Oulun tuomiokirkko tarjoaa taas tänä keväänä useita ilmaiskonsertteja

Orkesteri harjoittelee Oulun tuomiokirkossa. Kuva: Anne Visuri

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun seurakuntien tarjoamiin Oulun tuomikirkon konsertteihin on vapaa pääsy, mutta joissakin on vapaaehtoinen käsiohjelmamaksu.

Konserttien sarja alkaa Barokin kukkakedolla -urkukonsertilla 3. helmikuuta. Eurooppaa ja Aasiaa kiertänyt urkutaiteilija Ville Urponen soittaa barokkiajan urkumusiikkia. Konsertin juontaa Yleisradiossa viikoittaista Riston valinta -musiikkiohjelmaa vetävä musiikkitoimittaja ja musiikin maisteri Risto Nordell. Vanhaan musiikkiin erikoitunut Nordell johdattelee illan aikana kuulijoita barokkimusiikin maailmaan.

Vuosittainen Oulun seurakuntien Surusta valoon -konsertti kuullaan 22. helmikuuta. Lohduttavaa musiikkia surun tietä kulkeville esittävät Juhana Ritakorpi (sello), Henna-Mari Sivula (sopraano), Lauri-Kalle Kallunki (baritoni) sekä Péter Marosvári (urut).

Konsertissa soittaa Oulun seurakuntien kanttoreista koostuva Kanttorikvartetti, jossa ovat mukana Henna-Mari Sivula (Oulun tuomiokirkkoseurakunta), Kaisa Säkkinen (Haukiputaan seurakunta), Tuomo Rahko (Kiimingin seurakunta) ja Tommi Hekkala (Tuiran seurakunta).

Konserttiin voi osallistua myös verkossa osoitteessa virtuaalikirkko.fi.

Palmusunnuntaina 2. huhtikuuta tarjolla on Johann Sebastian Bachin mestariteos Johannes-passio BWV 245. Se johdattelee hiljaisenviikon ja pitkäperjantain sanomaan ja kuvaa pääsiäisen ajan tapahtumat Jeesuksen vangitsemisesta hautaamiseen. Laulusolistina ja evankelistana kuullaan Péter Marosvári. Oopperalaulaja Janne Sihvo laulaa Jeesuksen osan. Muita rooleja tulkitsevat sopraano Kaisa Ranta, altto Minna Raassina, tenori Niall Chorell sekä basso Tomi Punkeri.

Mukana ovat myös Oulun tuomiokirkon kamarikuoro ja Oulun Tuomiokirkon Katedraalikuoro. Orkesterina toimii Leponiemen kapelli ja musiikinjohtajana Lauri-Kalle Kallunki.  Teos on seurattavissa myös virtuaalikirkossa.

Johannes-passio on suurtyö

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Lauri-Kalle Kallunki on ollut kiireinen kevään konserttien edellä. Hänen vastuullaan on ollut jopa 90-henkisen kuoron valmentaminen.

”Talvi on ollut työläs, kun valmistaudumme kevään konsertteihin. Varsinkin Johannes-passio esitystä edeltävä viikko tulee olemaan hektinen. Alttari täyttyy esiintyjistä, kun siellä ovat samaan aikaan sekä kuoro, orkesteri ja solistit”, kertoo Kallunki Oulun seurakuntien tiedotteessa.

”Syksyyn verrattuna tuomiokirkko järjestää keväällä vähemmän konsertteja, mutta toisaalta saamme keskittyä rauhassa yhteen isoon teokseen ja sen nyansseihin”, Kallunki jatkaa.

Kevätkauden päättää jo perinteinen Keväinen kuorokonsertti 27. huhtikuuta. Oulun tuomiokirkon kamarikuoro ja Oulun Tuomiokirkon Katedraalikuoro musisoivat Lapin sodan päättymisen muistoksi kansallisena veteraanipäivänä Oulun tuomiokirkossa. Uruissa kuullaan Jaakko Tyni ja musiikkia johtaa Lauri-Kalle Kallunki.

Tämäkin konsertti on seurattavissa myös virtuaalikirkossa.

Lisätietoja: https://www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat