Oululaisen tuotantoyhtiön tekemästä Kriittinen piste -tv-sarjasta toivotaan jopa kansainvälistä menestystä

Kriittinen piste kertoo mäkihyppylupaus Hodanista (Fadumo Hersi). Tässä hän on Taivalvaaralla Taivalkoskella. Kuva: Janne-Pekka Manninen / Whatevergroup / Yle

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

TV1:ssä ja Yle Areenassa saa sunnuntaina 18. helmikuuta ensi-iltansa draamakomediasarja Kriittinen piste, jonka takana on oululainen tuotantoyhtiö Whatevergroup. Lämminhenkinen sarja kertoo nuoresta mäkihyppääjästä, joka edustaa lajissaan kahta vähemmistöä: naisia ja maahanmuuttajia.

19-vuotias Hodan (Fadumo Hersi) saa tarpeekseen koulunkäynnistä urheilulukiossa Taivalkoskella ja matkustaa suksikassinsa kanssa Ylitorniolle, jossa hänen perhettään asuu. Nuori somalinainen loksauttaa ylitorniolaisten veteraanimäkihyppääjien suut auki, kun ilmoittaa itsekin olevansa hyppyrimäkien kasvatti. Eikä ihan mikä tahansa harrastehyppääjä: hän haaveilee pääsystä olympialaisiin.

Yksi Ylitornion mäkijermuista on entinen olympiaurheilija Seppo (Timo Torikka), jonka johdolla Hodania aletaan valmentaa menestyskuntoon.

Minisarjan tuottaja Antti Kaarlela Whatevergroupista kertoi tiistaina Oulussa järjestetyssä kutsuvierasnäytöksessä saaneensa idean sarjaan miettiessään ennen niin ikonista suomalaislajia ja sen kansallisia sankareita, joita seurattiin kodeissa ja kouluissa herkeämättä.

”Jotenkin minulle tuli sellainen kuva mieleen, että olisi mahtavaa, jos meillä olisi iso mäkihyppystadion ja siellä tornin huipulla joku maahanmuuttajataustainen, tummaihoinen ihminen, joka edustaisi Suomea ja jota ihmiset juoksisivat koteihinsa katsomaan”, Kaarlela sanoi.

Kolme miestä ulkona talvivaatteissa.

Jomppe (Jarkko Pajunen, vas.), Seppo (Timo Torikka) ja ja Mats (Jarkko Tiainen) ryhtyvät valmentamaan Hodania. Kuva: Janne-Pekka Manninen / Whatevergroup / Yle

Yle Draaman tuottaja Pekka Ruohoranta innostui Kaarlelan visiosta, jota kuvaili ”kerran elämässä” -tyyppiseksi ideaksi. Ylen mukaan sarja on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti.

”Sarja yhdistää hienolla tavalla nuorten naisten maajoukkueympyrät mäkihypyssä ja Hodanin perheen, suvun ja somaliyhteisön tarinan, ja lisäksi tämä kertoo ylitorniolaisten mäkihyppyäijien maailmasta. Kaikki nämä kolme yhteisöä – kiitos hyvän käsikirjoituksen ja ohjauksen – on nähty ainutkertaisina ja lämpimällä sydämellä”, Ruohoranta luonnehti.

Olisi mahtavaa, jos meillä olisi iso mäkihyppystadion ja siellä tornin huipulla joku maahanmuuttajataustainen, tummaihoinen ihminen, joka edustaisi Suomea ja jota ihmiset juoksisivat koteihinsa katsomaan.
Tuottaja Antti Kaarlela, Whatevergroup

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Naima Mohamud, Antti Kaarlela, Antti Kairakari ja Aleksi Puranen. Ohjauksesta vastaa Kaisa El Ramly, joka kertoi ottaneensa ”erittäin korkeanpaikankammoisena” mäkitornin valloittamisen hyvänä haasteena.

”Minua viehätti tarinan nuori nainen, jolla on selkeä ja vahva tahto. Se on suomalaisen naisen tarina, jollaista ei usein näe”, El Ramly sanoi ja lisäsi, että sarja ei käsittele päähenkilön uskontoa tai ihonväriä, vaan suomalaisia ihmisiä pienellä paikkakunnalla lämminhenkisesti ja humoristisesti.

El Ramly on tulossa uudemman kerran Ouluun jo ensi viikon lauantaina 24. helmikuuta esittelemään joulukuussa ensi-iltansa saanutta ensimmäistä teatterielokuvaansa Pakoja ja haaveita, joka esitetään Valveen Studion matineanäytöksissä lauantaina ja sunnuntaina 24.–25.2.

Kriittisen pisteen pääosassa debytoi nuori Fadumo Hersi, joka kuvaili Oulun kutsuvierasnäytöksessä kuvausrupeamaa ”pitkäksi ja unohtumattomaksi”.

”Mieleenpainuvinta oli olla mäen päällä, kun näki, kuinka iso se hyppy oikeasti on”, Hersi sanoi.

Sarjaa kuvattiin pohjoisessa Ylitornion lisäksi Taivalkoskella, Kuusamossa ja Oulussa. Hersin ja muiden näyttelijöiden tukena kuvauksissa oli kaksi tunnettua mäkihyppääjää, olympiavoittaja Toni Nieminen ja naishyppääjien keulakuva Julia Kykkänen, jotka toimivat sarjan stunt-hyppääjinä.

Sarjan päärahoittaja on Yleisradio, ja sen tekemistä ovat osaltaan tukeneet myös BusinessOulu ja Pohjois-Suomen elokuvakomissio. Tuotantoyhtiö Whatevergroupin aiempia töitä ovat muun muassa Korvessa kulkevi -sarja ja Susikoira Roi -elokuva (2022).

Kriittinen piste Yle Areenassa 18.2. ja Yle TV1:ssä 18.2. alkaen sunnuntaisin klo 21.05.