Oulun teatterin näyttelijät ja Kärppien pelaajat lähtivät innokkaasti roolinvaihtoleikkiin

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kärppien hyökkääjät Kasper Björkqvist ja Arttu Hyry joutuvat jännään paikkaan Oulun teatterilla.

Peter Pan menee pieleen -näytelmän ohjaaja ja Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio laittaa kahden näyttelijän ollessa poissa harjoituksista Kärppien miehet nukettajan tehtäviin: toinen saa liikuttaa lavalla isoa meduusaa, toinen kalaparvea.

”Tää on erkalla vedetty! Siis eristysnauhalla”, huomaa Björkqvist, kun saa ”kalahäkkyrän” käteensä.

Näyttelijät Annika Aapalahti ja Heli Haapalainen lähtivät Kärppien treeneihin.

Vastaavasti Oulun teatterin näyttelijät Annika Aapalahti ja Heli Haapalainen marssivat Kärppien harjoituksiin. Ohjelmassa on muun muassa porrasjuoksua. Aapalahti saa pukea myös pelivarusteet päälleen.

”Niitä ei saa tiputtaa, muuten lentää pihalle”, neuvoo Kärppien huoltaja Arto Pekkala, kun Aapalahti pukee jääkiekkohanskoja käsiinsä. Hanskojen pudottaminen tulkitaan kiekkokulttuurissa tappelun aloittamiseksi.

Yhtäläisyyksiä ja eroja

Roolit vaihtoon -videosarja on syntynyt Kärppien ja Oulun teatterin yhteistyönä.

”Halusimme tutkailla, mitä eroja ja yhtäläisyyksiä näyttelijät ja jääkiekkoilijat löytävät toistensa töistä ja lajeista, sillä arvelimme, että yhtäläisyyksiä varmasti löytyy. Moni voisi ajatella, että taide ja urheilu ovat toistensa vastakohtia, mutta on niissä loppujen lopuksi paljon samaa: tunne, kova työnteko, rakkaus lajiin ja niin edelleen”, sanoo Oulun teatterin viestintäsuunnittelija Minna Koivunen.

”Aivan ihanasti sekä pelaajat että meidän näyttelijät heittäytyivät toistensa treeneissä menoon mukaan, ja kaikilla oli kuvauksissa kivaa.”

”Lätkämimmi” lähti mielellään mukaan

Näyttelijä Annika Aapalahti kertoo, ettei häntä juuri tarvinnut suostutella projektiin.

”Mä oon ihan lätkämimmi. Meillä on katsottu aina lätkää, veljet ovat pelanneet lätkää, ja itse olen pelannut kaukalopalloa”, hän kertoo.

Annika Aapalahti sai ohjeita Kärppien fysiikkavalmentaja Samppa Jaakolalta ennen jäälle menoa.

Aapalahti sanoo oppineensa ainakin sen, että huippu-urheilijat treenaavat enemmän ja monipuolisemmin kuin ulkopuolinen arvaisi. Samoin joukkueen peliä seuraavan päivän palaute- ja purkutilaisuus oli kiinnostavaa seurattavaa.

”Se oli aika kattava, ja otettiin huomioon myös pelaajien kokemukset pelistä. Sitä analysoitiin tosissaan syvästi”, Aapalahti sanoo. Teatteriesityksen ja ottelun purkamisesta työyhteisön kesken löytyi jopa hämmästyttävän paljon yhtäläisyyksiä.

”Samalla tavallahan heillä on joukkue, josta on vähän turha yksilövirheitä poimia, kun joukkueena pelataan. Sama meillä, tehdään yhtä taideteosta, ja vaikka siellä yksi näyttelisi hyvin, niin se ei riitä. Tätä touhua tehdään koko jengillä.”

Leikkimieliset kiekkoilijat

Aapalahti sanoo yllättyneensä iloisesti myös siitä, miten innokkaasti Björkqvist ja Hyry olivat mukana teatterissa.

”Olin aivan ällikällä lyöty siitä, miten leikkimielisiä he olivat. Varmaan kun urheilijoita näkee yleensä haastattelujen yhteydessä kesken pelin, niin totta kai he ovat hirveän keskittyneitä. Eivät he välttämättä ole niin eläväisiä siinä, vaan tykittävät kommentit aika kivikasvoina.”

Aapalahti sanoo projektin myötä hoksanneensa, että huippu-urheilijalla täytyy olla hyvä itseluottamus.

”Ja jos on hirveän hyvä itseluottamus, se mahdollistaa sen, että kehtaa leikkiä ja heittäytyä eri tilanteisiin.”

Teatteri esittäytyy hallilla lauantaina

Sekä teatterin että Kärppien puolella toiveena lienee, että ennakkoluuloja sekä urheilun ja kulttuurin tarpeetonta vastakkainasettelua murretaan laajemminkin.

”Jotenkin usein ajatellaan, että taide ja urheilu ovat toistensa vastakohtia, mutta kummaltakin puolelta hämmästeltiin, kuinka paljon samaa niissä on”, Aapalahti sanoo.

Osana yhteistyötä Oulun teatteri on mukana Kärppien lauantain kotiottelussa Lukkoa vastaan. Luvassa on monenlaista ohjelmaa, muun muassa ennen peliä pätkä Billy Elliot -musikaalista. Paikalle kannattaa tulla siis hyvissä ajoin, sillä ohjelma alkaa noin kello 16.30.