Pääkirjasto saa käyttöönsä Pekurin tilan elokuussa – avajaiset myöhemmin syksyllä

Oulun pääkirjasto saa käyttöönsä korvaavan tilan Pekurin korttelista elokuussa kirjastorakennuksen peruskorjauksen ajaksi. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun pääkirjastossa valmistaudutaan ensi vuonna käynnistyvään peruskorjaukseen. Pääkirjasto muuttaa korvaavaan tilaan Pekurin kortteliin, entisen Stockmannin tiloihin. Tämä tarkoittaa sitä, että myös Pekurin korttelissa täytyy tehdä valmisteluita kirjastopalveluiden vastaanottamiseksi.

Oulun kaupunginkirjaston kirjastopalvelujohtajan Jouni Pääkkölän mukaan Pekurin kirjastoa koskevat suunnitelmat alkavat olla valmiina.

”Saamme elokuun alusta tilan haltuumme, minkä jälkeen alkaa muutto sinne. Tässä välillä tilaa jonkin verran korjataan meidän toiveidemme mukaisesti”, hän kertoo.

Pääkkölän mukaan tarkkaa päivämäärää Pekurin kirjaston avautumiselle ei vielä ole. Asiakkaille tiedotetaan aikatauluista ja muutoksista koko ajan ja heidät ohjataan uuteen osoitteeseen sitten, kun uusi tila avataan. Peruskorjauksen myötä myös Oulun pääkirjasto suljetetaan syksyllä 2022.

Oulun pääkirjasto tulee Pekurin talon toiseen kerrokseen. Sen on määrä olla pääkirjasto pienoiskoossa noin 800 neliön tilassa. Siellä ovat tarjolla asiakkaille kirjaston peruspalvelut, jotka ovat lehtisali, lainauspalvelut, tietokoneet ja tulostuspalvelut.

Muutot jo alkaneet

Oulun pääkirjaston lähestyvä peruskorjaus on merkinnyt sitä, että muutot ovat käynnistyneet tammikuussa 2022. Pääkirjaston toimintoja ei siirretä yhdellä kerralla, vaan se toteutetaan pitkin vuotta. Jouni Pääkkölän mukaan noin puolet kirjaston varastosta on jo tyhjennetty.

”Samaan aikaan siivotaan ja inventoidaan tavaroita, kalusteita ja omia toimistoja ja työpisteitä”, hän kertoo.

Pääkkölän mukaan osa pääkirjaston aineistosta siirtyy Pekurin kirjastoon ja osa siirtyy toisiin kirjastoyksiköihin. Samalla on käynnissä normaali kokoelmatyö, johon liittyy myös aineiston poistoa.

Henkilökunta on aloittanut muuttovalmistelut Oulun pääkirjastossa. Toimintoja ja aineistoja siirretään pitkin vuotta. Kuva: Saana Kaleva-Langinkoski.

Oulun pääkirjaston musiikkiosasto suljetettiin 1. maaliskuuta, mutta sen ei ole määrä siirtyä Pekurin kirjastoon.

”Pääkirjaston musiikkiosasto siirtyy maaliskuun aikana Karjasillan kirjaston tiloihin ja palvelee siellä asiakkaita huhtikuusta eteenpäin”, Oulun kaupunginkirjaston alueellinen kirjastopalvelupäällikkö Heidi Karhu kertoo.

Pääkirjasto uudistuu

Oulun pääkirjaston peruskorjaus hyväksyttiin vuonna 2021. Peruskorjauksen on määrä käynnistyä vuonna 2023 ja sen on määrä olla valmis kaksi vuotta myöhemmin. Pääkirjasto avautuu suunnitelmien mukaan uudistuneena asiakkaille vuonna 2025. Peruskorjattu pääkirjasto saa myös uuden nimen, josta on järjestetty nimikilpailu. Oulun kaupungin valitsema nimi julkistetaan tänä vuonna.

Oulun pääkirjastossa on määrä olla monipuolisempia kirjastopalveluita peruskorjauksen jälkeen, ja tavoitteena on palvella miljoonaa kävijää vuosittain. Uudistuneen pääkirjaston neljäs kerros on määrä avata yleisölle. Rakennukseen on suunniteltu myös lasten kulttuurikeskusta.

Kaupunginkirjasto on muuttanut usein

Oulujoen suistossa sijaitsevassa Värnmanninsaaressa oleva nelikerroksinen Oulun pääkirjasto valmistui vuonna 1981. Sitä ennen Oulun kaupunginkirjastolla oli useita toimipaikkoja. Oulun kunnallinen kirjastolaitos, Kansankirjasto ja lukusali aloittivat toimintansa Heinätorin kansakoululla vuonna 1877. Sitten kirjastolle vuokrattiin suurempi huoneisto keskustasta, seppä Jokelan talosta vuonna 1899.

Ainolan huvila lahjoitettiin kirjaston ja museon käyttöön vuonna 1910, ja kirjasto nimettiin Oulun kaupunginkirjastoksi neljä vuotta myöhemmin. Ainolan huvila kuitenkin tuhoutui tulipalossa vuonna 1929. Sen paikalle rakennettiin nykyinen museorakennus Ainola, joka oli myös kaupunginkirjaston käytössä.

Valtioneuvosto myönsi Oulun kaupunginkirjastolle maakuntakirjasto-oikeudet vuonna 1973, mutta se edellytti uuden pääkirjastorakennuksen rakentamista. Oulun pääkirjaston rakentaminen alkoi vuonna 1979 ja se luovutettiin kirjastolautakunnalle marraskuussa 1981. Sitten Oulun pääkirjaston vihkiäisjuhla järjestettiin maaliskuussa 1982.

Lue myös