Oulun yhdestoista Sarjakuvafestivaali koittaa jälleen marraskuussa – festareilla julkaistaan ennätysmäärä uusia teoksia

Kuvittaja Sanna-Leena Vakkalan käsialaa on Oulun Sarjakuvafestivaalille tehty uusi kuvitus.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Sarjakuvafestivaalit vietetään tänä vuonna 10.- 13. marraskuuta. Tapahtuman pääpaikkana on edelleen kulttuuritalo Valve ja siellä sijaitseva Oulun Sarjakuvakeskus. Poikkeuksellista on tänä vuonna uusien julkaisujen määrä.

”Aiemmin meillä on julkistettu vuosittain noin pari kolme uutta teosta. Tänä vuonna määrä on moninkertainen”, iloitsee Oulun Sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja Harri Filppa.

”Tämä johtuu siitä, että kustantamot ovat nyt ymmärtäneet Oulun Sarjakuvafestivaalin painoarvon, ja tarjoavat meille uusia kirjoja julkaistavaksi. Se on hienoa ja sen soisi jatkuvan tulevina vuosinakin”, hän sanoo.

Uusien julkaisujen myötä Harri Filppa on joutunut myös linjaamaan uusiksi festivaalin sisältöä.

”Nyt meillä on pelkästään uutuuksia, koska tarjontaa oli niin paljon. Eli festivaaleille ei pääse vanhoilla teoksilla. Tämän ei ole tarkoitus lannistaa vanhoja tekijöitä, vaan nimenomaan kannustaa heitäkin luomaan uutta”, Filppa sanoo.

Menneisyyttä ei kuitenkaan unohdeta, siitä esimerkkinä Pekurin kirjaston sarjakuvahistorianäyttely sekä Keijo Ahlqvistin muistonäyttely.

Festivaalikasvoja vieraana

Festivaali alkaa 10. marraskuuta kello 17-19 Rovaniemen kaupunginkirjastosta, jolloin palkitaan myös Strippisarjakuvan MM-kilpailun 2022 voittajat. Tilaisuus on tämän vuoden tapahtuman ainoa livestriimattuna toteutettava osio.

Perjantaina 11. marraskuuta Valvegalleriassa avataan Keijo Ahlqvistin muistonäyttely ja iltaohjelmaa löytyy myös galleria MABD:stä, jossa järjestetään tapahtumaviikolla sarjakuvaoriginaalien myyntinäyttely.

Lauantaina 12. marraskuuta kello 11-18 Kulttuuritalo Valveen valloittava tapahtumakokonaisuus on kaikille sarjakuvan ystäville ehdoton käyntikohde. Monipuolisen lavaohjelman lisäksi paikalla on myös perinteinen Sarjakuvakeidas, jossa taiteilijat ja kustantajat myyvät tuotteitaan.

Tämän vuoden tapahtumassa vieraina nähdään sekä monille tuttuja kasvoja että nuoria vielä tuntemattomampia tekijöitä. Vieraina festivaalilla ovat muun muassa Malin Falch (Norja), Petri Hitunen, Jaana Suorsa, Karoliina Korhonen, Søren Mosdal (Tanska), Siiri Viljakka, Aapo Kukko ja Tapani Bagge.

Festivaalisunnuntaina järjestetään Pekurin kirjastossa Kuka muistaa vanhat sarjakuvat? -seminaari, joka johdattelee kuulijat pohjoisen Suomen sarjakuvan historiaan.

Oulun Sarjakuvafestivaalit 10.-13. marraskuuta 2022. Lisätietoja tästä linkistä.