PikiTalkissa sukelletaan sukupolvien rooleihin: myös Patriarkan käsikirjoittaja Juha Jokela on tuntenut huonoa omaatuntoa isänä ja työntekijänä

Juha Jokela on Patriarkka-näytelmän käsikirjoittaja. Esityksen ensi-ilta on Oulun teatterissa lauantaina ja PikiTalkissa sitä käsitellään perjantaina. Kuva: Katri Naukkarinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Juha Jokela muistuttaa, että näytelmä on kirjoitettu kymmenen vuotta sitten, joten se kuvaa silloisten nelikymppisten ja suurten ikäluokkien välistä eroa. 

”Silloin minusta tuntui, että en aina ymmärrä suurten ikäluokkien miehiä. Seurasin miten edellinen sukupolvi puhui tasa-arvosta, mutta miehet ottivat yhteiskunnallisen vastuun ja naiset kantoivat vastuun kodista. Näin tapahtuu edelleen, vaikka olemme tietoisia, että tämän pitäisi muuttua. Minulla on itsellänikin ollut huono omatunto siitä, että olen väärässä paikassa: töissä kun pitäisi olla kotona ja toisin päin”, sanoo Jokela.

Hötkyilemätön Koskela edelleen ihanteena

Jokela näkee suurten ikäluokkien miehet itsetietoisina.

”He tuntuvat ajattelevan, että ovat tehneet aina kaiken juuri kuten piti ja edelleen he vaikuttavat tietävän miten maailma toimii. Itse taas olen tuntenut lähinnä voimatonta syyllisyyttä siitä, että tasa-arvo ei vieläkään toteudu ja olen itsekin osa patriarkaattia. Nuoremmat näyttelijät ovat minulle myös huomauttaneet, että minäkin annan miehille aika paljon tilaa. Jos haluaa muutosta niin se ei kaipaa syyllisyyttä vaan tekoja.” 

Jokela myös huomioi nykyaikaamme ja huomauttaa että vaikka paljon on Patriarkan kantaesityksen jälkeen muuttunut, presidentti on edelleen sama suuria ikäluokkia edustava mies. 

”Suomessa johtamisen ihanne on edelleen turvallinen vänrikki Koskelan tyyppinen mies, joka on hötkyilemätön ja keskittyy olennaiseen. Vaaranahan siinä on, että omavastuu yksittäiseltä kansalaiselta katoaa. Toisaalta Koskela ei ehkä olen huonoin mielikuva johtajasta. Muualla maailmassa valta ja vastuu on ulkoistettu paljon pahemmille johtajatyypeille hirvittävin seurauksin.”

Kuva vallakkaista muuttuu

Jokela korostaa, että ei ole olennaista onko yksittäinen henkilö hyvä tai huono ihminen. 

”Pitäisi oppia katsomaan rakenteita. Jos minä kuulun heihin, joita rakenne suosii niin silloin juuri minulla on vastuu korjata maailmaa tasa-arvoisemmaksi. Yksittäisten ihmisten tunteet siitä onko joku sovinisti tai ei eivät lopulta vie asioita mihinkään suuntaan.” 

Ilahtunut Jokela kertoo olevansa naisvoittoisesta maan hallituksesta siksi, että se tarina miltä hallitus voi näyttää, muuttuu ja kehittyy. 

”Jatkossa naishallitukset ovat vähemmän outoja. Mutta onko tämä hallitus lopulta ollut politiikaltaan kovinkaan erilainen? Ympäristöasiat eivät ole edenneet poikkeuksellisesti ja Natoonhan tässä kiireesti mennään”, huomauttaa Jokela. 

Mobile Horror meni pitkään

Useimmat Jokelan näytelmät käsittelevät valtasuhteita. Hän on opiskellut teatterikorkeakoulussa ohjaamista, mutta kokee ensisijaisesti olevansa käsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija. 

Erityistä oululaisittain on, että Jokelan käsikirjoittama Mobile Horror -näytelmä oli Oulun kaupunginteatterissa niin iso menestys, että sitä esitettiin harvinaisen pitkään: syksystä 2003 kevääseen 2007 saakka. 

Patriarkka taas oli Kansallisteatterin 140-vuotisjuhlanäytelmä. Sen ensi-ilta oli syyskuussa 2012.

Perjantaina 26. elokuuta klo 16 Pikisalin PikiTalkissa aiheena Täällä määrään minä! Sopivatko suuret ikäluokat ja sannamarinit samaan pöytään? Keskustelemassa näytelmäkirjailija Juha Jokela, ohjaaja Sakari Hokkanen, pitkän uran politiikassa tehnyt Liisa Jaakonsaari ja Oulun kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Henna Määttä. Illan virittäjinä toimivat Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen. PikiTalkit lähetetään suorina lähetyksinä Mun Oulun verkkosivuilla ja Mun Oulun Facebook-sivulla.