Oulun teatterin kevään vierailuohjelmisto täydentyi – tarjolla myös konsertteja ja stand up -komiikkaa

Oulun teatterissa vierailevat keväällä muun muassa Jukka Lindström (vas. ylh.) stand up -show'nsa kanssa, Johanna Iivanaisen ja Johanna Kurkelan Altamullan Road sekä Samuli Putro. Kuvat: Oulun teatteri, Ville Juurikkala / Fullsteam ja Pasi Rytinki.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun teatterin ensi kevään ohjelmistoon on saatu lisää vierailuesityksiä. Luvassa on muun muassa Tuomas Kyrön teoksiin pohjautuvat Mielensäpahoittaja ja poika, Jukka Lindströmin Kovan päivän stand up -ilta ja Samuli Putron sekä Johanna Kurkelan ja Johanna Iivanaisen konsertit.

Oulun teatterin kevätkaudella nähdään omien tuotantojen ohessa tuttuun tapaan runsas kattaus vierailuesityksiä. Jo aiemmin on julkistettu vierailuohjelmistossa olevat Victoria Thierrée Chaplinin luoma ja ohjaama Bells and Spells (24.–25. toukokuuta), Marko Vainion Divet Show – Sex, Drag & Rock ’n’ Roll (10. helmikuuta), Västerbottensteaternin Dödsdansen (14. maaliskuuta) sekä Martti Suosalon tähdittämät 4 pientä annosta (23.–24. helmikuuta) ja Voi luoja! (10. toukokuuta).

Nyt kevään vierailuohjelmistoa täydentävät Juho Uusitalon tähdittämä Silvon sensaatiomaiset seikkailut, Tuomas Kyrön teoksiin pohjautuva Mielensäpahoittaja ja poika, suurelle näyttämölle palaava Huomenna hän tulee, Anssi Niemen sooloesitys Straight Acting, Jukka Lindströmin vetämä Kovan päivän stand up -ilta, Samuli Putron Täysikasvuinen-konsertti, Johanna Kurkelan ja Johanna Iivanaisen yhteiskonsertti sekä Tanssien Tähtiin Show.

Mies seisoo karvalakki päässä.

Juho Uusitalo on pääosassa Silvon sensaatiomaisissa seikkailuissa. Kuva: Heikki Humberg

24. helmikuuta Pikisalissa esitettävä Silvon sensaatiomaiset seikkailut on Laura Mattilan näytelmä, jossa maalaillaan Suomen ensimmäistä kuulentoa lokakuussa 1948. Kantaesitys sai ensi-iltansa Runoviikolla 2023. Pääosassa on Juho Uusitalon esittämä 17-vuotias vaneritehtaan poika, wannabe-astronautti, joka rakentaa salassa omaa avaruusrakettiaan ja tulee imaistuksi keskelle kansainvälistä mediahässäkkää.

Kaksi miestä rinnakkain, vanhemmalla karvalakki päässä.

Aimo Räsänen esittää poikaa ja Esko Roine mielensä pahoittavaa isää.

Tuomas Kyrön teoksiin pohjautuvan Mielensäpahoittaja ja poika -näytelmä kertoo isästä, jonka mieli niin helposti pahoittuu. Isän voinnista ja touhuista on alituiseen huolissaan hänen aikuinen poikansa. Haikean komedian rooleissa nähdään Esko Roine ja Aimo Räsänen. Näytelmä esitetään suurella näyttämöllä kaksi kertaa keskiviikkona 17. huhtikuuta.

Kaksi miestä puvut päällä ja knallit päässä.

Mika Nuojua esittää Estragonia, Martti Suosalo tämän ystävää Vladimiria Huomenna hän tulee -näytelmässä. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Tämän syksyn esitysten osalta nopeasti loppuunmyyty Huomenna hän tulee palaa Oulun teatteriin jälleen 18.–19. huhtikuuta kahden esityksen verran suurella näyttämöllä. Nobel-palkitun Samuel Beckettin (1906–1989) klassikkonäytelmä on yksi länsimaisen kirjallisuuden kulmakivistä, nyt Reita Lounatvuoren uutena käännöksenä. Kevään ahkera vierailija Martti Suosalo nähdään tässäkin esityksessä.

Mies kädet levällään, taustalla punaisia näyttämövaloja

Straight Acting on Anssi Niemen esitys uskottavuudesta, näyttämön ja seksuaalisuuden välisestä jännitteestä sekä identiteetin ja roolin suhteesta. 

20. huhtikuuta Pikisalissa esitettävä Straight Acting on näyttelijä Anssi Niemen räävitön sooloesitys sisäistetystä homofobiasta ja vakuuttavan miesnäyttelijän kuvan täyttämisestä. Muun muassa elokuvissa Hevi reissu (2018) ja Tuntematon sotilas (2017) näytellyt Niemi on valmistunut Teatterikorkeakoulusta keväällä 2021. Hänen teatteritöihinsä kuuluvat muun muassa Saara Turusen esitystrilogian päätösosa Järjen hedelmät Q-teatterissa sekä Kristian Smedsin ohjaus Karpolla on asiaa Kansallisteatterissa.

Kaksi punahiuksista naista.

Altamullan Road on Johanna Iivanaisen (vas.) ja Johanna Kurkelan yhteinen projekti. Kuva: Ville Juurikkala / Fullsteam

Suuri näyttämö täyttyy popista

Oulun teatterissa koetaan keväällä myös popkonsertteja.

Oululaislähtöinen Johanna Iivanainen ja Johanna Kurkela tuovat yhteisen Altamullan Road -projektinsa Oulun teatterin suurelle näyttämölle 15. helmikuuta. Iivanaisen ja Kurkelan laajalla konserttisalikiertueella kuullaan heidän yhdessä kirjoittamaansa, tunteikkaaksi, juurevaksi ja elokuvalliseksi luonnehdittua musiikkiaan. Altamullan Road julkaisi esikoisalbuminsa vuonna 2020.

Hattupäinen laulaja lavalla.

Samuli Putro Oulun Varjo-festivaalin lavalla kesäkuussa 2023. Kuva: Pasi Rytinki

Raahelaislähtöisestä Zen Café -yhtyeestä 1990-luvulla kansalliseen maineeseen noussut Samuli Putro nähtiin kesällä Oulussa parillakin festivaalilla ja tänä syksynä klubikeikalla, mutta 5. huhtikuuta hän valloittaa teatterin suuren näyttämön Täysikasvuinen-konsertissaan. Soolourallaan Putro on julkaissut kahdeksan sooloalbumia ja voittanut niin vuoden miessolisti -Emman kuin Juha Vainio -palkinnonkin.

Television ajankohtaissatiiriohjelmista Noin viikon uutiset ja Jukka Lindströmin Sivuhistoria tuttu koomikko Jukka Lindström tuo Kovan päivän stand up -illan suurelle näyttämölle 20. huhtikuuta. Lindströmin ohella lavalla nähdään stand up -koomikot Köpi Kallio, Ursula Herlin ja Matti Paalanen.

Kevätohjelmistossa nähdään viimevuotiseen tapaan myös tv:stä tuttuja tanssijoita, kun Tanssien Tähtiin Show tulee suurelle näyttämölle 26. huhtikuuta. Lavalle nousevat Sami Helenius, Saana Akiola, Matti Puro, Jutta Helenius, Anssi Heikkilä, Claudia Ketonen, Emil Hallberg, Ansku Bergström, Jurijs Trosenko ja Kia Lehmuskoski.

Lue myös