Pääkirjasto itse ehdotti tyhjää tilaansa Lumon keskuspaikaksi – rakastettu festivaali marraskuussa huomioi myös energiasäästämisen

Tyhjä pääkirjasto on valofestivaalin yksi keskeinen tapahtumapaikka tänä vuonna. Lumon 10-vuotisjuhlaa vietetään viikonloppuna 18. –20. marraskuuta kello 16–22. Kuva: arkisto/Lumo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pääkirjastolla on nähtävissä yhteensä kolme teosta. VJ Indigon videoteos valaisee kirjaston julkisivua, ja John Collingswoodin vetämän taiteilijaryhmän sekä Oulun ammattikorkeakoulun teokset sijoitetaan kirjaston sisätiloihin, tapahtumatila Laituriin ja kirjaston toisen kerrokseen.

”Idea lähti kirjaston ehdotuksesta. Kirjaston johtaja Jouni Pääkkölä heitti ajatuksen kirjaston käyttämisestä, koska väistötiloihin siirtymisen ja remontin alkamisen välissä oli sopivasti aikaa. Mehän tartuttiin siihen tosi mieluusti”, kertoo Oulun kaupungin vs. tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Jarkko Halunen.

Rotuaaria ja sorsalampea

Lumo on tullut jo 10 vuoden ikään, jonka kunniaksi erityisesti kävelykatu Rotuaari ja Linnansaari loistavat festivaalin valoissa.

”Rotuaarille sijoittuvat teokset ovat TechArt-hankkeen teoshaun kautta tulleita ehdotuksia, joissa huomio on taiteen ja teknologian yhdistämisessä. Yksi isompi teos on myös tulossa Kauppurienaukiolle yhteistyössä kauppakeskus Valkean kanssa”, sanoo Halunen.

”Rotuaarin käyttäminen Lumon reitin osana on aina koettu haasteelliseksi sen vuoksi, että alueella on runsaasti valaistusta, jota emme voi sammuttaa, kuten mainoskyltit ja -screenit. Tänä vuonna löytyi kuitenkin mahdollisuus tuoda sisältöä, joka uskoaksemme toimii hyvin valaistuksesta huolimatta”, hän lisää.

Linnansaaressa on ollut Lumo-ohjelmaa viimeksi 2019 festivaalilla. Tänä vuonna Linnansaareen tulee ainakin kaksi teosta, joista toiseen ihmiset pääsevät itsekin osallistumaan. Lisäksi valoteokset kirkastavat  Ainolan puiston, ja Niko Tiaisen Translucens-teos nähdään Hupisaarten sorsalammella.

”Sorsalammen teos on vesisuihkuun toteutettava tunnelmallinen projisointi, jossa on äänimaisema. Se onkin mielenkiintoinen ja jännittävä teos, myös kelien kannalta!”, ennakoi Jarkko Halunen.

Festivaali huomioi energiakulutuksen

 Tapahtuman sähkönkulutus vastaa sähkölämmitteisen omakotitalon yhden kuukauden sähkön kulutusta eli noin 950 kilowattitunnin verran. Festivaalialueella teospaikkojen katuvalaistus on tapahtuman ajan sammutettu, ja kävijät vähentävät myös omaa kotikulutustaan vierailullaan.

”Toivomme siis, että tulemalla katsomaan Lumon teoksia, niin samaan aikaan on mahdollista vähentää energiankulutusta omassa kodissa”, kiteyttää Halunen.

Lumo-valofestivaali perjantaista 18.11. sunnuntaihin 20.11. kello 16–22. Koko festivaaliohjelma julkaistaan marraskuun alussa osoitteessa https://www.ouka.fi/lumo