Oulun teatterin syysohjelmistossa nähdään sovitus Tommi Kinnusen menestysromaanista sekä klassikoita ja kabareeta

Tommi Kinnusen romaaniin pohjautuva Ei kertonut katuvansa, klassikot Ihmemaa Oz ja Kuka pelkää Virginia Woolfia sekä Post-Kaberee ovat Oulun teatterin uutta syysohjelmistoa. Kuvat: Kaisa Tiri

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Susanna Airaksinen dramatisoi ja Piia Peltola ohjaa Oulun teatterin näyttämölle sovituksen kuusamolaislähtöisen Tommi Kinnusen menestysromaanista Ei kertonut katuvansa (WSOY 2020). Se kertoo saksalaisjoukkojen mukana Pohjois-Norjassa olleista suomalaisnaisista, jotka palaavat jatkosodan jälkeen kotiin poltetun Lapin läpi – nälän, väsymyksen ja häpeän saattelemina.

”Olemme tuntemattoman äärellä, kun historiaa kerrotaankin niiden kannalta, jotka eivät ole miehiä päättävissä asemissa tai rintamalla. Oulussa on töissä huikeita näyttämötaiteilijoita, joten matkastamme tulee takuulla mielenkiintoinen”, Piia Peltola sanoo Oulun teatterin tiedotteessa.

Ei kertonut katuvansa -näytelmän ensi-ilta on 26. elokuuta 2023 suurella näyttämöllä. Rooleissa ovat Merja Pietilä, Heli Haapalainen, Tuula Väänänen, Annika Aapalahti, Anne Syysmaa, Pentti Korhonen, Antti Laukkarinen (vierailija), Timo Pesonen, Aki Pelkonen, Mirjami Kukkola, Jaana Kahra, Elina Korhonen, Sami Lalou ja Henri Halkola.

Satumatka ihmemaahan

11. marraskuuta suuren näyttämön ensi-iltana nähdään L. Frank Baumin klassikkoteokseen (1900) perustuva Ihmemaa Oz, joka kertoo pyörremyrskyn eksyttämän Dorothy-tytön matkasta Smaragdikaupunkiin ja Oz-velhon luokse pyytämään apua kotimatkaansa varten.

Ihmemaa Ozin sovittaa ja ohjaa Oulun teatterille Heta Haanperä.

”Halusin tuoda Oulun teatterin lavalle klassikkon, jonka lähtökohtana on leikkisä seikkailusatu mielikuvituksellisten olentojen seurassa. Esityksen tarinankerronnassa hahmot suorittavat annettua tehtävää ja etsivät tarvitsemiansa ominaisuuksia itselleen. Matkan lopussa kuitenkin huomataan, että pelkkä matka oli itsessään arvokas”, oHaanperä kuvailee.

Rooleissa nähdään Asta Sveholm, Janne Raudaskoski, Henri Tuominen, Sami Lalou, Mirjami Kukkola, Pentti Korhonen, Annika Aapalahti, Aki Pelkonen ja Annina Rokka.

Annina Rokka (ylh. vas.), Asta Sveholm, Janne Raudaskoski (alh. vas) ja Henri Tuominen ovat Kuka pelkää Virginia Woofia? -sovituksen näyttelijät.

Puheteatterin klassikko

Pienen näyttämön ensi-iltana nähdään 25. elokuuta Kuka pelkää Virginia Woolfia? -klassikko, jonka on Edward Albeen alkuperäistekstin pohjalta (1962) ohjannut Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

”Teos on puheteatterin 180-sivuinen järkäle ja näyttelijöiden juhlaa neljän erinomaisesti ja säälimättömästi kirjoitetun roolinsa takia”, toteaa Lehmuskallio.

”Näytelmän kirjoitusaikana elettiin Yhdysvalloissa voimakkainta ydinperheideaalin aikaa, jossa naisen tehtäväksi jäi huolehtia aviomiehestä, kodista ja lapsista. Albeen teksti on voimakas kritiikki tätä ideaalia kohtaan, ja se näyttää kirkkaasti, miten katkeraksi ihminen muuttuu, jos hän ei pääse elämässään toteuttamaan itseään. Näytelmän henkilöiden puheet ja toiminta olisivat omassa olohuoneessa pelkästään kauheita, mutta näyttämöllä onneksi myös kauhistuttavan hauskoja”, kuvailee Lehmuskallio.

Rooleissa nähdään Annina Rokka, Janne Raudaskoski, Henri Tuominen ja Asta Sveholm.

Pikisalista kabareenäyttämö

Pikisalissa saa 10. marraskuuta ensi-iltansa Post-Kabaree, joka on Joel Härkösen ohjaama, yhdessä työryhmän kanssa luoma esitys, jonka kuvaillaan olevan ”ennennäkemätön spektaakkeli 20-luvun kabareenäyttämöksi muuntuvassa Pikisalissa” ja jossa ”yleisö pääsee osaksi sitä, mikä normaalisti koitetaan teatterissa pitää visusti verhojen takana”.

Yhdessä nykysirkusryhmä Agit-Cirkin kanssa toteutettava esitys pitää sisällään laulua, musiikkia, tanssia, komediaa, sirkusta ja akrobatiaa. Mukana on yhdeksän näyttelijää, kaksi sirkustaiteilijaa ja muusikko. Keskellä tilaa on karuselli, jota ympäröi katsomo.

Esiintyjinä nähdään Heli Haapalainen, Henri Halkola, Elina Korhonen, Antti Laukkarinen (vierailija), Joose Mikkonen, Timo Pesonen, Merja Pietilä, Anne Syysmaa, Tuula Väänänen, Veli-Ville Sivén (vierailija), Ira Oinonen (vierailija) ja Jere Virta (vierailija).

Elokuussa Oulun teatterissa nähdään kolmena päivänä Moninaisuuden näyttämöllä videopeliesitys Adventures of Harriharri — Episode III.  Harold Hejazin suunnitteleman pelin päähahmo Harriharri on juuri saapunut Suomeen ja toivoo saavansa uusia ystäviä sekä lämpimän vastaanoton uuteen kulttuuriin.

Videopeliesityksen kerronta tapahtuu vuorovaikutteisen elokuvan sekä improvisoidun rapin ja laulun keinoin. Jokainen esitys on ainutlaaatuinen monipelaajakokemus, sillä yleisö voi vaikuttaa pelin kulkuun. Esitys on Oulun teatterin Moninaisuuden näyttämön toinen teos. Esitykset ovat torstaina 10. elokuuta, perjantaina 11. elokuuta ja lauantaina 12. elokuuta Vinttikamarissa.

Monipuolinen tarjonta

Taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio toteaa Oulun teatterin syksyn herättävän hänessä valtavasti iloa paitsi sisältöjensä, myös muotojensa puolesta.

”Teemme klassikkoa ja täysin uutta, romaanisovitusta ja harjoitusprosessin aikana syntyvää, koko perheelle ja pikkujoulun nälkäiselle sekä kimpassa esimerkiksi nykysirkusryhmä Agit-Cirkin, Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukion, koreografien Jenni Nikolajeffin ja Milla Virtasen sekä kanadalaisen taiteilijan Harold Hejazin kanssa”, Lehmuskallio sanoo.

”Syksyn ohjelmisto on keväältä jatkavine produktioineen ja vierailu- ja oheisohjelmineen erinomainen läpileikkaus siitä, mitä kaikkea haluamme nykyään teatterina olla”, Lehmuskallio painottaa.

Ohjelmistossa jatkavat keväältä Pienen hauen pyydystys ja Kuolema Venetsiassa. Syksyn vierailuesitykset julkaistaan myöhemmin.

Lisätietoja: https://teatteri.ouka.fi