Oulun teatterin PikiTalk-panelisti Lauri Salovaara: ”Painamalla toista alas, et voi nostaa itseäsi ylös” – lähetys nähtävissä Mun Oulussa

Lauri Salovaara nähtiin juuri Nelosen realitysarjassa Rikkaat ja rahattomat. Ulkoilu on yksi asia, joka pitää myös hänen pääkoppansa kunnossa. Kuva: Nelonen Media

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lauri Salovaara on yksi tulevan perjantain 28. lokakuuta Pikitalkin paneelikeskustelijoista. Illan aiheena on Kill your darlings – saako elämässä sen, mistä on valmis luopumaan?

Salovaaralle ajatus ei ole outo. Hän on ahkera ja työteliäs yrittäjä, joka ei kaihda julkisesti pyrkiä vaikka miljonääriksi 500 päivässä. Rikkaat ja rahattomat -tv-sarjan jaksossa yhdeksi hänen menestymisen salaisuudekseen paljastuikin rohkeus, idearikkaus ja monta rautaa tulessa -meininki.

Omien sanojensa mukaan hän on ollut tällainen yritteliäs touhuaja pienestä pitäen.

”Olen tehnyt kovasti töitä aina, enkä ole vieroksunut mitään työtehtäviä. Ensimmäinen paikkani oli tivolissa hiiritalon lipunmyyjänä”, hän hymähtää.

Ahkeruus ja kova yrittämien ei kuitenkaan aina lyö leiville ja välillä väkisinkin törmää kivikovaan seinään. Silti Salovaara ei halua, että se lannistaa ja estää yrittämästä uudelleen.

”Olen kokenut elämässä niin syviä alhoja, ettei enää ihan hirveästi pelota tarttua mihinkään uuteen. Rakastan luoda uutta ja saada ideoita toteutettua.”

”Silti on viisautta tietää, missä vaiheessa on järkevämpi muuttaa suuntaa tai lyödä ruksit koko homman päälle. Minulla sitä viisautta ei tosin aina ole”, Salovaara virnuilee.

Valittajia riittää aina

Kovapäisyydestään huolimatta hän tietää, että jokaisen on maksettava omat oppirahat, mutta on turha jatkuvasti miettiä, mitä muut ajattelevat.

”Jokaisen tulisi elää just niin kuin elää. Valittajia riittää aina, ja he valittavat ihan riippumatta sitä, mitä teet tai jätät tekemättä.”

Hän on myöskin urallaan oppinut, että aina on joukossa niitä, jotka mieluummin painavat alas kuin nostavat ylös.

”Me peilaamme hyvin usein omia pelkojamme ja huoliamme toisiin. Toista painamalla alas, et voi kuitenkaan nostaa itseäsi ylös. Mutta jokaisen meistä pitäisi muistaa, että itsensä voi nostaa ylös, mutta sen on lähdettävä sisältä päin. Oma tahto ja motivaatio pitää olla”, hän muistuttaa.

”Jokaiseen päivään on aika siistiä herätä ajatellen, että mitähän hauskaa tänään tapahtuu!”

Hyvin kuvaavaa Salovaaralle on, että hän on lanseerannut niin sanotun 5 sekunnin säännön. Sen mukaan on ryhdyttävä toimeen viisi sekuntia sen jälkeen, kun jokin (hyvä) idea on pälkähtänyt päähän. Se voi olla mitä tahansa, vaikka puhelinsoitto asiakkaalle tai lähtö juoksulenkille.

”Noudatan sitä itsekin hyvin usein. 5 sekunnin säännön myötä olen uskaltanut tehdä entistä enemmän sellaisia asioita, joita järkeni olisi jättänyt kokeilematta”, Salovaara naurahtaa.

Sisäinen täysinäisyys

Vaikka jokaisella meistä on mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäämme, niin yksikseen hyvin harva tulee toimeen. Lauri Salovaaralla on isoveli Pertti Salovaara, jota Lauri on aina ihaillut.

”Pertti on aina ollut hyvin huomaavainen ura-asioissa ja juttelemmekin paljon niin työ- kuin muistakin asioista. Perttiä olen fanittanut aina”, hän myöntää.

Ystävien ja lähimmäisten lisäksi on hyvä pitää itsestään huolta. Näin tekee Lauri Salovaarakin.

”Tykkään valtavasti oleskella luonnossa ja käydä salilla. Kaikki liikunta on minulle hyvästä. Kirjojen lukeminen auttaa keskittymään hetkeen”, hän kertoo.

”Ja loppupeleissä henkinen hyvinvointi merkitsee taloudellista paljon enemmän. Sinulla voi olla kaikki maailman rikkaudet, mutta jos olo on sisältä tyhjä, ei sinulla ole oikein mitään.”

PikiTalk 28. lokakuuta kello 17 alkaen, ovet avautuvat klo 16. Keskustelemassa Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki, Oulaisten kaupunginjohtaja Riikka Moilanen, Lauri Salovaara sekä näyttelijät Tuula Väänänen ja Pyry Äikää.

Keskustelu on nähtävissä myös suorana lähetyksenä kello 17 alkaen Mun Oulun sivulla www.munoulu.fi tai Mun Oulun Facebook-kanavalla.