Oululaislaulajat Nanna Louhela ja Amelia Kisner tuovat joululaulut Rotuaarille – Louhelan ensisingle julkaistiin tänään

Madetojan musiikkilukiossa tutustuneet Amelia Kisner (vas.) ja Nanna Louhela ovat paitsi lauluduo, myös erittäin hyviä ystäviä. Kuva: Susanna Kisner

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaislaulaja Nanna Louhelan loppuvuosi on musiikintäyteinen. Muusikko on treenannut paljon tulevia joulukeikkoja varten duoparinsa Amelia Kisnerin kanssa.

Parivaljakko aloitti katusoittajina ja laulajina kesällä 2021.

”Meillä on kaks mikkiä ja taustat kuuluu kauiuttimesta. Ollaan saatu tosi kivasti yleisöä ja selvästi ilahdutettu ihmisiä. Joskus ollaan kolmekin tuntia esiinnytty kadulla, ja sitä kautta sitten ollaan saatu keikkoja”, Louhela kertoo.

Talvella katusoittokeikat ovat suurelta osin jäässä, mutta duon seuraava esiintyminen on sunnuntaina 18. joulukuuta klo 14 Tiernatorilla, Rotuaarin lavalla. Kaksikko esiintyy Tiernatorilla myös maanantaina 19. joulukuuta ja torstaina 22. joulukuuta. Esiintymiset kestävät 45 minuuttia, ja niiden tilaajana toimii Liikekeskus.

”Laulamme taustanauhojen kanssa. Hyvä siitä tullee.”

Tunnelmallinen tulkinta

Tänään perjantaina 16. joulukuuta julkaistiin Nanna Louhelan ensimmäinen single. When The Lights Did Fade on koskettava cover-versio oululaisen The Southgates -yhtyeen -kappaleesta.

”Julkaisu jännittää. Mulla on odottavaiset ja innostuneet fiilikset. Nyt tuntuu, että mun musauralla on menossa semmoinen ensikosketus, ensiaskel.”

Louhela on tehnyt jonkin verran omaakin musiikkia, suomeksi sekä englanniksi.

”Mun musiikkia ei olla vielä hetkeen julkaisemassa, mutta niistäkin kuullaan vielä myöhemmin”, sanoittaja lupaa.

Ensijulkaisu When The Lights Did Fade on pelkistetty ja kaunis laulu-piano -versio isosta bändibiisistä. Julkaisullaan Louhela erottuu varmasti monista muista.

”Siinä biisissä on semmoinen tunnelma, että se on yhdeltä yöllä hämärässä tehty. Oon soittanut sen livenä nauhalle pianolla, ja silloin oli oikeasti ihan yö! Tässä coverissa on tarkoituskin olla luonnollinen”, laulaja avaa.

The Southgatesin alkuperäinen laulu on tuore, sillä se julkaistiin kesällä 2022.

”Olen kaveri bändin poikien kanssa. Kun lähdin pianolla tätä laulua tapailemaan, pojatkin innoistui siitä. Päätettiin, että äänitetään purkkiin.”

Louhelan mielestä on hauska ja hieno juttu, että tuoreen bändin tuoreesta biisistä tehdään cover. Biisin julkaisee Valassaaret-levy-yhtiö, jonka listoilla ovat myös The Southgates, Jukka Takalo sekä koomikko Matti Patronen.

Iloa ja lohtua laulamalla

Louhelalla on käynnissä abivuosi Madetojan musiikkilukiossa.

”Asuin 9 vuotta Porissa. Aloitin 7-vuotiaana Porin konservatoriolla pianotunnit, mutta 13-vuotiaana mun pääaineeksi tulikin laulu.”

Laulaja muutti Porista Ouluun Madetojan musiikkilukion opintoja varten.

”Opiskelen myös toista vuotta laulua Oulun konservatoriolla. Ens vuonna on tarkoitus tehdä konsalla päättötutkinto.”

Louhela tapasi duoparinsa Amelia Kisnerin Madetojan musiikkilukiossa.

”Tavattiin ekana vuonna lukiossa ja alettiin melkein heti laulamaan yhdessä. Todettiin, että meidän äänet soi aika hyvin yhteen. Me ollaan oikeastaan parhaita kavereita”, Nanna Louhela kertoo.

Duon viimeisin esiintyminen oli 24. marraskuuta Oulussa järjestetyssä Ukraina-tukikonsertissa.

”Siellä oli tupa täynnä ja paikalla oli myös ukrainalaisia. Tunnelma oli tosi lämmin, ja saatiin hyvää palautetta meidän esiintymisestä.”

Louhela kokee, että maailmanmenosta aiheutuvaa ahdistusta voi lievittää laulamalla.

”Laulaminen auttaa moneen muuhunkin asiaan. Laulaminen on mulle elämäntapa. Aina kun laulan tai teen biisejä niin kaikki muu ympärillä oleva sulkeutuu. Sekin on tosi tärkeetä mulle, että omalla laululla voin ilahduttaa ja auttaa muita”, lauluntekijä sanoo.

Abivuotta Madeojan musiikkiluokalla käyvä Nanna Louhela on ehtinyt alkavalla urallaan esiintyä jo usean eri kokoonpanon kanssa. Kuva: Hennamaria Rantakeisu

Monipuolista solistiutta

Tällä viikolla Louhela ja Kisner ovat aloittaneet treenit OYJO:n eli Oulu Youth Jazz Orchestran solisteina.

OYJO on Madetojan musiikkilukion sekä Oulun konservatorion yhteinen nuoriso-big band. Orkesteriin kuuluu kaksikymmentäkolme 13-19 -vuotiasta nuorta.

”Oon ollu Oulun Youth Jazz Orchestrassa jo viime vuoden. Oltiin SM-kisoissa ja sijoituttiin toiseksi. Sain sieltä Vuoden tulkitsija -palkinnon”, Louhela iloitsee.

Samainen kokoonpano esiintyi myös viime kesän Elojazzeilla.

OYJO:lla on meneillään rap-projekti. Louhela että Kisner pitävät myös joululauista, ja molemmat kokevat itsensä jouluihmisiksi.

”Ollaan oltu molemmat tosi innoissamme joulusta. Vaikka ei oiskaan näitä joulukeikkoja, niin laulettais varmasti yhdessä joululauluja. Ja ollaan leivottu torttuja ja pipareita…”

Tiernatorin keikoilla Louhela pääsee laulamaan lempijoululaulunsa.

”Esitetään muun muassa Taivas sylissäni, joka on mun lempijoululaulu. Oon ihan pienestä asti tykännyt laulaa sitä, se on ihana biisi.”

Englanninkielisenä joululauluna kuullaan esimerkiksi Merry Did You Know.

”Kun lumet alkaa sulamaan niin uudet tuulet puhaltaa ja päästään taas katusoittamaan. Aiotaan tehdä keväällä uus ohjelmisto.”

Keväällä luvassa ovat toki myös kirjoitukset.

Nanna Louhela ja Amelia Kisner esittävät joululauluja Oulun Tiernatorilla Rotuaarin lavalla sunnuntaina 18. joulukuuta klo 14-14.45 sekä maanantaina 19. joulukuuta ja torstaina 22. joulukuuta.

Nanna Louhelan ensisingle When The Lights Did Fade (alkuperäinen esittäjä The Southgates) suoratoistopalveluissa.