Oulun Lammassaari muuttuu Taikasaareksi – tapahtuman ohjelma paljastuu vasta paikan päällä

Tapahtuman tuottajat Nikolas Pajunen (vas.) ja Anna Lanas iloitsevat Lammassaaren luonnosta ja pitävät sitä täydellisenä ympäristönä Taikasaarelle. Kuva: Henna Saarenketo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Koronarajoitusten aikaan tapahtumatuottaja Anna Lanaksen mieleen alkoi tupasahdella kuvia usvaisesta metsästä, valoista ja taianomaisesta tunnelmasta. Idea Taikasaaresta oli syntynyt ja suunnitelmat lähtivät käyntiin yhtiökumppani Nikolas Pajusen kanssa.

Tapahtuma on monelta osin poikkeuksellinen. Suurin mysteeri on, ettei koko ohjelmallista sisältöä ole julkistettu etukäteen, vaan se paljastuu vasta paikan päällä.

”Kun julkaisimme pieniä pilkahduksia ohjelmasta, saimme heti palautetta, että ihmiset haluavat kaiken pysyvän salassa”, Lanas kertoo.

”Haluamme, että kävijät tulevat yllättymään ja salaperäisyys säilyy loppuun asti”, hän lisää.

Taikasaari on täynnä erilaisia elämyksiä. Esityksiä ei ole rajattu tiettyjen taidelajien alle, vaan vastaan voi tulla paljon yllätyksiä. Kuva: Aki Lajunen

Intohimoiset tuottajat

Kaksikolla on vuosien kokemus tapahtumatuotannoista. Pajunen on turvallisuusalan ammattilainen, joka on toiminut muun muassa turvallisuusalan lehtorina sekä huolehtinut jo 17 vuoden ajan Qstockin turvallisuusjärjestelyistä.

Lanas puolestaan on pitkän linjan tapahtumatuottaja, jonka työnjälki näkyy esimerkiksi oululaisille rakkaassa Lumo Light Festivaalissa. Noin kaksi vuotta sitten Pajunen ja Lanas löivät yrittäjälusikat yhteen ja syntyi tapahtumia tuottava Wadessa Oy.

”Me rakastetaan tapahtumien tuottamista, palasten kokoamista ja aikataulutusta”, Lanas sanoo.

”Kun tulee hyvä ja hullu idea, aletaan heti miettiä, miten sen voisi toteuttaa”, lisää Pajunen.

Wadessa Oy on mukana myös Tullisalin tuotannoista ja yritys järjesti viime talvena Pilkkifest-tapahtuman. Luonnonvarakeskuksen tilaama ja Wadessan tuottama Hupisaarten taimenten Kutuyö keräsi viime vuonna ennätysmäärän yleisöä.

”Me halutaan tuoda tapahtumiin aina jotain extraa ja yllätyksellisyyttä”, Pajunen sanoo.

”Pilkkifesteillä oli esimerkiksi säkkituolinheiton universuminmestaruuskisat”, Lanas naurahtaa.

Nurmikentän lisäksi tapahtumassa tullaan hyödyntämään saarta ympäröiviä polkuja. Kuva: Henna Saarenketo

Jotain uutta ja erilaista

Tuottajakaksikolla on paljon kokemusta perinteisemmistä musiikki- ja artistivetoisista tapahtumista. Tällä kertaa he ovat halunneet poiketa perinteisyydestä.

”Taikasaaressa ei ole ohjelma-aikataulua, josta tehdään itselle lukujärjestys, milloin katsotaan mitäkin”, Lanas kertoo.

”Sinne mennään, kuljetaan ja fiilistellään. Sen verran aikataulutusta kuitenkin on, että kaikki ohjelmanumerot ehtii kyllä katsoa”, hän jatkaa.

Tapahtuman luonteeseen sopii elokuinen hämäryys, joka mahdollistaa sykähdyttävän tunnelman luomisen.

”Ympäröivä luonto ja pimeys yhdistettynä erilaisiin valoihin tulee olemaan jo itsessään hyvin vaikuttava kokemus”, vakuuttaa Pajunen.

Alue ulottuu saarta reunustavaan metsikköön, jonne yleisö pääsee seikkailemaan. Jotta kulku olisi miellyttävää, kannattaa varautua hyvillä kengillä ja jättää korkkarit kotiin.

Tapahtumaan osallistuu useita kymmeniä esiintyjiä, joista osa on yksittäisiä artisteja ja osa suuria ryhmiä. Kuva: Marianna Meriläinen

Oululaisia esiintyjiä

Taikasaarelle haettiin keväällä esiintyjiä avoimella ohjelmahaulla, jonka suosio yllätti järjestäjät.

”Sähköpostiin sateli ehdotuksia ja eteen tuli suuri valinnan vaikeus”, muistelee Lanas.

Tapahtuman esiintyjäkaarti muodostuu oululaisista ja mukana on yksittäisiä artisteja sekä isompia ryhmiä. Esitysten tyyliä ei ole lähdetty rajaamaan tiettyjen taiteenalojen alle ja vastaan voi tulla hyvinkin yllättäviä kokonaisuuksia.

”Tapahtuma tulee olemaan myös artisteille erilainen kokemus. Haluamme nostaa heidät esille uudella tavalla”, sanoo Pajunen.

Taikasaaren lippukauppa käy kuumana ja näyttää siltä, että oululaiset ovat hyvin kiinnostuneita valtavirrasta poikkeavasta tapahtumasta.

”Emme halua täyttää saarta ihan sumppuun. Pitää olla rento meininki ja vapaus liikkua”, painotta Lanas.

”Tästä tulee uskomaton kokemus. Tervetuloa, ja antaa Taikasaaren viedä”, hän toivottaa lopuksi.

Taikasaari Lammassaaressa lauantaina 27. elokuuta. Lisätiedot tapahtumasta löydät tästä linkistä.

 

Lue myös