Paussin lapset maalasivat yhdessä suuren taulun toimintakeskusta virkistämään

Suurikokoinen maalaus sijoitettiin esille yhteiseen olohuoneeseen, ilahduttamaan väreillään kaikkia paussilaisia. Kuva: Reeta Nissilä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Paussin tauluprojektiin on tähän mennessä osallistunut kymmenen lasta. Jokaisen kädenjälki näkyy värikkäänä ja erilaisena.

”Osa lapsista keskittyi pidemmäksi aikaa telaamaan väriä, toisilla taas maalaamiseen meni vain pieni hetki. Jotkut rauhoittuivat ja keskittyivät maalaamiseen jopa pariksi kymmeneksi minuutiksi, toisille riitti lyhyt viisi minuuttia ja pienen yksityiskohdan maalaaminen. Maalausta tehtiin kerrallaan 1-2 osallistujan kanssa”, kertoo taideohjaaja Reeta Nissilä.

”Tärkeintä oli, että jokainen lapsi on halutessaan saanut osallistua yhteiseen projektiin”, hän lisää.

Teipillä kätevästi efektejä

Paussin tauluprojekti eteni edennyt teknisesti niin, että ihan ensimmäiset maalikerrokset tehtiin tummilla sävyillä. Pikkuhiljaa kerrosten lisäännyttyä maaleja ohennettiin ja sävyjä vaalennettiin ja kirkastettiin, jotta alemmat kerrokset kuultavat lävitse.

”Lisäsimme myös teipin avulla pieniä efektejä korostamaan alempia maalikerroksia. Maalausvälineenä käytimme pääasiassa telaa, vain yksi osallistuja maalasi sormilla. Ihmeellistä, kuinka monenlaista jälkeä saakaan aikaan samalla välineellä eri osallistujien tekemänä”, Nissilä ihastelee.

Jännittävää ja antoisaa

Paussin asiakkaille maalaaminen oli vaihteleva kokemus: jotkut hihkuivat innosta nähdessään suuren kankaan ja päästessään maalaamaan, toisia taas tilanne jännitti. Muutama osallistuja teki logon tai kuvion omien ideoiden mukaan, suurimmalle osalle vaihtoehdoista itse valitut värisävyt toimivat lähtökohtana tekemiselle.

”Ohjauksellisesti projektiin toi haastetta se, kuinka ohjata niin, että taideteos on tekijöiden näköinen, eikä ohjaajan visioiden tulos. Lopputulos on valoisa, värikäs, aistikas ja monikerroksinen – aivan kuten Paussin lapsetkin”, Reeta Nissilä summaa tyytyväisenä.

”Mutta oli kyllä ollut antoisa ja opettavainen projekti!”, hän sanoo.

Lyhytaikaishoitoyksikkö Paussi

– Paussi tarjoaa lyhytaikaista, ympärivuorokautista hoitoa kaikenikäisille kehitysvammaisille, vammaisille henkilöille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Palvelu tukee vanhempien ja omaishoitajien jaksamista ja mahdollistaa loman tai lakisääteisten vapaapäivien vieton.

– Paussi toimii Hiirosenkodissa Kaukovainiolla. Viikonloppuisin Paussin lyhytaikaishoitoa on myös Hotelli Edenin tiloissa sekä Kaijonharjussa Hanhilehdon toimintakeskuksen yhteydessä.

– Hiirosenkodissa on 15 paikkaa Paussin asiakkaille. Kaikilla on käytössään oma huone. Lisäksi yhteisessä käytössä on olohuone ja ruokailutila. Paikkoja on sekä lapsille että aikuisille, heille on omat erilliset yhteistilat.

– Paussiin tullaan asiakkaaksi erityisryhmien palveluohjauksen kautta. Tutustumiskäynnit sovitaan Paussin tiimivastaavan kanssa.

– lyhytaikaishoidon jakso Paussissa alkaa maanantaista sunnuntaihin aikaisintaan klo 15 ja päättyy maanantaista sunnuntaihin viimeistään klo 15.

 

Lue myös