Oulun taidekoulun tanssitaiteen linja tuo Pohjankartanon lavalle Aristokatit-klassikon

Anni Paananen, Veera Lappalainen, Jertta Österlund, Kaisla Alahuhta ja Elsa Myllylä tanssivat Pohjankartanon Aristokatit-esityksissä. Kuvat: Elias Mattila
Oulun taidekoulun tanssitaiteen linjan kevätesityksissä hurmaa tänä vuonna klassikkosatu Aristokatit, jonka esittävät taidekoulun 4–20-vuotiaat oppilaat. Haku Oulun taidekoulun syksyn kursseille alkaa 19. toukokuuta.
Pohjankartanon salissa on tällä viikolla tarjolla nuorta tanssin riemua, kun Oulun taidekoulun tanssitaiteen linjan oppilaat tekevät yhteisenä kevätnäytöksenä tanssisovituksen Aristokatit-satuklassikosta. Esityksiä on kaikkiaan kuusi, ensimmäinen torstaina 15. toukokuuta kello 19 ja viimeiset sunnuntaina.
Mukana parituntisessa esityksessä on niin alle kouluikäisiä pikkutanssijoita, eritasoisia taiteen perusopetuksen nuoria oppilaita kuin aikuisiakin oppilaita, pääsääntöisesti ikähaarukalla 4–20. Esityksen on dramatisoinut ja ohjannut Oulun taidekoulun rehtori Mia Lappalainen, mutta tanssilinjan vastaava opettaja Nellinoora Paju kertoo, että esityksen rakentamiseen on tarvittu kaikkien tanssinopettajien panosta ja työnjakoa, jotta eri ikäisten ja -tasoisten oppilaiden teoksesta syntyy toimiva kokonaisuus.
”Opettajien kanssa teemme koko ajan vahvasti yhteistyötä keskenämme. Meillä on täällä tosi mahtava tanssinopettajien joukko”, Paju kiittelee yhdeksän tanssinopettajan työyhteisöään.

Aristokatit-esityksessä tanssivat yhdessä Oulun taidekoulun eri ikäluokkien tanssioppilaat. Kuvassa Ruut Kärki, Veera Lappalainen ja Emilia Malm.
Lappalainen on dramatisoinut teoksen taidekoulun oppilaille sopivaksi. Paju kertoo, että pienimmät saavat esiintyä pikku hiirinä tai koirina, kun taas aikuiset ja nuoret voivat esittää esimerkiksi metsää tai ukkosta. Yhteinen teos innostaa kaikkia, kun tanssitunneilla nähdään, mitä on saatu aikaan ja minkälainen teos on syntymässä.
”Kyllä pienten lasten silmät alkavat aina ihanasti tuikkimaan, kun he näkevät vähän isompien osaamista ja ajattelevat, että ’joskus minäkin teen tuommoisen ison hypyn tai piruetin’”, Paju toteaa.
Haku alkaa maanantaina
Oulun taidekoulussa voi opiskella tanssia monipuolisesti. Taiteen perusopetusta tarjotaan lapsille ja nuorille noin täysi-ikäisyyteen asti, mutta koululla on myös aikuisryhmiä.
Paju kertoo, että Oulun taidekoulun tanssilinjoilla on tällä hetkellä noin 220 opiskelijaa, mutta enemmänkin mahtuisi. Hän arvioi, että viime vuosina muun muassa korona ja yleinen maailmantilanne on vähentänyt opiskelijoita niin tanssista kuin muistakin lasten harrastusryhmistä.
”Oulun taidekoululla on tarjolla laaja kattaus tanssia. Meillä on niin sanottuja klassisia lajeja, kuten balettia ja nykytanssia, mutta löytyy myös esimerkiksi showjazzia, joka pohjautuu jazztanssin tekniikkaan ja jossa on showtanssin elementtejä. On myös hiphop-ryhmiä sekä koreografiatunteja, joilla keskitytään teoksen luomiseen”, Paju luettelee.
Hän huomauttaa, että kaikenikäiset uudet oppilaat ovat tervetulleita, mutta taiteen perusopetuksen läpikäyville nuorille koulutus tarjoaa erinomaisen pohjan jatkaa kouluttautumista jopa tanssin ammattilaiseksi asti. Osa Oulun taidekoulun opettajistakin on aikoinaan tehnyt koululla taiteen perusopetuksen lopputyön ja kouluttautunut myöhemmin tanssinopettajiksi.
”Jos tanssikärpänen puraisee oikein kovasti, meillä saa tanssia vaikka yli 20 vuotta.”
Oulun taidekoulun uusien oppilaiden ilmoittautuminen on avoinna 19.5.–1.6. 2025. Lisätietoja Oulun taidekoulun sivuilla.
Aristokatit Pohjankartanon koululla
- To 15.5. klo 19
- Pe 16.5. klo 18
- La 17.5. klo 14 ja 18
- Su 18.5. klo 14 ja 18
- Tanssien koreografiat: Tiina Andersin, Essi Hiltunen, Essi Honkanen, Iina Juopperi, Leena Korhonen, Anni-Klaara Leinonen, Nellinoora Paju, Ville Sievänen, Lukas Koskinen ja Mia Lappalainen
- Dramaturgia ja kokonaisohjaus: Mia Lappalainen
- Ennakkoliput Oulun taidekoulun sivuilta. Jäljelle jäävät liput myydään 45 minuuttia ennen jokaisen näytöksen alkua Pohjankartanon aulassa.