Oululaista asennetta eetteriin – Radio Helsingissä alkaa Asta Salomaan ja Ernest Lawsonin Ajan kanssa -ohjelma

Asta Salomaa ja Ernest Lawson juontavat maanantai-iltapäivisin Radio Helsingissä Ajan kanssa -ohjelmaa. Radio Helsinki kuuluu Oulussa taajuudella 90,9 MHz.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajan kanssa kuullaan Radio Helsingissä maanantai-iltapäivisin kello 16–18. 

”Oulussa tuntuu olevan muita suuria kaupunkeja enemmän aikaa. Aikaa, jonka voit käyttää juuri haluamallasi tavalla elämästä nauttien. Lainasimme sitä ohjelmaamme, jotta sinä voit hiljentää hetkeksi hektistä arkeasi Ernestin ja Astan kanssa. Nyt on lupa pysähtyä, pähkäillä, tuumia ja oivallella asioita kaikessa rauhassa”, kuvaillaan Ajan kanssa -ohjelmaa Radio Helsingin ohjelmatiedoissa.

Toinen juontaja, tällä hetkellä Oulu 2026-hankkeessa tuottajana työskentelevä Asta Salomaa kertoo, että joka jaksoon tulee kiinnostava vieras – paitsi ensimmäisessä jaksossa 18.9. juontajat eli Salomaa ja Ernest ”Erkku” Lawson, jotka eivät ennen ohjelmaa tunteneet toisiaan, ovat toistensa vieraita.

”Joka jaksossa keskustellaan tosi monenlaisista, meitä kiinnostavista ja ajankohtaisista aiheista, ja totta kai meillä on pohjoinen näkökulma asioihin. Minä olen alun perin etelästä, mutta olen asunut pitkään Oulussa, ja Erkku taas on täältä kotoisin. Omasta taustastamme käsin keskustelemme erilaisista teemoista, jotka voivat liittyä esimerkiksi kulttuuriin, kaupunkielämään tai tieteeseen – universaaleja, kiinnostavia teemoja”, Salomaa lupaa.

”Lisäksi siinä on meidän itse valitsemaa musiikkia, eli meidän mielestämme tosi hyvää musiikkia”, Salomaa nauraa.

Vierailla on suhde Ouluun

Ohjelma tehdään yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa. Salomaan mukaan Oulu myös pääsee vahvasti esiin ohjelmassa.

”Olemme valikoineet sellaisia vieraita, joilla on jonkinlaista taustaa Oulussa tai ainakin jonkinlainen suhde Ouluun. Oulu tulee tietysti esiin myös meidän omissa ajatuksissamme, koska meillä on molemmilla tosi syvä suhde Ouluun”, Salomaa sanoo ja kiittelee kaupunkia ohjelman mahdollistamisesta.

”Olemme valikoineet sellaisia vieraita, joilla on jonkinlaista taustaa Oulussa tai ainakin jonkinlainen suhde Ouluun.”

Helsingistä kotoisin oleva Salomaa muutti kymmenen vuotta sitten Ouluun, rakastui kaupunkiin ja jäi pohjoiseen. Kulttuurituottaja ja kasvatustieteen maisteri on ehtinyt olla Oulun tapahtumakentässä monessa mukana, muun muassa projektipäällikkönä ilmakitaran MM-kisoissa sekä tuottajana Oulun juhlaviikoilla ja Irish Festivalilla. Monet muistavat Salomaan myös suositusta Sohvaperunat-tv-ohjelmasta.

Putous-ohjelmastakin tutun näyttelijän Ernest Lawsonin kerrotaan esittelevän edelleen itsensä uusille tuttavuuksille oululaisena, vaikka hän muutti pois kaupungista 16 vuotta sitten. Nyt hän kokeilee ensimmäisen kerran siipiään radioäänenä.

”Olemme tutustuneet nyt parin viime kuukauden aikana, ja minulla on sellainen fiilis, että kyllä meistä vielä hyvät ystävät tulee! Meillä on ollut tosi hauskaa tehdä yhdessä hommia. Erkkuhan saa myös tässä avata uutta puolta itsestään, esimerkiksi musiikkimakuaan, ja voin kuvitella, että tämä on hänellekin mukava ja mielekäs projekti”, Salomaa sanoo.

Ajan kanssa Radio Helsingissä (Oulussa 90,9 MHz) maanantaisin klo 16–18. Lähetykset voi kuunnella myös jälkikäteen kokonaisuudessaan Radio Helsingin sivuilta