Oululaiset Saara Pasanen ja Johanna Mattola seurasivat sydämen ääntä – sairaanhoitajasta ja insinööristä kulttuuritoimittajiksi

Kaupunnin ääni -radio-ohjelman toimittajaduo Saara Pasanen (vas.) ja Johanna Mattola luottavat toisiinsa ja täydentävät toisiaan. Kuvat: Dimi Salo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kulttuuritoimittajat Saara Pasanen ja Johanna Mattola kertovat, että tunnin mittaisen Kaupunnin ääni -livelähetyksen tekeminen on kellotettua puuhaa.

”Kaikki pitää taimata tosi tarkkaan”, tietää Pasanen.

”Ja koska siihen tuntiin pitää mahuttaa niin paljon kaikkea, niin tiivistäminen ottaa aikaa ja vaivaa. Ois ihana välillä vaan rönsyillä”, Mattola haaveilee.

”Alkuaikoina meillä oli livevieras, viikkovinkit sekä puhelinhaastattelu. Se oli liikaa”, Pasanen myöntää.

”Niin oli. Viime kesänä me ymmärrettiin, että voidaan antaa livevieraalle enemmän aikaa. Ei meillä oikeesti oo kiire mihinkään”, toteaa Mattola.

”Meille on myös tärkeetä antaa tilaa musiikille, joka ei oo välttämättä niin radiosoittoystävällistä. Meillä on ollu joku 8 minuutinkin biisi soitossa! Ei ne kaupalliset radiot varmasti linjaansa siitä muuta, mutta me halutaan tietosesti rikkoa yleistä kaavaa”, Pasanen kertoo.

Journalistikaksikko pohtii, että materiaalia olisi kahdenkin tunnin viikkolähetykseen.

Oamk ja Kaupunnimedia yhdistivät

Pasanen ja Mattola ovat molemmat Oulun ammattikorkeakoulun kasvatteja. Pasanen valmistui journalistiksi keväällä 2022, Mattola saa paperit tämän vuoden aikana.

Parivaljakko opiskeli Oamkilla yhtä aikaa, mutta eri vuosikursseilla. He tutustuivat kulttuurijournalismin kurssilla. Sitten Pasanen tuli mukaan Kaupunnimedian toimintaan, jossa Mattola jo oli.

Kaupunnimedia on vuonna 2015 perustettu itsenäinen oululainen verkkomedia, jonka tavoite on nostaa esiin oululaisia kulttuuri-ilmiöitä, asioita ja ihmisiä, jotka eivät ehkä muilla kanavilla saa ääntään kuuluviin.

”Johanna oli kuvaamassa mun ekalla juttukeikalla, ja olin ihan paineessa koska hän on niin sairaan taitava, enkä mää ossaa mittään!”

Toimittajat tulivat hyvin juttuun.

”Siitä se jotenkin sitten lähti. Yhdessä kompuroitiin toimittajauramme alkuajat”, Mattola hymyilee.

Valitettavasti Kaupunnimedian toimittajakunta on kaventunut, kun työstä ei ole tarjota palkkaa.

”Juttuja vois kirjottaa vaikka viis viikossa, mutta ymmärtäähän sen, ettei ilmatteeksi haluta tehdä. Tottakai käytännön syistä ihmiset valitsee ne työt, mistä saa palkkaa”, tuumaa Pasanen.

Kaupunnimedia on avoin monenlaiselle yhteistyölle ja verkostoitumiselle.

Myös apurahahakemuksia on tehty huolella, ajan kanssa. Vielä avustuksia ei ole myönnetty.

”Kai tätä kulttuurijournalismia ei nähdä kannattavana. Kuitenki me ollaan vuonna 2026 kulttuuripääkaupunki, että onhan tässä synergiaetuja”, Mattola hoksauttaa.

Kaupunnin ääni antaa äänen

Loppuvuonna 2021 Radio Kalevan päätoimittaja Sini Salmirinne otti Kaupunnimediaan yhteyttä. Salmirinne kertoi, että häntä kiinnostaisi tehdä Kaupunnimedian kanssa yhteistyötä.

”Jotkut hyvät jutut tulee vaan syliin, ja tää on just semmonen. Välillä pitää nipistää itteään, että tapahtuko tää oikeesti meille! Ihan ku joku ois kuullu meidän toiveen”, riemuitsee Mattola.

Joskus lähetyksessä rikotaan tahallaan kaavaa, että ensin on herkkisbiisi ja sitten tuleeki jotain möykkäysheviä.

Ohjelman ensimmäinen lähetys oli helmikuussa 2022 samalla viikolla, kun Radio Kaleva aloitti toimintansa.

”Sinille erityisshoutout siitä, mitä hän on tehny”, Mattola hurraa.

”Sini on ihan tyhjästä vaan synnyttäny radiokanavan. Pakko olla myös kiitollinen siitä, että hän on uskonu meihin ja antanu meille mahollisuuden”, Pasanen arvostaa.

Radio-ohjelmassaan parivaljakko juhlistaa oululaisia ilmiöitä, asioita ja ihmisiä. Ohjelmassa on livevieras, vinkkejä tapahtumiin sekä tarkalla korvalla valikoitua musiikkia.

Mattola vastaa ohjelman somesta, Pasanen ohjelmarungon kasaamisesta. Käsikirjoitus ja biisivalinnat tehdään aina yhdessä. Viikkovinkit ja haastattelut jaetaan vuoroviikoin.

Tunnin ohjelmassa ehtii soittaa 7-8 kappaletta.

”Lähetys rakentuu usein myös meidän vieraan mukaan. Joskus lähetyksessä rikotaan tahallaan kaavaa, että ensin on herkkisbiisi ja sitten tuleeki jotain möykkäysheviä. Me halutaan myös pitää huolta siitä, että naisia ja miehiä on edustettuna tasapuolisesti.”

Kaupunnin ääni -radiotoimittajien lempipaikkoja Oulussa on kahvila Puistola, ja he tapaavatkin siellä ainakin kerran kuussa. Kuvassa Johanna Mattola (vas.) ja Saara Pasanen. 

Suunta vaihtui sydäntä kuunnellen

Pasanen teki 17 vuotta töitä psykiatrisena sairaanhoitajana, mutta ei monen kollegansa tavoin enää jaksanut työlle asetettuja epäinhimillisiä olosuhteita.

”Hoitoala on ihan kamalassa tilanteessa ollu jo pitkään. Se on semmosta liukuhihnaa… Mun etiikka ei antanu periksi sille. Rupesin uupumaan, koska haluan aina tehdä työni hyvin, enkä saanu niin tehdä. Semmosta eettistä uupumusta se oli. Rakenteet ja johtaminen oli mitä oli, eikä ne oo muuttunu vieläkään. Työpaikalla oli huono olla monella meistä”, Pasanen huokaa.

Kuukausipalkka on toki ihana asia.

”Hoitotyössä totuin siihen, että palkka napsahtaa tilille. En koe, että toimittajan työ on aina silppua, sillä kuukausipalkkaisiakin on.”

”Mää oon taas niin tottunu tähän! Oon ollu ehkä semmosia vuoden pätkiä töissä kerrallaan. Oon siis aiemmalta koulutukselta insinööri”, kertoo Mattola.

”Ja sikshän me Johannan kanssa synkataanki niin hyvin yhteen, ku mää oon sairaanhoitaja ja hän on insinööri – siinä on hyvä mätsi!”

Kulttuuri on elinehto

Journalismi löysi Pasanen elämään entisen työn kautta.

”Päädyin palaveriin Oamkille. Muistan, kun menin ekaa kertaa Kotkantielle, siellä tanssijat hillui ja musiikki soi. Mietin, että voiko tämmöstä olla? Musta tuntu, että mää tulin nyt kottiin.”

Kulttuuri on ollu mun tapa hengittää. Haluan pitää kulttuuria elossa omalla tekemisellä.

Pasanen alkoi selvittämään, miten Oamkille pääsee opiskelemaan.

”Ostin pääsykoekirjan, luin sen varmaan 35 kertaa läpi, halusin kovasti päästä opiskelemaan, ja pääsin.”

”Mää oon ollu kiinnostunu aina ylipäätään maailmasta ja ihmisistä. Ehkä se on just se uteliaisuus, mikä toi tälle alalle?”, Mattola kysyy.

”Just olin tuota samaa sanomassa, että se pohjaton uteliaisuus kaikkea kohtaan toi tähän”, Pasanen uskoo.

”Sydämen perässä oon nyt päätyny kulttuurijournalismin äärelle ja tää tuntuu merkitykselliseltä ja omalta”, nauttii Mattola.

Entä mikä kulttuurijournalismissa on niin sykähdyttävää?

”Ehkä se, kun kaikki kulttuuri on ollu aina lähellä sydäntä. Kulttuuri on ollu mun tapa hengittää. Haluan pitää kulttuuria elossa omalla tekemisellä”, Pasanen tuntee.

Almanakka selkeyttää silppua

Saara Pasasella on kiireistä. Hän työskentelee Rauhan Tervehdys -lehden toimittajana huhtikuun loppuun saakka.

”Olin viime vuonna kesätöissä Iltalehdellä Helsingissä, ja tällä hetkellä toimin heidän avustajana.”

Pasanen myöntää olevansa perfektionisti.

”Teen pieteetillä, ja työmäärä on varmasti aika iso verrattuna korvaukseen. Mutta haluan tehä hyvvää työtä.”

”Se on tosi kuormittavaa, kun joutuu oman ajattelun ja moodin vaihtamaan asiasta toiseen. Semmonen hyppelehtiminen on kuormittavaa, vaikka oliskin se yks työnantaja”, Mattola kuvailee.

Välillä Johanna lyö mua sormille, hyvällä. Me ollaan myös ystävystytty tässä radiota tehdessä, mikä on ihanaa.

”Me ollaan molemmat niin old school, että meillä on vielä paperiallakat. Ja mulla on itellä ihan to do -listat eri työpaikoille, mitä pitää tehä ja millä aikataululla”, sanoo Pasanen.

Järjestelmällisyys on toimittajalle tärkeää. Asioiden ja tehtävien ylös kirjoittaminen auttaa jäsentämisessä.

”Mää oon myös nepsy-valmentaja, joten multa löytyy näitä keinoja!”

”Joo, Saaralta saa hyvät vinkit jos meinaa paletti hajota”, Mattola naurahtaa.

Kohti kesää ja työmaita

Kaupunnin ääni -ohjelmaa duo jatkaa mielissään.

”Mulla on semmonen olo, että juna menee ja meillä on Saaran kanssa automatisoitunut meijän tekeminen”, Mattola kokee.

”Kyllä, prosessit on selkeytyny”, Pasanen tykkää.

Radio-ohjelmatiimi täydentää toisiaan erittäin hyvin. Pasanen kun on luonteeltaan tarkka, Mattola sopivasti suurpiirteisempi.

”Välillä Johanna lyö mua sormille, hyvällä. Me ollaan myös ystävystytty tässä radiota tehdessä, mikä on ihanaa.”

”Joo, meijän palaverit on puoliksi avautumista omista asioista”, Mattola nauraa.

”Semmoset terapiasessiot! Se on mahtavaa, että on tullu luottamus toiseen ja voi sanoa suoraan jos vaikka väsyttää. Pystyn luottamaan suhun Johanna sataprosenttisesti. Osaat aina tsemppaa mua ja oot aina ollu avuksi, etten jää itsekriittisenä rypemään juttuihin”, Pasanen kiittää.

”Kyllä nääki osaat olla tukemassa ja sanoa just oikeita asioita”, kehuu Mattola.

Kaupunnin ääni -ohjelma Radio Kalevassa keskiviikkoisin klo 17-18, uusintana lauantaisin klo 10-11.