Peter Pan menee pieleen ja Vanhempainilta täydentävät Oulun teatterin syyskauden

Joose Mikkonen ja Elina Ylisuvanto Peter Pan menee pieleen -näytelmässä. Kuvat: Janne-Pekka Manninen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun teatterin syyskauden viimeinen ensi-ilta on vuorossa tulevana lauantaina.

Fiktiivinen harrastajateatteriseurue on ottanut ohjelmistoonsa Peter Pan -klassikkosadun. Seurue yrittää parhaansa mukaan saada oman ensi-iltansa vietyä alusta loppuun, mutta h-hetkellä lähes kaikki mahdollinen menee mönkään.

Peter Pan menee pieleen kuuluu samojen tekijöiden pieleen menevien näytelmien sarjaan, joista jokainen on noussut maailmanlaajuiseksi komediahitiksi. Oulun teatterissa on aiemmin nähty sarjan aloittanut Pieleen meni vuonna 2017.

Peter Pania työstävät näytelmässä muiden muassa Elina Ylisuvanto, Annika Aapalahti, Henri Halkola, Timo Pesonen ja Mikko Penttilä.

Peter Pan menee pieleen on teatteria teatterista, monikerroksinen ja nopeatempoinen komedia, joka asettaa tekijöilleen mittavat fyysiset ja tekniset vaatimukset. Se kertoo hyvien ihmisten kasvojen menettämisen pelosta ja siitä, että kulissit yritetään pitää pystyssä hinnalla millä hyvänsä.

”Produktiota on ollut kiinnostava ohjata, sillä siinä näytetään ja paljastetaan kaikki ne epäonnistumiset, joita me teatterilaiset yleensä yritämme näyttämöllä kaikin voimin peittää. Mutta vaikka juttu kertoo teatterista, niin täysiä ponnisteleva ihminen lähes mahdottomissa olosuhteissa on samaistuttava kenelle tahansa”, sanoo ohjaaja ja koreografi Alma Lehmuskallio.

”Esityksen ytimessä sykkii paitsi fiktiivisen harrastajateatteriseurueen, myös Oulun teatterin tekijöiden lämmin sydän. Tuntuu älyttömän kivalta voida tuoda huumoria tähän pimenevään aikaan.”

Rooleissa nähdään Oulun teatterin Annika Aapalahti, Heli Haapalainen, Henri Halkola, Pentti Korhonen, Mirjami Kukkola, Joose Mikkonen, Timo Pesonen, Merja Pietilä, Juho Uusitalo ja Elina Ylisuvanto sekä vierailevana näyttelijänä Putouksesta monille tuttu Mikko Penttilä.

”Esityksen ytimessä sykkii paitsi fiktiivisen harrastajateatteriseurueen, myös Oulun teatterin tekijöiden lämmin sydän. Tuntuu älyttömän kivalta voida tuoda huumoria tähän pimenevään aikaan”, sanoo Lehmuskallio.

Peter Pan menee pieleen

Ensi-ilta 12.11.2022

Suuri näyttämö

 • Ohjaus ja koreografia: Alma Lehmuskallio
 • Käsikirjoitus: Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields
 • Suomennos: Mikko Koivusalo
 • Lavastussuunnittelu: Marjatta Kuivasto ja Lasse Männikkö
 • Pukusuunnittelu: Mari Pajula
 • Musiikin sävellys ja äänisuunnittelu: Jari Niemi
 • Valosuunnittelu: Elina Romppainen
 • Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu: Eija Juutistenaho

Isä etsii vanhemman rooliaan

Perjantaina 11. marraskuuta saa ensi-iltansa teatterin pienellä näyttämöllä palkitun näytelmäkirjailija Veikko Nuutisen uusi näytelmä Vanhempainilta. Se on kertomus tuoreesta isästä, joka etsii eron jälkeen paikkaansa vanhemmuuden ja vapauden kaipuun ristiaallokossa.

Jukka Heinäsen ohjaaman näytelmän tapahtumat kiertyvät päiväkodin vanhempainillan ympärille. Isä haluaisi sulautua normivanhempien massaan ja suoriutua tilaisuudesta vähin äänin, mutta kun lapselle ei löydykään hoitajaa, käynnistyy tapahtumasarja, joka tempaa isän ja lapsen huomion keskipisteeseen.

“Lapsi tuo mukanaan vastuuta, mutta kutsuu samalla leikkiin ja toimii vanhemmalle peilinä. Tämä tunnevoimainen suhde pyörittää näytelmän päähenkilön ja koko näytelmän melkoisille kierroksille”, Heinänen kertoo.

Tuula Väänänen ja Sami Lalou Vanhempainilta-näytelmässä.

Näyttämölle nousee vanhemmuuteen liittyvien tunteiden koko kirjo suorituspaineista leikkimisen riemuun, häpeästä hellyyteen.

”Tässä näytelmässä komedia ja draama sekoittuvat toisiinsa, kun aikuisten tärkeilevä maailma näyttäytyy lapsen silmin. Toivoisin, että esitys toimii vastalääkkeenä kaikille nykyisille ja tuleville aikuisille, jotka ottavat erilaiset sosiaaliset roolinsa turhan vakavasti”, Heinänen jatkaa.

Rooleissa nähdään Oulun teatterin uudet kasvot Sami Lalou, Asta Sveholm ja Henri Tuominen sekä konkarit Tuula Väänänen ja Annina Rokka.

Vanhempainilta

Ensi-ilta 11.11.2022

Pieni näyttämö

 • Käsikirjoitus: Veikko Nuutinen
 • Ohjaus ja sovitus: Jukka Heinänen
 • Lavastus: Kalle Nurminen
 • Pukusuunnittelu: Riina Leea Nieminen
 • Äänisuunnittelu: Rauno Paananen
 • Valosuunnittelu: Mika Ryynänen
 • Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu: Saija Mäki

 

Lue myös