Oulun teatterin vieraileva ohjaaja Sakari Hokkanen näkee Patriarkassa itsensä – teos pöydällä PikiTalkissa

Sakari Hokkaselle Patriarkan ohjaaminen on pitkäaikaisen unelman täyttymys. Kuva: Henna Saarenketo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Juha Jokelan vuonna 2012 käsikirjoittama Patriarkka on edelleen ajankohtainen näytelmä, jossa tarinan henkilöt yrittävät vimmaisesti pysyä ajassa kiinni, hallita elämäänsä ja sopeutua vääjäämättömiin muutoksiin. Sakari Hokkanen tutustui tekstiin jo vuosia sitten ja on siitä lähtien haaveillut näytelmän ohjaamisesta.

”Luin tekstin ensimmäistä kertaa vastavalmistuneena ohjaajana ja pidin sitä jo silloin nerokkaana”, Hokkanen kertoo.

”Kokemuksen myötä olen huomannut, miten taitavasti teos on kirjoitettu näyttämölle. On saanut rauhassa keskittyä siihen, mikä on juuri meidän tulkintamme, koska perusrakenne on niin toimiva”, hän jatkaa.

Mirjami Kukkolan (vas.) ja Jaana Kahran roolihahmot ruotivat automatkalla parisuhteiden raadollisuutta. Kuva: Henna Saarenketo

Arvomaailmat vastakkain

Patriarkan tarinassa seurataan Harjun perhettä, jonka isä, Heimo Harju, on vetäytynyt vaimonsa Virpi Harjun kanssa viettämään eläkepäiviään Ranskaan. Heimo ei kuitenkaan sopeudu jouten oloon, vaan kaipaa takaisin Suomeen, takaisin johonkin uuteen tai entiseen.

Pariskunnan paluu nostaa pintaan parisuhteen vaietut ongelmat ja aiheuttaa konflikteja myös vanhempien ja lasten välille.

”Heimossa on nähtävissä ihminen, joka on omasta mielestään täysin ajassa kiinni, vaikka todellisuudessa on tapahtunut paljon, josta hän ei ole enää perillä”, Hokkanen kuvailee.

”Keski-ikää lähestyvien lasten ja hänen arvomaailmansa eivät enää kohtaa ja perhe alkaa natista liitoksissaan”, hän jatkaa.

Ohjaaja kokee sukupolvien väliset näkemyserot hyvin ajankohtaiseksi aiheeksi. Hokkanen näkee näytelmässä myös paljon omakohtaisuutta.

”Olen itse täsmälleen samassa elämäntilanteessa kuin Heimon poika Jarmo, joten teema osuu tosi lähelle”, Hokkanen toteaa.

Näyttelijä Pentti Korhosen esittämä Heimo Harju joutuu kohtaamaan menneisyytensä. Kuva: Kati Leinonen

Elämän pelinappuloina

Näytelmässä liikutaan eri aikakausilla ja Maarit Kalmakurjen suunnitteleman puvustuksen avulla katsoja pääsee matkustamaan vuosikymmeneltä toiselle. Välillä näyttelijät muuttuvat myös valtaviksi shakkinappuloiksi.

”Näytelmässä pelataan shakkia ja tavallaan ihminen voi olla pelinappula, jota elämän suuremmat voimat liikuttelevat”, kertoo Hokkanen.

Ohjaaja kokee Patriarkan tekstin hyvin realistiseksi, jopa naturalistiseksi, joka ei kestä mitään päälle liimattua.

”Ajattelimme ensin tehdä Heimosta mahakkaamman ja iäkkäämmän, mutta tässä näytelmässä se ei toiminut ollenkaan”, Hokkanen sanoo.

Elämän pelilauta on tuonut Tampereella asuvan ohjaajan Ouluun aiemminkin, kun hän ohjasi Oulun teatterille Pauliina Rauhalan romaaniin pohjautuneen Synninkantajat. Hokkanen on ohjannut ja käsikirjoittanut useita näytelmiä muun muassa Helsingin kaupunginteatterille, Rovaniemen teatterille sekä Jyväskylän kaupunginteatterille.

”Oululaisuus on tosi suoraa, täältä puuttuu semmoinen tyhjänpalttinen small talk. Se on minulle jotenkin tuttua, kun olen kotoisin Porin läheltä”, Hokkanen pohtii.

”On hienoa, kun ohjaustöiden puitteissa muodostuu toisia kotikaupunkeja”, hän lisää.

Perjantaina 26. elokuuta klo 16 Pikisalin PikiTalkissa aiheena Täällä määrään minä!  Keskustelemassa näytelmäkirjailija Juha Jokela, ohjaaja Sakari Hokkanen, poliitikko Liisa Jaakonsaari ja Oulun kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Henna Määttä. Illan virittäjinä toimivat Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen.

PikiTalkit lähetetään suorina lähetyksinä Mun Oulun verkkosivuilla ja Mun Oulun Facebook-sivulla. Lisätietoja Oulun teatterin ohjelmistosta löydät tästä linkistä.
 

Lue myös