Oulunsalo Soi käynnistyy ja säväyttää uudella Jenni Kinnusen käsiohjelmaromaanilla

Yksi tämän vuoden Oulunsalo Soi -festivaalin helmistä on yllättäen käsikirja. Sen on kirjoittanut muhoslainen taiteilija Jenni Kinnunen. Kuva: arkisto/Minna Mäki-Heikkilä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalilla kokeillaan tänä vuonna täysin uutta tapaa johdattaa kuulija konserttitunnelmaan. Ajatus uudesta käsikirjasta kumpusi epäilyksestä kiinnostavatko konserttien käsiohjelmatekstit ketään. Tai mikä käsiohjelmien tarkoitus edes on ja miksi taiteesta pitäisi kirjoittaa aina samalla tavalla.

Käsikirjan kirjoittaja on muhoslainen Pohjoisen oopperakomppanian taiteellinen johtaja, dramaturgi, ohjaaja ja esiintyjä Jenni Kinnunen.

28-sivuinen ohjelmavihko on nimetty rohkeasti käsiohjelmaromaaniksi, termi, jonka festivaalituottajat ainakin luulevat itse keksineensä. Klassikoita ja syyttä unholaan jääneitä helmiä -teos on kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää luettavaa, vaikkei aikoisi käydä yhdessäkään konsertissa tai tuntisi ainuttakaan esitettävää kappaletta tai säveltäjää.

Kertomuksia musiikin kokemisesta

Romaania voi lukea festivaalin jälkeenkin. Tekstiä ei ole kirjoitettu asiantuntijoille, kriitikoille tai muusikoille vaan kenelle tahansa kokijalle tai kokemattomalle.

”Musiikki on otettava vastaan sellaisena kuin se tulee”, romaanin kirjailija, ohjaaja Jenni Kinnunen toteaa.

Kinnusen mielestä on vaikeaa kertoa sellaisesta, joka on olemassa suoraan kuulijassa vain kuunteluhetkensä ajan.

”Ehkä tehtävä on mahdoton. Ehkä kammottavat latteudet olisivat parempia. Ehkä lopputulos on sekava”, Kinnunen pohdiskelee.

Käsiohjelmaromaani sisältää kertomuksia musiikin kokemisesta ja toki myös kamarimusiikkifestivaalin ohjelmiston yksityiskohtineen. Käsiohjelmaromaani on maksutta saatavilla muun muassa Oulun kirjastoista, Oulu10-palvelupisteistä ja keskustan kahviloista ja elokuussa avattavalta kulttuuritalo Valveelta. Sähköisen issuun voi lukea tästä linkistä.

Oulunsalo Soi on Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry:n tuottama festivaali, joka on osa Oulun juhlaviikkoja.

Lisätietoja ja ohjelma: www.oulunsalosoi.fi