Oulun Teatterin Tuula Väänänen valittiin vuoden teatterinäyttelijäksi

Tuula Väänänen on ollut Oulun Teatterin näyttelijä vuodesta 1995 saakka. Kuva: Anne Laurila

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Vuoden teatterinäyttelijän arvon jakaa Suomen Näyttelijäliitto. Tuula Väänänen palkittiin roolistaan Oulun Teatterin En päässyt Juliaksi -näytelmästä, joka on faktaa ja fiktiota sekoittava esitys Tuula Väänänen -nimisestä konkarinäyttelijästä, joka käy läpi rooleja ja aiheita, joita ei ole päässyt uransa aikana tekemään – Romeosta ja Juliasta lähtien. Alma Lehmuskallion, Jukka Heinäsen ja työryhmän kirjoittama esitys käsittelee luopumisen, elämänkaaren ja näyttelijäntyön isoja teemoja.

”Tunnustus vahvistaa sen ajatuksen, että uteliaisuus ja kiinnostus ovat voimavara!”

”Oscar-voittajaa siteeraten: Ei koskaan ole liian myöhäistä. Teatteritaiteen monimuotoisuus mahdollistaa luovan taiteellisen työn ja kehittymisen yhä edelleen ikävuosista piittaamatta. Tunnustus vahvistaa sen ajatuksen, että uteliaisuus ja kiinnostus ovat voimavara!” Tuula Väänänen sanoo Näyttelijäliiton tiedotteessa.

Viime vuonna myös Ida Aalberg -palkinnolla palkittu Väänänen on valmistunut 1988 Teatterikorkeakoulusta. Oulun teatterissa hän on ollut kiinnitettynä vuodesta 1995.

Väänänen tunnetaan myös televisiosarjoista Kaikki synnit ja Taivaan tulet sekä Markku Pölösen elokuvista Onnen maa ja Kivenpyörittäjän kylä.

Näin kollegat Näyttelijäliitosta kuvailivat Tuula Väänästä ja hänen työskentelyään:

”Pitkän uran tehnyt, inspiroiva tekijä, joka rakastaa jokaista rooliaan ja näyttelee aina täysillä. Omaperäinen ja rohkea roolityössään.”

”Väänänen jaksaa edelleen 65- vuotiaana tarttua ennakkoluulottomasti uusiin tyylilajeihin, kehittää itseään ja jakaa osaamistaan.”

”Vahva, taitava ja herkkä.”

”Tuula on tehnyt vuosikymmenten varrella upeita rooleja. Hän on tekijänä utelias, herkkä, vahva ja innostava, innostunut ja monipuolinen. Häntä on ihana katsoa lavalla ja En päässyt Juliaksi oli hieno ja herkkä esitys.”

”Tinkimätön tekijä, joka johtaa esimerkillään.”

”Tuula edustaa sitoutunutta näyttelijää, joka on roolissa kuin roolissa hehkuva, yhteisön luottopelaaja ja tinkimätön omassa näyttelijyydessään. Tuula on pohjoisen Suomen lahja teatterialallamme.”

”Paneutuminen työhön on todenperäistä ja intensiivistä. Ottaa katsojan mukaan esitykseen. On aika palkita!”

 

Lue myös