Oulun Musiikkijuhlilla teemana musiikilliset näyt – pohjoismainen yhteistyö vahvasti esillä

Oulun musiikkijuhlilla nähdään maaliskuussa mm. huuliharppuyhtye Sväng (vas. ylh.), ruotsalaisviulusti Cecilia Zilliacus (vas. alh.), Samuli Edelmann, kaksikielinen lastenooppera Vickan & Väinö (oik. ylh.) sekä uusi taiteellinen johtaja, sopraano Mari Palo. Kuvat: Oulun Musiikkijuhlat

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuoden 2023 Oulun Musiikkijuhlien teema on Näkyjä – Visions.

Festivaalin ensimmäisenä kamarikonserttina kuullaan 14. maaliskuuta Tulindbergin salissa Schubertin laulusarja Winterreise eli Talvinen matka baritoni Arttu Katajan ja pianisti Pauliina Tukiaisen esittämänä. ”Kuinka myrsky onkaan repinyt taivaan harmaan viitan! Pilven riekaleet liehuvat hajallaan toinen toistansa ajaen”, teoksessa runoillaan Wilhelm Müllerin sanoin.

Festivaalin taiteelliset johtajat Mari Palo ja Jukka Perko avaavat tämän kautta koko festivaalin teemaa.

”Yhdessä kuulemme teokset, yhdessä näemme ne; yhdessä voimme nähdä ja kokea tutun teoksen uudessa valossa. Palataan siksi jälleen Schubertiin, joka sävelsi Winterreisen viimeisinä vuosinaan. Sarja kuvaa päähenkilön matkaa pois rakastettunsa luota, se kuvaa rakkauden päättymistä. Teoksen osat ovat mielensisäinen matka. Ne voisivat olla näkyjä”, Palo ja Perko sanovat tervehdyksessään festivaaliyleisölle.

He viittaavat myös viime talvena kuolleeseen Musiikkijuhlien pitkäaikaiseen johtajaan, säveltäjä, kapellimestari ja viulisti Jaakko Kuusistoon. Hänen työtään taiteellisina johtajina ovat jatkaneet Perko ja Elina Vähälä, joka on nyt siirtynyt Naantalin musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi. Hänen tilalleen on tullut Palo, jonka myötä vuoden 2023 ohjelmassa on ehkä enemmän laulumusiikkia kuin aikaisempina vuosina.

”Itsekin täällä usein esiintyneinä tunnistamme Oulun hengen: se on yhdessä tekemistä, innostavaa ja aina parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen pyrkivää.”

”Pidämme tärkeänä, että oululaiset kokevat Musiikkijuhlat omakseen. Toivomme korkealuokkaisen ja monipuolisen ohjelman tavoittavan myös uusia kuulijoita. Itsekin täällä usein esiintyneinä tunnistamme Oulun hengen: se on yhdessä tekemistä, innostavaa ja aina parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen pyrkivää”, Perko ja Palo sanovat.

Ruotsi vahvasti esillä

Vuoden 2023 festivaalilla juhlistetaan myös pohjoismaista yhteystyötä ja toista kotimaista kieltämme. Ohjelmassa kuullaan useita ruotsalaisia teoksia ja esiintyjiä: mukana on muun muassa niin ruotsalaisen sinfoniaorkesterin vierailu että kaksikielistä oopperaa lapsille.

Ville Matvejeff johtaa Norrlandsoperania vierailevana kapellimestarina.

Musiikkijuhlien avajaiskonsertti kuullaan 12.3. Madetojan salissa, kun ruotsalainen Norrlandsoperanin sinfoniaorkesteri saapuu Ouluun. Avajaiskonsertissa on luvassa Karin Rehnqvistin, Kaija Saariahon, Jean Sibeliuksen, Karol Szymanowskin ja Richard Wagnerin sävellyksiä. Konserttia johtaa Norrlandsoperanin vieraileva suomalainen kapellimestari Ville Matvejeff. Szymanowskin viulukonserton solistina on ruotsalainen viulisti Cecilia Zilliacus.

Zilliacus on viulunsoiton professori Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa ja Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsen, sekä Ahvenanmaan Katrina-kamarimusiikin sekä Vaasan Korsholman musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.

Sekä Samuli Edelmann että huuliharppukvartetti Sväng tekevät yhteiskonsertin Oulu Sinfonian kanssa. Svängfoniassa torstaina 16.3. yhdistyy Svängin oma sointi ja perikaurismäkeläinen huumori Oulu Sinfonian muusikoiden soittoon. Torstaina 23.3. Samuli Edelmann esittää muun muassa Vaiheet-albuminsa kappaleita.

Kamarimusiikkiyhtye Arktinen Hysteria esiintyy 15.3.

Musiikkijuhlien ohjelmassa on yhteensä viisi kamarikonserttia. Edellä mainitun, tiistaina 14.3. kuultavan Schubertin Talvisen matkan jälkeen 15.3. vuorossa on suomalaisten kamarimusiikkiyhtyeiden kärkikaartiin kuuluva Arktinen Hysteria -kokoonpano.

Lauantaina 18.3. Bergman och Englund i Uleåborg -konsertissa esiintyvät pianisti Emil Holmström, klarinetisti Michal Konopinski sekä Oulu Sinfonian kamarimuusikot. Lauantain toinen kamarikonsertti nostaa esiin naisartisteja ja -säveltäjiä Kaaås-pianotrion sekä Mari Palon esittämänä. Viides kamarikonsertti kuullaan 19.3. Oulun tuomiokirkossa, jossa Tuiran kamarikuoro yhdessä tenori Aki Alamikkotervon, harpisti Minea Varhon ja urkuri Ismo Hintsalan kanssa esittävät Kuoro- ja urkumusiikin ylistys -konsertin.

Lapsille oma ooppera

Festivaalilta löytyy ohjelmaa myös perheen pienimmille. Maanantaina 13.3. Opera Boxin kaksikielisessä lastenoopperassa seikkaillaan ruotsin- ja suomenkielisten hiirien matkassa. Teos on suunnattu erityisesti 4–10-vuotiaille lapsille ja on tarkoitettu tutustuttamaan lapsia toiseen kotimaiseen kieleemme.

Rumpali ja kokeellinen muusikko Tatu Rönkkö tuo Oulun musiikkijuhlille sooloprojektinsa City is a Drum, jossa hän soittaa julkisessa kaupunkitilassa olevia rakennuksia, rakennelmia ja esineitä. Rummuttaen, hankaamalla, ravistamalla ja taputtamalla esineitä lähestyvä lyömäsoitintaiteilija luo elektronisten efektien avulla arkisista esineistä ennenkuulumattomia soittimia. City is a Drum -esityksiä kuulaan kahdesti lauantaina 18.3. ja niihin on vapaa pääsy.

Klubikonsertteja ja mestarikursseja

Festivaalin aikana on tarjolla myös klubikonsertteja keskustan RioLivessä. Ohjelmassa on muun muassa Aili Ikosen (24.3.) ja Kari Ikosen (17.3.) konsertit sekä Sami Pitkämön ja Matti Paatelman duokonsertti (21.3.), jossa juhlistetaan laulajalegenda Tony Bennettiä.

Kitaristi Teemu Viinikainen juhlistaa Oulun Musiikkijuhlilla marraskuussa 2022 julkaistua uransa ensimmäistä soolokitaralevyä Songs of Silence. Konsertin aluksi nähdään Tommi E. Virtasen ohjaama dokumentti Hiljaisuus… ja äänen synty, jossa esiintyvät Viinikaisen lisäksi näyttelijä Hannu-Pekka Björkman ja soitinrakentajamestari A-P Paasonen. Dokumentti esitettiin loppukesästä myös Oulun musiikkivideofestivaaleilla.

Puku ommellaan hiljaisuudessa -esityksessä nähdään Hannu-Pekka Björkman yhdessä Jukka Perko Avara -kokoonpanon kanssa.

Festivaalin päätöskonsertissa sunnuntaina 26.3. Jukka Perko Avara yhdessä näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin kanssa ovat luoneet sanan ja musiikin keinoin kuulokuvan katovaisuudesta, elämästä ja kuolemasta. Keskiaikaisesta kuolemantanssikuva-aiheesta innoituksen saanut esitys Puku ommellaan hiljaisuudessa kulkee läpi ajan.

Musiikkijuhlien yhteydessä esitetään myös 24.–25.3. Flow-sirkuksen tanssia ja sirkusta yhdistävä teos Marta & Kim: Our Arms Grew Together, joka kertoo intiimisti tekijöidensä rakkaussuhteesta.

Festivaalien aikana järjestetään tuttuun tapaan myös useita kansainvälisiä klassisen ja rytmimusiikin mestarikurssejaLaulun mestarikurssin opettajana toimii muusikko baritoni Arttu Kataja ja pianon mestarikurssin opettajana kansainvälisesti tunnettu pianisti Pauliina Tukiainen. Rytmimusiikin mestarikursseilla opettajina toimivat laulajat Sami Pitkämö ja Aili Järvelä. Mestarikurssilaisilla on omat konserttinsa tapahtuman yhteydessä: Lied mestarikurssien loppukonsertti kuullaan perjantaina 17.3. ja rytmimusiikin loppukonsertti perjantaina 24.3.

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 12.–26.3.2023. Lisätietoja: https://omj.fi/