Oulun Musiikkivideofestivaalit inspiroivat Cultish-kollektiivia: “Ohjelmisto yllättää ihanasti joka vuosi”

Vilma Kallunki ja Kaarina Siltakorpi kertovat, että musiikkivideot ovat vaikuttaneet heidän tekemiseensä. Etenkin lavasteet luovat musavideotunnelmaa. Kuva: Mari Kivioja.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen Cultish on monitaiteellinen kollektiivi, joka yhdistää videotaidetta, installaatioita ja elektronista musiikkia. Ryhmään kuuluvat dj:t Anniina Jaako ja Vilma Kallunki, videotaiteilija Kaarina Siltakorpi, graafikko ja Vj Liina Holmes sekä installaatiotaiteilija Katri Alanko.

Cultishin kesä on ollut kiireinen. Takana on Club Mirage Pikisaaressa, esiintyminen Oulu2026-tapahtumapuistossa ja Puistopiknikissä sekä Pride-Elektornien jatkot.

“Kesä on ollut aikamoista haipakkaa, teemme valmisteluja jokaiseen tapahtumaan useita viikkoja. Meillä on kaikilla myös omia projekteja ja hommaa tehdään töiden ja opiskelujen ohessa.”

“Tapahtumat ovat olleet onnistuneita, kävijöitä on ollut paljon ja niissä on ollut hyvä tunnelma”, Siltakorpi ja Kallunki kertovat.

Seuraavan kerran Cultish nähdään ja koetaan Oulun Musiikkivideofestivaalien jatkoklubilla Mallassaunassa torstaina 25. elokuuta.

OMVF on ainutlaatuinen tapahtuma

Oulun Musiikkivideofestivaalit on ollut taidekollektiiville tärkeä tapahtuma jo useita vuosia.

Videotaiteilija Kaarina Siltakorpi on asunut Oulussa vasta pari vuotta, mutta sai ensikosketuksen kaupunkiin 2017, jolloin hän tuli kaverinsa houkuttelemana musiikkivideofestivaaleille. Siitä lähtien hän on osallistunut tapahtumaan joka vuosi vieraana, talkoolaisena tai esiintyjänä.

Dj Vilma Kallunki oli talkoolaisena ensimmäisen kerran 2018 ja myös hän on ollut festeillä mukana siitä lähtien joka vuosi.

Kallunki ja Siltakorpi kertovat yhdellä suulla, että mieleenpainuvin kokemus festivaaleilla on ollut Cultishin oma Carte Blanche, eli ryhmän kuratoima musiikkivideonäytös. Laadukas tapahtuma ja ohjelmisto saa heiltä vuosi toisensa jälkeen kiitosta.

“Aina sitä odottaa. Tapahtumasta on muodostunut kesän päätöstapahtuma, jonka ohjelmisto yllättää ihanasti joka vuosi”, Kallunki kertoo ja nostaa esille erityisesti jatkoklubit ja Pumpeligaalan, johon juhlat perinteisesti huipentuvat.

“Tapahtumassa on jotain uniikkia, ohjelmisto on aina monipuolinen ja mielenkiintoinen. Erityisesti mieleen on painunut Pehmee-kollektiivin 2018 kuratoima videonäytös. He olivat hyviä esiintymään ja puhumaan. Näytös oli kiinnostava ja opin siitä paljon uutta”, Siltakorpi kertoo.

Moninainen musiikkivideo

Musiikkivideoita ei enää katsota jatkuvalla syötöllä, kuten MTV:n ja kotimaisen Jyrkin kulta-aikoina. Kiinnostavien uusien videoiden äärelle hakeudutaan somessa seurattujen lempiartistien sekä eri genrejen ja alakulttuurien kautta.

“Djnä seuraan kenttää ja etsin koko ajan aktiivisesti uutta musiikkia ja miksauksia. Elektronisesta musiikista tehdään kuitenkin melko vähän videoita”, Kallunki harmittelee.

Kaarina Siltakorpi on kuvannut musiikkivideoita ja hän toimii myös työssään media-alalla.

“Musiikkivideoissa kiehtoo musiikin ja kuvan yhdistämisestä muodostuva oma kokonaisuutensa sekä videoiden moninaisuus. Bändivideoiden lisäksi kerrotaan tarinoita tai videot voivat olla visuaalisesti erittäin kiinnostavia”.

“Koska olen alalla, seuraan erityisesti tiettyjä tekijöitä. Esimerkiksi Oscar Hudsonin videot ovat kiehtovia”, Siltakorpi kertoo.

Poimintoja ohjelmistosta

Kallunki ja Siltakorpi ovat suunnitelleet jo hyvissä ajoin aikataulun tämän vuoden festivaaleille. Tapahtumassa on kotimaisen kilpailun, elokuvien ja musiikkivideonäytösten lisäksi paljon oheisohjelmaa. He mainitsevat muiden muassa Hoivapakkaus -taidenäyttelyn ja Musiikkivideojukeboxin.

“Tänä vuonna kiinnostaa erityisesti All Wheels Welcome -tapahtuma Real Dealissa, Dxxxa D – Carte Blanche -musavideoesitys sekä Tommi E. Virtasen elokuva Hiljaisuus… ja äänen synty Valveella”, Siltakorpi kertoo.

Vilma Kallunki mainitsee kiinnostavia tapahtumia Mallassaunalla ennen Cultishin esiintymistä torstaina.

“Katsoisin kaiken, jos se vain olisi aikataulullisesti mahdollista. Italo Disco. The Sparkling Sound of the 80s -dokumentti sekä Bjørn Thorsken Hyperboreal-striimi nousevat ehkä tärkeimmiksi monipuolisesta ohjelmistosta,” Kallunki kertoo.

Cultish jatkoklubilla

Cultishin OMVF:n keikka peruttiin viime vuonna kulkutaudin takia, mutta nyt pääsemme ihailemaan kollektiivin esitystä.

“Luvassa on parin tunnin setti, jonka inspiraationa oli festivaalien teema: Hoiva. Rakennamme teemaan sopivan maailman decoilla, visuaaleilla ja ehkäpä aiempaa kokeilevammalla musiikilla.”

“Yleensä kuvaamme ja teemme jokaiseen esitykseen aina uudet jutut, mutta nyt kierrätämme vanhoja. Tuntui sääliltä, että suuren työn tulokset ovat vain kerran esillä. Näin hoivaamme omia matskuja. Hoivaa voi lähestyä monella tavalla”, Kallunki ja Siltakorpi nauravat.

Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään 29. Kertaa 25.-29. elokuuta. Tämän vuoden teemana on Hoiva. Koko ohjelma luettavissa OMVF:n sivuilta.

Cultish-kollektiivi esiintyy Pikisaaressa Mallassaunassa torstaina 25.8. kello 22.00.