Paikalliset nuoret pääsivät itse suunnittelemaan reseptit Euroopan parhaaseen kasvisruokaan
Tammikuussa kulttuuripääkaupunkiuoden avajaisten aikaan kouluissa ja päiväkodeissa syödään kookoscurrya. Reseptin kehittänyt Nella Saarenpää pääsi maistelemaan oman reseptinsä mukaan tehtyä ruokaa Löökissä marraskuussa. Kuvat: Pirkko Vääräniemi
Oulun ja Kajaanin kouluissa ja päiväkodeissa syödään ensi vuonna Euroopan parasta kasvisruokaa tammikuussa ja toukokuussa. Näiden päivien herkulliset kasvisruokareseptit ovat nuorten itse suunnittelemia. Kouluruokailu on osa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden virallista ohjelmaa.
Löökin tuotantokeittiöllä nyökytellään tyytyväisenä. Oululaisten nuorten suunnitteleman kasvisruokareseptin pää- ja jälkiruoka ovat saaneet lopullisen suurkeittiötuotantoon sopivan reseptin, ja maistelemassa on ruoka-alan ammattilaisten lisäksi väkeä nuorten työpajalta.
”Ruoka maistui tosi hyvältä. Kookosta oli vähän vähemmän kuin alkuperäisessä. Palaute koululaisilta jännittää, mutta odotan, että ruoasta tykätään”, pääruoan reseptin kehittäjä Nella Saarenpää pohtii.
Tuotantokeittiöltä kerrotaan jo etukäteisterveisinä, että muutamille kouluille menneet koe-erät ovat saaneet maistajilta kiitosta.
Saarenpään kehittelemä resepti on kookoscurry. Hän sai idean intialaiseen ruokaan omasta lempiruoastaan butter chickenistä. Tofu valikoitui ruoan pääraaka-aineeksi, sillä ruoan tuli olla kasvisruokaa. Lopulliseen muotoon resepti valmistui ”ainakin kolmen” kokeilureseptin jälkeen.
Reseptikilpailu kouluruokailuun
”Nuoria haluttiin osallistaa kouluruokailun kehittämiseen reseptikilpailulla kulttuuripääkaupunkihankkeeseen liittyen. Kolme parasta reseptiä valmistettiin semifinaalissa paikan päällä, ja lopulta kilpailun voittajiksi tuli kookoscurry ja jälkiruoaksi Hiukkavaaran koululaisten herukka-valkosuklaarahka”, Merja Taipaleenmäki Oulun Tilapalveluista kertoo.
”Nuorten kehittämät ruoat yllättivät kyllä todella positiivisesti. Tässä voittajaruoassa oli hyvä maku, ja mausteisuutta pystyy sitten pienemmille lapsille vähän säätämään”, kehuu ISS:n asiakkuuspäällikkö Mervi Laaksolinna.
Tuotekehittäjä Päivi Kurkela Oulun Tuotantokeittiöltä kertoo, että kotiruokareseptin muuntaminen suurtalouskeittiöön vaatii raaka-aineiden ja mausteiden testaamista eri mittakaavoissa. Huomioon tulee myös ottaa, että esimerkiksi pyöryköiden käsin pyörittely noin 30 000:een tarjoiltavaan annokseen ei ole mahdollista, eli reseptillä oli joitakin reunaehtoja jo kilpailuvaiheessa.
Yhteistyötä kaupunkien ja toimijoiden välillä
Euroopan paras kasvisruoka on projektina tiivistä yhteistyötä paitsi Oulussa kouluruokaa valmistavien Oulun Tuotantokeittiön ja ISS:n sekä kaupungin välillä, myös Kajaanin ja Oulun kaupunkien välillä. Oululaisten suunnittelemaa ruokaa syödään myös Kajaanissa kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisten aikaan 16. tammikuuta 2026, ja Eurooppa-päivän aikaan 8. toukokuuta syödään kajaanilaisten suunnittelemaa ruokaa molemmissa kaupungeissa.
Voittajaruokien lisäksi muitakin nuorten suunnittelemia ruokia päästään ensi vuonna maistelemaan.
”Kaikki kolme semifinalistiruokaa tulevat olemaan ensi vuonna oululaisten koulujen ja päiväkotien ruokalistoilla”, Päivi Kurkela lupaa.