriinissä esillä Festum-sarjaa, josta osa Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista. Kuvat: PPM

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”On jouluaaton aatonaatto ja seisomme museon eteisaulassa aamuhämärissä konservaattori Marja Halttusen kanssa ja odotamme muotoilija Heikki Orvolan saapumista. Tapasimme Orvolan viimeksi 14 vuotta sitten kun museoomme valmistui Heikki Orvola Design -retrospektiivinen näyttely. Näyttely oli esillä vuonna 2009 tilapäisnäyttelytilassa.

Tuolloin Orvola lahjoitti museolle valtaisan määrän suunnittelemiaan lasi- ja keramiikkaesineitä. Kaikkinensa esineitä on lähes neljä sataa. Osa esineistä on esillä museon toisen kerroksen eteisaulan kahdessa vitriinissä, ja suurin osa museon kokoelmavaraston kaapeissa. Kun taiteilija saapuu, hän on edelleen yhtä charmantti ja miellyttävä kuin viimeksi tavatessamme.

Osa lainaan Riihimäelle

Heikki Orvola tuli valitsemaan museon kokoelmista esinelainoja kesän 2022 näyttelyyn, joka pidettiin Riihimäellä Suomen Lasimuseolla. Näyttely Heikki Orvola – materiaalin virtuoosi, oli esillä Riihimäellä touko-lokakuussa 2022.

Monipuolisen taiteilijan tuotannosta esillä oli niin lasia, keramiikkaa kuin Marimekolle suunniteltuja kankaita ja kirjailutöitä sekä emali- ja valurautaesineitä. Näyttely oli koottu museoiden ja yksityisten keräilijöiden kokoelmista. Näyttely esittelee taiteilijan tuotannon ensimmäistä kertaa kaikessa monimuotoisuudessaan.

Aluksi Orvola valitsi museon vitriinien esineistöstä muun muassa Illusiaa, Festumia, Fennicaa ja Polaris -lasistoa. Päivän aikana siirryimme museon kokoelmavarastoon Ruskoon, jossa suoritettiin seuraava valinta. Kaikkinensa Oulusta lähti näyttelyyn reilu sata esinettä.

Orvolan näyttelyyn suunnittelema lasiteos.

Joukossa oli edellä mainittujen sarjojen lisäksi 24H, Karambola, maalaisfiligraanipikareita, uniikkeja lasimaljakoita 1970-luvulta, Bepoppia, Andantea, Moreenia ja erilaisia edustusastioita. Orvola myös valitsi vastaavasti museon kokoelmista korvaavat esineet, jotka sitten yhdessä konservaattorin kanssa laitoimme esille museon toisen kerroksen vitriineihin seuraavana päivänä.

Konservaattori Marja Halttunen puhdisti kaikki Riihimäelle menevät esineet ja pakkasi ne huolellisesti museon omiin vanerikaappeihin kuljetettavaksi museon koppipakettiautolla Riihimäelle. Kuljetus tapahtui maaliskuussa 2022 museomestari Jussi Klemetin ja konservaattori Marja Halttusen toimesta. Esineiden on tarkoitus palautua Riihimäeltä marraskuussa.

Oululainen näyteikkuna innoitti

Avajaisiin Riihimäelle emme valitettavasti päässet Akavan lakkoviikon vuoksi, mutta elokuun lopulla meillä oli mahdollisuus tutustua itse maestron opastuksella näyttelyyn. Suomen lasimuseo järjesti tuolloin vastuumuseopäivät lasin tiimoilta ja saimme kuunnella mielenkiintoisia esitelmiä niin lasin keräilystä, valokuvauksesta kuin lasiväärennöksistä.

Heikki Orvola kertoi omasta urastaan, johon mahtui Oulun kouluajat, Helsingin opiskelut ja työskentely Nuutajärvellä, suunnittelut Iittalalle ja Arabialle. Orvolan kertomuksissa on aina kiinnostavaa se kohta, jolloin hän koulupoikana seisoskeli Oulussa silloisen Pohjan Somen näyteikkunan edessä Pakkahuoneenkadulla ja haaveili tekevänsä joskus yhtä kauniita ja hienoja esineitä.

Samoin kertomus siitä, miten hän päätyi Nuutajärvellä työskennellessään ompelemaan ja kirjomaan hienoja käsityötauluja vapaa-aikoinaan. Nuutajärveltä meni nimittäin kerran päivässä viideltä bussi Toijalaan ja bussi tuli takaisin kahdeksan maissa ja Heikin sanoin: ” Mitä tekemistä Toijalassa olisi ollut?”

Amazon-tekstiili

Itselleni näyttelyssä on niin monia huikeita töitä, mutta uusimmista miellytti todella kovasti Orvolan Marimekolle suunnittelema Amazon-tekstiili. Tätä tekstiiliä Pohjois-Pohjanmaan museo saa kokoelmiinsa lahjoituksena Orvolalta. Museo hankkii kokoelmiinsa myös Heikki Orvolan tänä vuonna Riihimäen näyttelyyn suunnitteleman lasiteoksen, joka on toteutettu Lasisirkuksessa Nuutajärvellä. Lisäksi museon kokoelmaa täydennettiin yhdellä Orvolan kirjailutyöllä.”

Heikki Orvola

  • syntynyt 1943 Helsingissä
  • suunnitellut useita ikonisia malleja, kuten Kivi-kynttilälyhty, Aurora-lasisto ja Arabialle suunniteltu 24h-astiasarja.
  • vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Oulussa
  • valmistui Taideteollisen oppilaitoksen keramiikkalinjalta 1968 opettajinaan muun muassa Kyllikki Salmenhaara ja Kaj Franck
  • päätyi Franckin kutsumana Orvola Nuutajärven lasitehtaalle, jossa ura lasin parissa sai alkunsa. Hän on suunnitellut uransa aikana niin sarjatuotantoesineitä kuin uniikkia taidelasiakin.
  • saanut Pro Finlandia -mitalin 1984, Kaj Franck -muotoilupalkinnon 1998 ja hänelle on myönnetty professorin arvonimi vuonna 2002.