Oululaismuusikko Juho Kauhanen vanhan ja uuden risteyksessä – rockbändi Morley julkaisee uutta musiikkia tauon jälkeen

Musiikkituottaja Juho Kauhasella on alkanut syntymään omaakin musiikkia kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Dimi Salo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Musiikkituottaja Juho Kauhanen lupaa, että uusi Morley on ihan erilainen.

”Ennen tehtiin niin pieteetillä ja hinkattiin tuotantoa viimeiseen asti. Pian ilmestyvä EP on tehty räiskimällä aihioista kasaan, hetken lauluina. Tekeminen oli tosi mukavaa”, Kauhanen iloitsee.

Miten näin erilaiseen toimintatapaan päädyttiin?

”Kai se on ikäkysymyskin, että nyt uskaltaa tehä vailla mitään suunnitelmaa. Ei auta maila tärrätä, kun ei oo edes sävellystä kun recci on päällä! Intuitiolle ja improvisaatiolle on jätetty tällä kertaa isosti tillaa.”

Neljä biisiä sisältävä levy valmistui rauhallisesti neljässä vuodessa. Löytyykö levyltä tuttuun tapaan ainakin yksi juhlimislaulu ja yksi balladi?

”Hah, ei tuota ehkä tarkemmin olisi voinu kuvailla! Kyllä tällä EP:llä on neljään biisiin tallennettu meijän rehellinen mielenmaisema. Nämä biisit on tehty niin alastomasti, että siinä väistämättä välittyy viesti, kun ei pääse piiloutumaan loputtoman sovituksen alle.”

Herkät vuodet busseissa ja studioissa

Vuodet 2002–2012 Morley painoi kovassa putkessa. Jos ei oltu keikoilla, oltiin studiossa. Bändi julkaisi kolme levyä ja kaksi EP:tä, sekä muutaman singlen B-puolineen.

”Sitten tuli kilometrit täyteen. Meitä oli bändissä aina vaihtelevasti 5–8 henkeä ja kaikki asuttiin eri kaupungeissa. Vuonna 2012 oltiin tehty jo pitkään intensiivisesti, ja oli ollut kivvaa, mutta kaikilla alkoi tulla muita haasteita elämässä.”

Enemmän on merkittävää se, että kaikki on samalla puolella ja ymmärtää mitä tehään, kuin se, että hinkataan ja hinkataan.

Toiminnan jäädyttämiseen jälkeen musiikin tekemistä jatkettiin kuitenkin yhdessä ja erikseen. Kauhanen äänitti ja tuotti Morley-tauolla esimerkiksi Radiopuhelimia ja Maustetyttöjä.

Talvella 2019 Morleyn kitaristi Jarkko Viinamäki eli Lebu Tsernobyl ehdotteli, että tehtäisiinkö vielä jotakin. Samoihin aikoihin Kauhasen pikkuveli Aleksi Kauhanen järjesteli Ostari Festari -kaupunkifestivaalia, ja pyysi Morleyta vetämään vielä yhden shown. Morleyn esiintyminen vuoden 2022 Ostari Festareilla oli niin sanottu comeback-keikka.

Morleyn kokoonpano on vaihtunut ja muuttunut, mutta porukka on kuin perhe.

”Morley-porukan kanssa on tosi turvallista olla. Ne kaikki herkät vuodet tuli vietettyä yhessä busseissa ja studioissa. Ja kun me palattiin yhteen, niin kyllä se viikonloppu menin nauraessa ja paskaa jauhaessa. Aika vähän loppupeleissä soitettiin. Monesti enemmän on merkittävää se, että kaikki on samalla puolella ja ymmärtää mitä tehään, kuin se, että hinkataan ja hinkataan. Ei se oo ku huitasta pois!”

Tällä hetkellä Morleyssä soittaa kahdeksan muusikkoa, jotka asuvat seitsemällä eri paikkakunnalla.

Kevään keikoilla Kauhasen ja Viinamäen lisäksi lavalle kapuavat taiteilijat When Evil Spirits Attack, Andy Wahlroos, Johnny Wahlroos, Kiril Mathlin, Texi Hannola sekä Roku Rousu.

Intohimo poltti loppuun

Kauhasen Kempeleessä sijaitseva Wolfbeat Studios on ollut toiminnassa jo kymmenen vuoden ajan.

”Mun elämä tuntuu menevän kymmenen vuoden sykleissä. En mää oo sitä toki valinnu. Ensin kymmenen vuotta Morleyta ja keikkailua, sitte kymmenen vuotta tätä tuottajan ja miksaajan työtä. Nyt alkaa tosin jo ikä tulla sen verran vastaan, että pitää miettiä omaa jaksamista tarkemmin”, musiikintekijä vakavoituu.

Sama asia teurastaa ja parantaa, niin on se kyllä ihmeellistä.

45-vuotias Kauhanen sairastui työuupumukseen ennen korona-aikaa. Hänellä oli liikaa töitä – hän oli koko ajan töissä.

”Oon mää onneksi saanu väsymystä levättyä pois. Korona vaikeutti tilannetta, ku olin jäämässä sairauslomalle ja sitte tuli koronan myötä kaikki talousvaikeudet. Vuokraan siis studiotani muille tekijöille, ja ne hommat koronan myötä katosi. Se aika oli apurahojen hakemista, selviytymistaistelua viikosta toiseen… Sitä se oli, eikä se helepottanu oloa.”

Kauhanen uskoo, että musiikkituottajista suurin osa palaa loppuun jossakin vaiheessa elämäänsä. Työtä tehdään intohimoisesti koko sydämestä. Hän pitää itsestään huolta erityisesti urheilemalla ja harrastaa muun muassa sulkapalloa ja kiipeilyä.

”Se on jännä, että muuten voi tosi hyvin, pystyy urheilemaan ja muuta… Sitte alan tekemään musahommia, niin sydän hakkaa ja ahistaa. Lepo työstä on ainoa mikä auttaa uupumukseen. Hirveän vaikea on vetää rajat – miten mää sitä Morleyta jaksoin tehä, mutten muita bändejä? Sama asia teurastaa ja parantaa, niin on se kyllä ihmeellistä”, hän naurahtaa.

Kymmenen vuoden lauluntekotauko

Haastattelua edeltävänä iltana Kauhanen on värkännyt studiollaan musiikkia – jotakin aivan ikiomaa.

”Pitkästä aikaa alakaa löytyä… Varmasti tuo Morley-projekti on myös auttanu, että on ollu pitkästä aikaa jotaki ommaa luovaa. Eihän sitä kymmeneen vuoteen tullu tehtyä omia biisejä! Nyt ku on päässy tekemään, huomaa miten siistiä musan tekeminen on”, laulaja hymyilee.

Kauhanen myöntää, että hän on ollut jonkinlaisessa ansassa tekemisensä kanssa. Wolfbeat Studiosin soittotilasta löytyy muun muassa kitaroita, pianoja, urkuja, lyömäsoittimia ja rumpusetti. Tilat ja laitteet ovat laadukkaita ja käyttövalmiina.

”Mää haluan säveltää, niin miksi siinä pitäisi olla bändi tai joku karsina? Miksi oon valehellu itelleni, etten vois tehä? Kato mitä mulla täällä on! En oo soittanu nuottiakaan näillä ite. Nyt vasta oon siihen havahtunu”, hän myöntää.

Kauhanen pystyisi halutessaan tekemään kaiken itse alusta loppuun. Tuottaja-muusikko rakastaa äänien luomista ja mielikuvituksen tuomista äänimaailmaan.

”Koen, että studio on mun instrumentti. Uskon, etten koskaan tuu jättämään tuottajan töitä, vaikka nyt pitääkin valikoida hommia ja huolehtia omasta jaksamisesta.”

Morleyn Let’s Now! -EP julkaistaan perjantaina 24. maaliskuuta. Levynjulkkarit järjestetään samana iltana Oulun 45 Specialissa, jossa esiintyvät myös vastikään albumin julkaissut Fernet Underground sekä The Orphan.