Oulun teatterin Vinttikamarin Moninaisuuden näyttämöllä esitetään ensi syksynä videopeliesitys

Moninaisuuden näyttämö on Oulun teatterin vuonna 2021 käynnistetty konsepti, joka avaa Vinttikamarin avoimen haun kautta vapaan kentän ammattimaisten ryhmien ja tekijöiden käyttöön kerran vuodessa. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Moninaisuuden näyttämön ensimmäinen teos oli elokuussa 2022 esitetty Lullabies for the Weary. Tanssia, performanssia ja äänitaidetta yhdistävä esitysprojekti kutsui katsojat teoksen sisälle lepäämään.

Adventures of Harriharri — Episode III -videopeliesityksessä Harriharri taistelee sosiaalisen syrjäyttämisen voimia vastaan integroituakseen suomalaiseen yhteiskuntaan.

Pelin päähahmo Harriharri on juuri saapunut Suomeen ja toivoo saavansa uusia ystäviä sekä lämpimän vastaanoton uuteen kulttuuriin. Pelissä Harriharri joutuu tutustumaan suomalaiseen kulttuuri- ja maahanmuuttopolitiikkaan hämmentävillä tavoilla, jotka murskaavat hänen naiivin kuvansa Suomesta. Ponnisteluistaan huolimatta hän kohtaa jatkuvia vastoinkäymisiä pyrkiessään suomalaisen yhteiskunnan jäseneksi.

Videopeliesityksen kerronta tapahtuu vuorovaikutteisen elokuvan sekä improvisoidun rapin ja laulun keinoin. Jokainen esitys on uniikki monipelaajakokemus, sillä yleisö voi vaikuttaa pelin kulkuun.

Kanadalainen Harold Hejazi on käynyt myös Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Live Art and Performance Studies -maisterikoulutuksen. Kuva: Jacob J. Buchard

Jalansijalle kädenojennus

Esitys on alun perin tuotettu Nykyesityksen näyttämölle, ja sitä tuki Taiteen edistämiskeskus. Ouluun tehdään esityksestä paikallinen versio. Harold Hejazi on kanadalainen taiteilija, joka on myös opiskellut alaa Suomessa.

”Oulun teatteri haluaa tukea myös ulkomaalaistaustaisia taiteilijoita, sillä heidän saattaa olla vaikea saada jalansijaa suomalaisella taidekentällä. Hejazin esityssuunnitelma on paitsi tärkeä, myös humoristinen ja muodoltaan kekseliäs”, kommentoi taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Moninaisuuden näyttämön voittajan valitsi raati, johon kuuluivat Lehmuskallion lisäksi ohjaaja Heta Haanperä, dramaturgi Jukka Heinänen sekä ulkopuolinen asiantuntijajäsen Oulun kaupungin vammaisneuvoston puheenjohtaja Anni Mannelin.

Moninaisuuden näyttämö konseptina

Moninaisuuden näyttämö on Oulun teatterin vuonna 2021 aloittama konsepti, joka avaa Oulun teatterin Vinttikamarin avoimen haun kautta vapaan kentän ammattimaisten ryhmien ja tekijöiden käyttöön kerran vuodessa.

Moninaisuuden näyttämöllä painottuvat sellaiset teatterikentän pienimuotoiset projektit ja produktiot, jotka pyrkivät uudistamaan esittävän taiteen kenttää. Se voi nostaa esiin muotoja, joissa yhdistyvät eri taiteenlajit.

Moninaisuuden näyttämölle voivat hakea kaikki vapaan kentän ammattilaiset: tekijät, tekijäryhmät ja organisaatiot. Valinnan tekee teatterin työryhmä taiteellisen johtajan johdolla. Moninaisuuden näyttämölle ei ole asetettu taloudellisia tavoitteita. Vinttikamari on pieni näyttämö, jonka tekniset mahdollisuudet ovat vaatimattomat. Projekteissa painotetaan sisältöjä ja ihmisiä, ei teknistä toteutusta.

Adventures of Harriharri — Episode III -esitykset koetaan10.–12. elokuuta Vinttikamarissa ja liput tulevat myyntiin keskiviikkona 12. huhtikuuta.