”Plöp-muotoja” nuorilta nuorille – merellisistä teoksista nuorisopsykiatrian klinikalle tuli menestys
Anni Arffman (vas.) ohjasi nuorten taiteilijoiden työryhmää, joka teki taidetta nuorisopsykiatrian poliklinikalle.
OYSin nuorisopsykiatrian klinikan tiloihin Oulun keskustaan on ilmestynyt värikästä taidetta. Teokset syntyivät ammattitaiteilijan ohjaamana nuorten taidepaja Veeran Verstaalla. Apurahan ansiosta nuoret taiteilijat saivat työstään myös palkkaa.
Kesällä 2024 OYSin nuorisopsykiatrian poliklinikalle ripustettiin taideteoksia, jotka muotoutuivat oululaisen nuorten taidepaja Veeran Verstaan taiteilijoiden käsissä. Silloin projekti toteutettiin Muhoksen yläkoulun taksvärkkikeräyksen varoilla ja Veeran Verstaan tuella.
”Itse asiassa poliklinikalta otettiin yhteyttä, ja sehän oli mukavaa, että siellä tällä tavalla ymmärretään ja arvostetaan nuorten taidetta. Taiteella kun on meille myös itseisarvoa”, sanoo Veeran Verstaan tuottaja Linnea Kejonen.
Teokset merenalaisine teemoineen olivat menestys.
Syksyllä yhteistyö jatkui poliklinikan, Veeran Verstaan, nuorten taiteilijoiden sekä kuvataiteilija Anni Arffmanin välillä Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahaston 25 000 euron Taidetta kaikille -apurahalla. Apurahatyöskentely alkoi elokuussa ja päättyi marraskuun lopulla.
”On ollut ilo seurata, miten Muhoksen yläkoulun oppilaiden lahjoituksesta lähtenyt projekti on kasvanut ja kuinka taitavia tekijöitä Oulussa toimii. Lisäksi nuoret taiteilijat saavat palkkaa työstään ja kokemusta työryhmässä työskentelemisestä”, iloitsee Kejonen.
Miellyttävä katsomiskokemus
Ammattitaiteilijana Arffman on ollut mukana ryhmässä projektinvetäjänä sekä tekijänä ja opettajana.
”Koko prosessi on ollut sujuva ja sopuisa”, hän sanoo.
Vanerille maalatut vesiväriteokset ovat esillä nuorisopsykiatrian poliklinikalla odotus- ja vastaanottotiloissa. Alakerran syvän meren, vesikasvien ja lätäköiden maailmasta noustaan yläkertaan Galapagos-saarten tyyppiseen koskemattomaan luontoon ja fantasiamaailmaan. Sieltä voi löytää yllätyksiäkin.
”Me puhumme näiden teosten yhteydessä plöp-muodosta”, Arffman naurahtaa.
Kuitenkin teoksia ohjaa miellyttävä katsomiskokemus eli mukana ei ole esimerkiksi tarantelloja, mutta kylläkin merenneitoja, värit ovat pehmeitä ja veden vaikutelma hallitsee.
Teokset on tehty paksusta vanerista. Tämä kuvataiteessa yleensä epätyypillinen materiaali vaikuttaa tilan akustiikkaan suotuisasti. Teoksissa on myös paperille maalattuja kerroksia. Työt on laitettu esille mielikuvituksellisen luovasti esimerkiksi lattiarajaan.
”Palaute on kuulemma ollut, että työt helpottavat talossa suunnistamista tyyliin ’tuollahan oli se rausku’. Julkisesta taiteesta kun on kyse, ei poliklinikalle varsinaisesti tulla taidenäyttelyyn, ja siksi teoksissa pitää olla tiettyä herkkyyttä, estetiikkaa, kauneutta, yläkerrassa näkyy iloisuuttakin”, muotoilee yksi taiteilijoista, Johanna Ojala. Häneltä on esillä kolme isohkoa teosta.
Ovikylteistä taide-esineitä
Suurin osa taideteoksista on tehty itsenäisesti, osa on kollaaseja jokaisen osallistuneen nuoren taiteilijan töistä.
”Pidimme tärkeänä, että tämä ei ole sisustustaidetta, vaan asetimme teoksille korkeat tavoitteet. Tekijät valitsimme siten, että taiteesta tulee laadukasta”, lisää Kejonen.
Poliklinikan tiloissa silmä saa harhailla ja levätä teoksissa.
”On yllätyksellisyyttä, viihteellisyyttä ja rikotaan perinteisen taulutaiteen rajoja. Tärkeää on sekin, että nuori ahdistavassa tilanteessa pääsisi uppoamaan taiteeseen, löytäisi uutta, eli ei perinteistä neliötaulua seinälle”, Ojala pohtii.
Klinikan toiveesta taiteilijat toteuttivat myös yli 40 ovikylttiä, joista näin siis tulikin myös taide-esineitä.
Kaikki taideteokset ovat syntyneet Veeran Verstaalla Tuirassa.
”Samalla on puhuttu taiteesta, ja nuoret ovat hienosti kunnioittaneet toisiaan. Heistä välittyy ammattimaisuus taiteilijoina”, kiittelee Arffmann.
Ojalan mukaan oli tärkeää päästä tekemään rauhassa ja pohdiskellen tilaustyötä julkiseen tilaan.
”Onneksi meillä oli aikaa suunnitella. Näiden töiden katselijat ovat herkässä tilassa, ja mietimme myös sitä, mitä itse tykkäisimme katsoa tuolla aulassa.”
Ojalan lisäksi taideteoksia ovat poliklinikalle toteuttaneet Sami Jokisaari ja Juuli Lepola. Kaikki he ovat olleet eri ajankohtina mukana Veeran Verstaalla.
Ihan vähäistä ei ole sekään, että tästä hyväntekeväisyydestä poiki työmahdollisuus taiteilijoille.
”Se kertoo Verstaan hyödyllisyydestä”, muistuttaa Ojala.